tisdag 15 januari 2013

Afrikansk gryta från 70-talet - det har hänt en del sen dess...


Afrikansk biffgryta bjöd pappa på i helgen. En kryddig kalops med jordnötstwist skulle jag vilja kalla det. Men nu är det så att receptkortet han använde härstammar från 70-talet och då kunde det visst heta afrikansk gryta med exotiska kryddor som nejlika, kajennpeppar och ingefära, plus att man ”om möjligt” ska använda jordnötssmör. Det var lite andra tider då :-) Ingen banan, ingen kokos... Men gott!

Nuförtiden skulle vi nog dessutom tala om nordafrikanskt, sydafrikanskt eller västafrikanskt osv om de olika köken i Afrika för de skiljer sig åt beroende på geografin och lokala råvaror samt varifrån de fått influenser när det gäller det kulinariska; araber, indier, européer…

Men strunt i vad man borde kalla det. Grytan var god med mycket smak och riktigt mört kött. Pappa använde ryggbiff. Till det potatismos som brorsan slängde ihop och så gröna ärter. Väldigt mycket svenskt alltså trots namnet på grytan...

Det jag saknade på det gamla kortet som brukar vara så roligt att läsa eftersom det har hänt så mycket på matfronten är den korta inledningen till receptet, det fanns ingen sådan till just det här receptet :-( Så här ser i alla fall receptet ut i original från Hemmets Journal, Kategori 6/Gryträtter/Kort nr 26:

4 portioner
600 g benfritt nötkött (innanlår, ytterlår), tärnat
2 stora gula lökar, grovhackade
2 morötter, skivade
1-2 klyftor vitlök, krossade
3 msk smör (jordnötssmör om möjligt)
½ msk tomatpuré eller ketchup
1 lagerblad
1 kryddmått mald nejlika
1 kryddmått mald ingefära
En dusch kajenpeppar
Salt, vitpeppar
1 msk citronsaft eller vinäger
4-5 dl tärningsbuljong
1 msk smör (jordnötssmör)
2-3 msk mjöl

Hetta upp jordnötssmöret (3 msk) i en gryta och fräs kött och grönsaker väl under några minuter. Tillsätt tomatpuré eller ketchup, kryddorna, citronsaften och buljongen. Låt koka under lock tills köttet är mört. Blanda jordnötssmör (1 msk) med vetemjöl och rör ner i grytan. Koka ytterligare några minuter så att grytan reder sig och smaka sedan av med salt och vitpeppar. Servera med kokt potatis eller potatismos.

Variationstips: En kycklinggryta kan lagas efter samma recept.


Brorsan fixade moset iklädd mammas gamla röd/vita förkläde som har hängt med från 70-talet, det också :-) Nånting har hänt med förklädet (eller med mamma) för numera slutar det en bit upp på låren, förut var det i knähöjd... Även pappa använder detta förkläde i köket och det ser onekligen lite lustigt ut :-)


Visuellt påminner det verkligen mycket om hederlig kalops men smakerna är verkligen annorlunda!



Nu hoppas jag verkligen att alla som är ute och kör där det snöar tar det lugnt. Det som hände i Skåne idag ska inte behöva hända. Själv blev jag påkörd bakifrån igår av en fet Volvo V70 som inte höll tillräckligt avstånd och inte kunde stanna när vi andra stannade för folk som skulle över vid ett övergångsställe. Han bara gled sa han... Jo, jo men ligg inte så nära till att börja med då! Usch, säger jag bara. Det är ett slitet uttryck men det är högst aktuellt och vettigt: "Det är bättre att komma fram lite senare än inte alls..."



28 kommentarer:

  1. Det är intressant hur det förändras och hur utbudet i matbutikerna ökar. Och din gryta ser god ut :) Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ganska häftigt med en fast forward från ett sån't där gammalt kort till hur det ser ut idag :-) Men som sagt, gott i alla fall!

      Radera
  2. Men... inte varken kokos eller banan, inte ens en ynka liten bit ananas... hmmm. Fast att steka i jordnötssmör kan väl väga upp för avsaknaden av frukterna då:) Men visst påminner det om kalops (en skånsk variant då eftersom det är morötter i, har vi fått lära oss) som är så galet gott.

    Usch ja, det är fruktansvärt det som hänt idag, så många som blivit drabbade. Det där med att komma fram lite senare är verkligen något man behöver ha i minnet!

    Kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med dagens mått mätt, inte särskilt exotiskt eller afrikanskt heller för den delen :-) Det mesta använder vi ju till höger och vänster idag. Och att morötter är i! Tror definitivt inte att det är en typisk gröda någonstans i Afrika!

      Ingen bra trafikdag för Skåne... Jag tar det alltid väldigt lugnt när det är sånt här väder. Har krockat en gång pga blixthalka och vill aldrig mer hamna där...

      Kramar till er!

      Radera
  3. Otroligt vågat recept - på 70-talet ;-) Och gott ser det verkligen ut, hälsa pappa!

    Men men, varför inte läsa våra gamla samlingar igen och bygga vidare... Blev själv inspirerade av att Lotta återigen skrev om pappas receptkort och tittade själv i min "specialbox" som jag släpat med mig de senaste 30 åren ungefär och i helgen blev det en blandning av två kort som smakade jättebra! Och i receptkorten hittat man nästan bortglömda rätter och tips vid skral kassa eller kvällsgott utan pretentioner... Om ni inte har några egen receptkort... - missa inte nästa loppis ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur :-)

      Jättekul att du fick ihop något bra av två kort till och med från samlingen. Nostalgi och matnyttigt - bra anledningar till att ge korten en chans till, även om jag själv skrattar åt mycket och lägger åt sidan.

      Radera
  4. Va, ingen ananas så långt ögat kan nå?1 ;) Skönt på ett vis att tiderna ändras och det var inte bättre förr haha :))

    Usch lite läbbigt när någon bara kör in i en sådär... råkade ut för det förra vintern hu! Jag stannade också till vid ett övergångsställe och blev påkörd precis som du... tur att han körde typ i 10 km/h men det kändes och hörde ändå rätt så rejält. Allt bra med dig? Stor värmande kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skandal! Det har verkligen hänt massor till det positiva i den kulinariska världen - tack och lov :-)

      Ja, riktigt läskigt. Pang sa det bara när jag stod stilla och väntade. Inte hög fart men det behövs verkligen inte mycket. Lite skallebank och en stel axel men det går ju över.

      Tack, kramen värmer och jag kramar tillbaka!

      Radera
  5. Men det var en jäkla tur att det inte var några bananer i den varma gryta säger jag. Huuu - det är nog det värsta jag vet... Galna männsker som har banan på pizza..! Jag är lite hooked på nötköttsgrytor jag så det är inte omöjligt att jag testar den här varianten.

    Men vilken tur att allt gick bra idag! Eller ja, bra under omständigheterna. Det är allt bra lurigt på vägarna nu.

    Kram på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, ja när grytan blev som den blev så är det verkligen tur att några bananer inte hittade ner i den :-) Enda gången jag kan äta varm banan är när man gör hajkbanan, och i en banana split. Två sätt alltså men ALDRIG på en pizza!

      Om du vill testa så utveckla med andra grönsaker och skippa morötterna, tycker jag... Ja, tur att han bakom inte körde fortare än vad han gjorde. Nu återstår strulet med verkstad och försäkringsbolag. Blä...

      Kram till dig!

      Radera
  6. VA? Inga bananer, hur blir det då afrikanskt? Jag håller med Kim, inga bananer i grytan- så länge det inte är matbananer- för det är en jäkla skillnad!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, du. Det måste vara kryddorna som då ansågs vara "afrikanska" :-) Matbananer läste jag är vanligt i vissa delar av Afrika, inspiration från Karibien kanske :-)

      Radera
  7. Tycker att det är fantastiskt kul med alla gamla recept. Särskilt att läsa vad som skrivs om dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det roligt! Jag älskar den delen i det här receptet där det står "om möjligt" inom parentes efter jordnötssmör :-)

      Radera
  8. Hihi, ja det ändrar sig litegrann på 40 år. Jag har en gammal kokbok från ~50-talet någongång som heter "världens mat". Mycket underhållande läsning!

    Usch, ja folk har för bråttom... Alla hoppades så starkt på vår att de glömt att det fortfarande är mitt i vintern... Hoppas det gick bra med dig också! Även om det inte går så snabbt kan man dra på sig tråkiga men av en krock...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är verkligen fascinerande med matutvecklingen :-) Åh, den boken skulle jag vilja läsa!

      Galningar ser jag överallt som kör om och sladdar omkring, utan någon som helst anpassning efter väglag. Vad hjälper det då att man själv kör försiktigt?!

      Radera
  9. Visst är det kul att läsa gamla recept och mattidningar.
    jag kan fastna helt i dem och när vi är i stugan finns gamla tidningar kvar att läsa.
    Åh vilken nostalgi!

    Lena från make a head food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Underhållande läsning och ibland till och med lite inspiration!

      Radera
  10. Kusin Annelie16 januari, 2013

    Ja det var en kanon god Gryta som vi fick,,, T tog 2 gånger,,, L är så bra på mat,, Och även moster, hon har ju lärt av våran bästa mormor. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det vill inte säga lite när T tar om :-) Pappa blir bättre och bättre. Så roligt att han vill laga mat och prova "nytt".

      Visst var mormor bäst! Mamma har lärt av sin mamma och jag försöker lära mig av henne men får nöja mig med att kanske bli näst, näst bäst :-)

      Kram till dig kära kusin - jättekul att ses!

      Radera
  11. Ååååh, älskar gamla recept! För att inte tala om tiden då saker som idag är helt naturliga var "exotiska" att använda i köket. Gotta love it!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är de härliga! Ingefära och jordnötssmör har gjort en lång resa från exotiska ingredienser till "stapelvaror" :-)

      Radera
  12. Smarrigt värre:)
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gott men kändes inte särskilt afrikanskt :-)

      Radera
  13. Jag brukar tänka på det ofta hur vår matlagning har ändras genom att vi reser mer och genom alla invandrare. Det som ansågs exotisk när jag växte upp är det knappast idag. Tänk så mycket det finns att välja på när man handlar mat! Din pappas gryta låter mycket god, afrikansk eller inte.
    Din bror och pappa måste vara mycket söta i det rödrutiga förklädet ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är himla intressant faktiskt! Och visst var grytan god, den var ju "afrikansk" när receptet skapades :-)

      Ja, de är så söta. Speciellt pappa med lite lagom pensionärsputande mage :-)

      Radera