tisdag 6 augusti 2013

Falukorv och makaroner - när det enkla är gott nog


Visst. Det är fortfarande högsommar och säsongens sallader och lättare mat funkar ju men med vardagen och jobbstart kom otippat lusten efter lite husman. Falukorv och makaroner! Sen spelar det förstås in att det går lätt och fort att göra samtidigt som det smakar och mättar fint. Det här är mat långt ifrån det grönsaksstinna och färgglada utbud som just nu presenteras i mattidningar och -TV. Men vad gör man när suget säger något annat?

Istället för att göra falukorven på traditionellt sätt i ugnen så gjorde jag det ännu enklare för mig:

Skiva falukorv och lägg lite omlott i en smord ugnsform. Smeta lite senap och ketchup på falukorvsskivorna. Fördela tomat, skivad gul lök och riven ost över. In i ugnen på 225 grader i ungefär 20 minuter och du har precis samma smaker som med den traditionella falukorven. Det jag gillar med det här är att precis ALLA bitar falukorv får den goda gratinerade osten på sig :-) Servera med makaroner, spagetti eller potatismos. Fast om du vill ha mos blir det väl påsvarianten så här års och det är ju lagom kul...

Ett stort glas kall mjölk är precis vad jag vill ha till den här typen av mat. Skål!



Längs ut i kanterna kan löken bli lite bränd men det gör inte mig nåt!





10 kommentarer:

  1. Åh, jag vet exakt vad du menar! Kan få omedelbara cravings på makaroner och ketchup any day!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan till och med få sug efter kokt och smörslungad spagetti. Inget mer. Även kall spagetti kan gå bra då :-)

      Radera
  2. Amen! Bränt ska det vara, annars kan det kvitta. Men som du säger, pasta med bara smör är så gott att bara sleva in. Moffa till och med!

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt! Moffa. Det är ett bra ord :-)

      Kram

      Radera
  3. Ja. Är det vardag så är det vardagsmat som gäller. Korv funkar ju alltid. Börjar längta efter mos nu. Som alltid på sensommaren...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan nästan drömma om fluffigt och smörigt mos så här års :-)

      Radera
  4. Falukorv och makaroner är jättegott - särskilt hos syrran hemma i Sverige som gör de bästa stuvade makaroner jag någonsin ätit... Skulle kunna tänka mig tunna skivor av äpple i din rätt också...

    Jag "importerar" de gamla hederliga svenska makaronerna från Kungsörnen och det händer nu och då att det "bara" blir 2-3 portioner makaroner med salt, svartpeppar och en stor klick smör i till kvällsmat för min del - påminner mig mycket om livet som 18-åring i min första lägenhet där det var hemskt mycket månad kvar i slutet på lönen ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stuvade makaroner är supergott!

      Äpple skulle nog inte skada alls till det andra i den här rätten. Bra tips!

      Det är inte så bara med makaroner, smör och kryddor, som 18-åring eller fullvuxen :-)

      Radera
  5. Man bara följer suget, så är det, det brukar bli bäst då:)
    Stuvade makaroner och korv hamnade på veckans meny, det blev cravings här när vi såg detta!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha - cravings kan man inte göra något åt. Bara att ge efter :-)

      Radera