tisdag 18 december 2012

Het kyckling med sval limesås - oinspirerat men gott


Kombinationen av den heta kycklingen och den svalkande limesåsen blir perfekt på tungan. Och passar bra om man är lite förkyld med dämpade smaklökar. Med lite ris till är måltiden komplett i mitt tycke. Väldigt lätt att tillaga och tar inte så lång tid heller. Kycklingen steks och kryddas, sedan tillsätter man krossade tomater, fräst rödlök och kidneybönor.

Limesåsen är superenkel på lätt crème fraiche, pressad limesaft och lite socker. Gör den först så hinner den "sätta sig" i smakerna. Ställ in i kylen medan kycklingen och riset tillagas.

Kycklingen kryddas med kryddmix för tacos. Jag valde "Extra Hot" med habañero och det kändes! Den som hellre kryddar själv kan använda t.ex chiliflakes, cayennepeppar, svartpeppar, ancho chili, paprikapulver och så salt och svartpeppar så klart.

Jag tog inte hela påsen och det var väldigt klokt. Det blev hett så det räckte ändå. Limesåsen blev pricken över i så strunta inte i den. Servera gärna med finhackad rå rödlök. Jag fick lite över och testade. Jättegott! Annars passar en enkel tomat- och grönsallad bra till.

Kyckling till fyra portioner
4 kycklingfiléer
Olivolja
1 påse Tacokrydda
1 röd lök
1 burk krossade tomater
En gnutta socker

Limesås
1 burk lätt crème fraiche
1 lime
1 tsk socker

Börja med limesåsen. Blanda crème fraiche med saften från en pressad lime och sockret. Rör om och ställ i kylen så länge.

Nu sätter du på riset för resten av tillagningen av kycklingen går fort! Om riset blir klart lite före är det bara bra så att det får ånga av ordentligt och bli torrt på rätt sätt. När det har ångat färdigt, varmhåll med locket på om det andra inte hinner bli klart exakt i samma tid.

Skölj och ansa kycklingfiléerna. Skär dem i mindre bitar. Hacka rödlöken grovt. Häll av och spola kidneybönorna under vatten. Låt rinna av. Stek kycklingbitarna i olivolja några minuter. Tillsätt den hackade rödlöken och låt den fräsa med några minuter. Häll över de krossade tomaterna och kidneybönorna. Låt småkoka en liten stund. Servera kycklingen med limesåsen och riset, gärna hackad rå rödlök eller sallad.

Fortfarande trött efter förkylningen och gör inte många knop i köket. Det här var lagom "jobbigt" om än kanske inte särskilt inspirerande. Icke desto mindre: gott!

Mannens tallrik som inte får riktigt samma uppmärksamhet som min ser ut så här, lite mer "rakt på" :-)



Ha en riktigt rolig, trevlig, god och häftig tisdagskväll! Den blir vad du gör den till :-)

16 kommentarer:

  1. Det här låter som något min kära sambo skulle älska. Det läggs i prova-på-högen :-) Även här är vi förkylda så vi går lite på halvfart!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, ibland får man ju "offra" sig lite för andra och laga sånt som de gillar mer än vad man själv gör... Samma med Mannen, helt i hans smak!

      Halvfart är trist men det är ju bara att göra det bästa av det och hoppas man är igen på helfart igen till ledigheterna :-)

      Radera
  2. Mmm, lime, kyckling, ris, det måste vara gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Riktigt bra smaker! Limesåsen passar till de flesta heta rätter kan jag tipsa om...

      Radera
  3. Den här kycklingen skulle passa mig fint fint! Jag äter inte mejeriprodukter... Sen kan man säkert prova ha den som fyllning i tacos...
    Ha en toppen onsdag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, oj då är det mycket av min mat som inte funkar för dig eftersom jag gillar grädde och använder det ofta :-) Bra då att jag kunde trolla fram något helt utan!

      Bra tips att ha detta som fyllning i tacos, med sås och allt skulle jag köra då. Fylla på med sallad och tomat också!

      Detsamma till dig.

      Kram!

      Radera
  4. Sval limesås... du har så häftiga namn på maten tycker jag allt :)

    Själv är jag oinspirerad till tusen... snörvl, host och ont ont i halsen, kram på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. He he, tyckte att det är så såsen smakar, svalt till det heta liksom :-)

      Aj, då. Din tur nu. Den där onda halsen var inte rolig. Ja, inte det andra heller. Nu måste du krya på dig bums!

      Kram!

      Radera
  5. Kul med de båda olika mattallrikarna, ungefär som det brukar se ut i vårt kök... fototallriken ser på något konstigt vis aldrig riktigt likadan ut som den andra? :)
    Inte är det roligt när man är så där oinspirerad, speciellt inte när det hänger ihop med förkylningar. Fast det är väl då man kan passa på att hetta till kryddningen lite extra, fördriva ut bacillerna genom svettningar!

    Ha det nu så bra som du kan och se till att bli frisk snart.
    Kramar
    /Anki

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och gissa vem som äter sist, jo den med "fina" tallriken. "Jag ska bara..." :-)

      Nej, inge kul alls att inte ha ork och inspiration i köket. Det måste komma tillbaka snart. Till dess gör jag det lätt för mig och så får man slänga på lite extra krydda!

      Tack, det blir bättre och bättre!

      Kram till dig!

      Radera
  6. Oinspirerat? Oh nej. Jag blev inspirerad jag. Och hungrig. Trots att jag ätit världens julbord till lunch idag.
    Nu får du ta och bli frisk tycker jag! Det är ju snart jullov ju :)
    Kram på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, vad bra! Och trots julbord :-)

      Okejrå, jag ska se till att bli frisk. Det blir sakta bättre. Mest trött nu...

      Tack och kram till dig!

      Radera
  7. Haha, känner igen de där både tallrikarna, så brukar det se ut här också. Men jag brukar ge bort fototallriken till sambon, i present liksom ;)

    Ser himmelens gott ut, snyggt men enkelt - helt i min smak!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad snällt av dig att ge bort den fina tallriken :-) Mannen skulle kunna få den av mig också men han skulle typ ta bort såsen och ösa på mer mat ändå så det skulle vara lite som att kasta pärlor för svin, och så orkar han inte vänta :-)

      Tack, Sara! Det behöver verkligen inte vara så mycket svårare än så här att fixa käk...

      Radera
  8. Men det här kan nog funka istället för hot brev tror du inte ;-) Ser mycket gott ut, Ffa din tallrik hi hi.... Barnen tycker ibland det är mycket konstigt med allt ståhej runt maten. Lowe älskar att bestämt flytta runt maten eller flytta på sakerna runt tallriken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag provar att mota med maten först, återkommer om hotbrev behövs :-) Matbloggargenerationens barn kan nog få en något skev uppfattning om det här med att lägga mat på tallriken, och hur det ska se ut runt omkring :-) Vad roligt att sonen engagerar sig också :-)

      Radera