tisdag 4 juni 2013

Grilltider högt och lågt! Jag bjuder på två sorters marinad av helt olika karaktär


Det är NÄSTAN så att det blir lite för mycket av grilltips nu. Överallt läser och ser jag hur man ska marinera, rubba, glejsa, grilla indirekt och i princip tillaga allt på grillen. Jag gillar att grilla men tycker att det kan bli lite för mycket när hela matvärlden invaderas av alla tips. Så vad gör jag? Jo, jag kommer här med ett par förslag på grillmarinader :-) Så känner jag att jag får vara en del av grillvärlden jag också, ha ha...

Fast mest handlar det väl om att jag inte har fått så mycket intressant matlagning gjord på sistone, så det får bli dessa marinader istället - lagom till nationaldagshelgen då ett gäng grillar lär gå varma i vårt avlånga land. Så varför ingen intressant matlagning att bjuda på då? Jo, jag har haft semester och njutit av sol, bad och god mat på Cypern. Andra har lagat maten, från frukost till sen middag. Oj, vad lätt det är att bli bortskämd på det viset!

Så till marinaderna då, den ena är en söt och syrlig persikomarinad som passar till fläsk, kyckling, fisk och skaldjur. Den andra marinaden är en het chimihurri med chili och vitlök att både marinera i och sedan hälla på det färdiggrillade köttet (fläsk, nöt eller kyckling) eller firren.

Håll till godo och grilla järnet :-) 



Persikomarinad, ca 3 dl
1-2 vitlöksklyftor, grovt hackade
1 burk inlagda persikohalvor (240 g) - inklusive spadet
1-2 tsk sambal oelek
2 tsk worcestershiresås
Saft och skal från 1 citron
2 msk mörk soja
1/2 tsk grovmalen svartpeppar

Mixa ihop allt till en slät marinad och häll på det som ska marineras i en påse och förvara i kylen många timmar, gärna över natten. Jag använde ungefär hälften till en normalstor fläskfilé. Ta fram köttet i god tid innan det ska grillas. Salta köttet och grilla!

Marinaden håller i ca en vecka om den förvaras i kylen i lufttät burk eller flaska.


Prova gärna att byta ut persika med motsvarande mängd ananas...




Chimichurri
Chimichurri är en argentinsk sås som kan göras hur het som helst - allt hänger på hur mycket chili och vitlök du använder. Jag hittade receptet i Lisa Lemkes utmärkta bok "Till grillat" som jag köpte förra sommaren. Enligt boken ska såsen hällas över det färdiggrillade köttet (eller stekt i pannan) och alla typer av kött ska funka. Men jag valde att marinera mina fläskkotletter i såsen - flera timmar innan grillningen - med mycket lyckat resultat.

Den här mängden chimichurri räcker till att marinera fyra fläskkotletter i - plus att det blir lite över i en skål för den som vill hälla lite sås över sitt kött när det är tillagat. Enligt Lemkes recept ska man använda rödvinsvinäger men det hade jag ingen så jag tog balsamico i stället. Och så lade jag till en liten rödlök också. Kan väl aldrig skada, tänkte jag. Och det gjorde det inte heller....

Själva tillagningen (att blanda allt) är ju inte särskilt tidskrävande men om du som jag inte är som blixten med kniven så tar finhackandet en liten stund.

Till en något modifierad chimichurri behövs:
1-2 vitlöksklyftor, finhackat
2 dl färska oreganoblad, finhackat
1 röd chili, finhackad (utan kärnorna)
1 liten rödlök, finhackad (eller inte)
1 dl olivolja
2 msk balsamicovinäger (eller rödvinsvinäger)
1/2 tsk strösocker
Salt och grovmalen svartpeppar

Blanda vitlök, oregano, chili och rödlök i en skål. Häll över olivolja, balsamico och socker. Blanda och smaka av med salt och svartpeppar. Lägg köttet på ett fat eller i en plastpåse. Häll på såsen och marinera fram till grillningen/stekningen - gärna ett par timmar åtminstone. Eller grilla/stek köttet först och häll över såsen som den är när det är dags att äta.




12 kommentarer:

  1. Hallojsan, så härligt att ha dej tillbaka där du hör hemma:) Du har varit saknad ska du veta Lotta! Så skönt med semesterresa, Cypern är ett land som herr Mårtensson knappast minns något av, det säger kanske en del om ålder och hur den resan företogs...

    Visst grillas det till höger och vänster, och är det inte det så är det rabarber här och var, vissa kombinerar tydligen de båda:)
    Men goda röror och marinader kan man väl inte få för mycket av, variation förnöjer, eller hur? Tycker du bjuder på två riktigt bra bidrag!

    Ha nu en fortsatt fin vecka (ledighet?),
    kramarna till dej

    SvaraRadera
  2. Jag suger fortfarande i mig av alla grillrecept där ute i cybervärlden. Dessvärre brukar det sluta med min gamla vanliga recept. Skärpning på mig alltså!

    Hoppas ni haft en skön semester, vilket jag är pretty sure att ni haft.

    Kram kram

    SvaraRadera
  3. Vilka härliga bilder, jag vill kliva rätt igenom skärmen och sätta mig till bords!

    SvaraRadera
  4. Hej på dig! Förstått att du tagit en välförtjänt semester men det är skönt att ha dig tillbaka här hos oss ändå ;) Cypern låter ju inte tokigt alls...

    Den där persikomarinaden kikade jag på redan förra året, men har inte testat än. Grillar nog bara en promille så mycket som resten av befolkningen. Det blir inte av när man lever lägenhetsliv...

    Kram!

    SvaraRadera
  5. Låter härligt med semester. Grillat är ju trots allt så gott. Spännande marinad med persika! Och Chimichurri har jag ännu inte kommit mig för att göra, trots att jag tänkt så många gånger. Nu är det dags!

    SvaraRadera
  6. Vilka spännande och goda marinader!!! Och härligt med lite Cypern semester!!
    Kram

    SvaraRadera
  7. Linda Johansson05 juni, 2013

    Skönt att ta dig tillbaka! :) Jag hade missat att du åkte till Cypern och hade skoj. Så underbart med sol och bad i havet, det längtar jag efter...

    Den där marinaden med persikor verkar toppen, men hur ska jag låta bli att äta upp persikorna istället?! Jag har fått något slags craving och äter minst en stor burk inlagda persikor i veckan (Lidls är godast och billigast!)
    Får nog köra på ananas istället, bara den inte är färsk, jag är lika galen i färsk ananas, trots lite allergiska reaktioner...

    SvaraRadera
  8. Vilka spännande marinader! De ska sparas! :)
    Härligt med resan till värmen!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  9. Ja, mycket grillat är det. Bor man i lägenhet som vi så blir det inte grillat i tid och otid precis. Men nu har vi en grill och en innergård i allafall.
    Chimichurry såg jag på Kjelles smakresa igår. Gjordes lite annorlunda med användes mer som sås fattade jag det som. Har sett lite olika recept på det och nog testat ett av dem någongång. Gott med smakrika dressingar och marinader tycker jag!

    SvaraRadera
  10. Välkommen tillbaka :)

    Jag har inte delat med mig av ett enda grilltips faktiskt. Ha haaa. Men det beror mest på att om det grillas så grillas det på engångsgrill och korv. Japp, så är det.

    Men persikomarinaden vill jag testa, så jag kanske får ge engångsgrillen en utmaning!
    Kram till dig!

    SvaraRadera
  11. Persikomarinaden har vi testat och skriver under på att den är galet god! Köttet blev dessutom lite extra mört. Alla varianter av chimichurri har varit goda hag ätit. Jag har dock aldrig gjort egen. Får lova bättring på den fronten. Jag skulle kunna äta grillat varje dag!
    Ha en skön helg vännen. Kramar.

    SvaraRadera
  12. Den där persikomarinaden ser ljuvligt god ut. Så fint foto du tagit och jag vill testa den nu, nu men får vänta tills nästa gång vi grillar. För svensk sommar för mig är jordgubbar och grillat nom nom. Kram vännen!

    SvaraRadera