lördag 17 november 2012

Varm vit choklad med nougatriv - inte så dumt den här tiden på året...



Så här års är det inte långt till tanken på varma drycker och mycket mys under filtar - även om det är ganska milt väder så är det ju inte direkt mysig att vara ute. Inte där jag är just nu i alla fall, på landet. Varm choklad är värmande, sött och gott men har du provat varm vit choklad? Det är en riktig goding som värmer ända ner i och krullar tårna på dig av välbehag. Tänk dig att skeda i dig den här skapelsen framför en sprakande brasa! Nu är det säkert många med mig som inte har tillgång till den där brasan men visst låter det bra :-) Man får ha lite fantasi helt enkelt...

Varm vit choklad handlar helt enkelt om vit chokladmousse som toppas med varm skummad mjölk och riven nougat. Med en sked blandar man om det hela innan man hugger in. Det blir väldigt sött men eftersom det inte är några mängder så går det bra. Det är gott med något knaprigt till chokladen, till exempel hasselnötsbräck med havssalt eller små knapriga kakor, t.ex. havreflarn. 

Till fyra muggar
200 vit choklad, hackad
1 äggula, lätt vispad (rumstempererad)
3 dl vispgrädde, fluffigt vispad - inte för hårt
4 dl varm skummad mjölk
4 msk riven nougat (på ett ungefär - det blir lätt mer...)

Smält chokladen över vattenbad. Ställ åt sidan och låt svalna helt och hållet. Blanda sedan ner äggulan i den smälta chokladen, lite i taget under omrörning. Blanda sedan ner chokladsmeten noga i den vispade grädden. Häll upp i fyra muggar tillräckligt stora för att få plats med 1 dl mjölk också. Låt stå i kylen i minst två timmar, moussen ska stelna så att mjölken ligger kvar ovanpå sen.

Vid servering, häll 1 dl varm skummad mjölk i varje kopp. Strö över nougatriv. Ta en sked och rör om försiktigt i koppen till den konsistens du önskar på chokladen. Ät med sked eller drick. Och njut! Med eller utan brasa...




Ett tips när du ska riva nougaten är att låta chokladen vänta i kylen, eller till och med i frysen en stund, tills det är dags att riva över i koppen. Det är svårt att få till fina "korvar" om nougaten är för mjuk och varm. Och den smälter fort...




Hade jag varit lite förutseende hade jag planerat in för långkok typ pulled pork denna helg men det blev ett hektiskt slut på veckan så jag knappt hann med att tänka överhuvudtaget... Men nu är det helg på landet och stilla. En paus. Det "jobbigaste" är att bränna några kalorier på att aktivera hjärncellerna och planera kvällens middag. O svettas bort några kalorier i bastun.

Önskar en trevlig helg till dig som läser. Var rädd om dig och dina nära.


28 kommentarer:

  1. Älskar mörk choklad och är uppvuxen med kall och varm O'boy så min positiva kommentar lyder: fina bilder ;-)

    Varva ner och ha det bra på landet!

    SvaraRadera
  2. Svar
    1. Och sen är sötsuget borta. Garanterat :-)

      Radera
  3. Men vilken kanondryck. Nu vet jag vad jag ska bjuda på efter nästa veckas julmarknad.
    Tack!

    Lena från Make A Head Food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den passar ju perfekt efter en julmarknad! Kanske testa med mintchoklad att riva över istället för nougat...

      Radera
  4. Varm vit choklad har jag gjort för evigheter sen, men det är gott! Dags snart igen kanske :)

    Här blir det faktiskt pulled pork idag, är tanken! Mums! Hoppas du haft en lugn och skön helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite coolt att göra det av mousse tycker jag!

      Ska kolla in hos dig och se hur du gjorde den dragna grisen. Det finns många varianter och snart är det min tur banne mig!

      Tack, fin helg blev det. Hoppas samma för dig!

      Radera
    2. Pulled pork är väl inte vardagsmat precis, så den får snällt hålla sig utanför bloggen. Men jag gör mest på en höft, fläskkarré/picnicbog (eller vad som är billigast) med lite salt, peppar, spiskummin kanske, lök, vitlök, bbq-sås (hickory är mumma!), chilisås... Kylskåpsrensning, du vet ;) Himmelskt gott!

      Radera
    3. Hm. Vad synd. Var dag tänker jag. Lördag och söndag också :-) Synd att jag missar men det är klart om temat är vardag som i icke-helg så förstår jag. Men om du använder det på en tisdag som rester då ;-)

      Radera
  5. Så gott! Och vilka fina muggar! Jag har länkat till dig idag :) Kram
    http://queenofkammebornia.se/2012/november/uppmarksamhet-2.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så gott! Tack, muggarna är från Indiska.

      Tack för länkningen och vilken lista du fick ihop :-)

      Kram!

      Radera
  6. Det ser fantastiskt gott ut Lotta! kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, jojjo! Johanna?

      Kram!

      Radera
  7. Hoppas du har fått vila dig och ladda upp inför kommande vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vila har varit helgens ledord, så skönt. Det blev landet som du förstod, förlåt att jag inte lämnade besked om aktiviteten hos dig. Hoppas ni hade det riktigt fint och gott, fast något annat är ju inte möjligt :-)

      Kram!

      Radera
  8. Ååååååh! Jag ÄLSKAR varm vit choklad och har gjort det sedan kedjan Coffee Cup fanns i Götet. De hade en alldeles ljuvlig variant men så stängde de ner... Buhu. Det här måste jag helt enkelt göra hemma!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken tur att jag kommer med räddningen här då :-) Klart du ska testa hemma!

      Radera
  9. Jajaja!!! Tack!! Gärna! Inte smakat med vit choklad men kan ju inte smaka äckligt i alla fall!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det kan jag garantera att det inte gör :-) Om man inte tycker att sött är äckligt förstås, då är detta inget att rekommendera!

      Radera
  10. Håhåjaja. så gott! Kan tänka mig en sådan kopp vilken dag som helst.

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var beredd på en liten sötchock bara, men det går över :-)

      Kram!

      Radera
  11. Otroligt snygg kopp, vart har du hittat den tro?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Indiska! Där hittar man alltid snygga koppar utan att vara ruinerad när man går därifrån :-)

      Radera
  12. Detta vill jag ha! Helst nu meddetsamma! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då har vi ju bara det där problemet med att moussen ska stelna ett par timmar... Eller så struntar du i det :-)

      Radera
  13. Oj så smarrigt, nougaten höjer ju chokladen till en annan nivå :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. En bit av det söta himmelriket när man blandar om allt och nougaten smälter ner i allt det andra. Åååhhh :-)

      Radera