måndag 19 augusti 2013

Potatis och goa grönsaker i ljuvlig tomatdressing - med behörighet till grillad kyckling


Jag har aldrig gjort tomatdressing förut men sååååå gott det blev till grönsaker som blomkål, rödlök och sugar snaps. Till denna ljuvliga skapelse slog jag ihop min allra första egna majonnäs och det gick jättebra! Att det går att förbereda precis allt i förväg är ju inget minus direkt. Tomatdressingen värmer du upp i kastrullen precis innan servering. Har sett andra varianter på tomatdressing också där man använder färska tomater och det ska jag prova nästa gång.  Men nu ska vi inte gå händelserna i förväg - här är något av det godaste jag har ätit denna sommar. Faktiskt. 

Rätten passar bra ihop med grillad kyckling, hel att slajsa upp vid matbordet eller i bitar uppträdda på ett grillspett. Om du inte vill göra majonnäs själv (kräver sina vispmuskler) så kan du smaksätta färdig majonnäs med vitlök och tabasco. 

4 portioner

Potatis och grönsaker
500 g potatis (gärna storleken petit)
1 litet blomkålshuvud, ca 300 g
8 färska lökar
200 g sugarsnaps
(Ev färska örter och rivet citronskal till garnering)

Skala och halvera potatisen - den ska vara i ganska små bitar. Skrapa den bara om det är färskpotatis med tunt skal. Bryt upp blomkålen i buketter. Ansa löken och halvera. Koka upp lättsaltat vatten och koka sedan potatis, blomkål, lök och bönor var för sig tills allt är nästan mjukt. Ta upp och låt rinna av. Ställ åt sidan så länge.

Tomatdressing
1 1/2 dl vatten
1/2 dl tomatpuré
1/2 dl olivolja
1 msk rödvinsvinäger
1/2 hönsbuljongtärning
1/2 tsk strösocker
1 krm nymald svartpeppar

Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka upp under omrörning. Ställ åt sidan.

Majonnäs med citron, vitlök och tabasco (alla ingredienser ska vara rumstemperarade)
2 äggulor
1 msk dijonsenap
Rivet skal av en 1/2 citron
2 dl rapsolja
1 liten vitlöksklyfta, pressad
2 krm salt
1 krm tabasco

Blanda äggulor, senap och rivet citronskal. Vispa ner lite av oljan - några droppar i början bara tills det tar form. Sedan kan du fylla på försiktigt i en tunn stråle under kraftig vispning. (Hur du löser logistiken här med att kraftigt vispa med ena handen - utan att skålen välter - och med andra handen tillsätta oljan - det vet inte jag. Men jag tog hjälp av brorsan. Och helt ärligt fick vi turas om att vispa också - sååå jobbigt!) När majonnäsen har tjocknat till rätt konsistens, smaksätt med pressad vitlök, salt och tabasco. Smaka av om du vill ha mer av något.

Vid servering
Family style: Värm upp tomatdressingen och servera potatis och grönsaker på ett stort fat. Var och en tar själv för sig och lägger upp på sin tallrik och tomatdressingen hälls över. Servera med grillad kyckling och majonnäsen. 

Fancy style: Fördela potatis och grönsaker på tallrikar. Häll över den varma tomatdressingen och garnera med örter och rivet citronskal. Lägg på skivad grillad kyckling eller grillspett och klicka på majonnäs. 



Använd en hålslev att fiska upp grönsakerna med när de kokat klart.



Potatis och grönsaker är kokta och väntar på att
serveras med den goda tomatdressingen och majonnäsen.



Jej! Jag gjorde det. Jag lyckades med att slå majonnäsen på mitt allra första försök.



Lite rödvinsvinäger i tomatdressingen....



.... som kan göras i förväg och sedan värmas upp igen. Vilken färg!



Latmask som jag är ibland serverade jag potatis och grönsaker med färdiggrillad kyckling och
så några extra citronskivor. Kycklingspett direkt från grillen är inte heller så tokigt om du orkar det...



Vacker och god mat - vad mer kan man begära...
Visserligen ganska mycket mer man jag ska inte vara girig!




22 kommentarer:

  1. Attans så gott det ser ut, bara den grillade kycklingen hade räckt på en bild för att göra oss sugna! Fast de andra bilderna hade vi inte velat vara förutan iofs, rena rama matkonsten är det.

    Ett knep att få skålen att stå still när du vispar är att lägga en blöt disktrasa eller handduk undertill. Fast tar man i för kung och fosterland så kan vi inte garantera att skålen håller sej upprätt...

    Tomatdressing måste absolut provas i vårt kök, låter som något som skulle passa fint till även fisk av något slag. Får väl se vad vi kan få till.

    Hoppas du har det fint, Lotta och att du fick en kanonerskväll i russinsällskapet!

    Kramarna
    Mårtenssons

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blev så nöjd med detta - så gott!

      Men just ja, den berömda disktrasan som jag brukar lägga under skärbrädet ibland. Ska prova det nästa gång!

      Tomatdressingen borde absolut funka till fisk. Kanske att jag provar det också :-) Det är ju flera månader kvar av 2013 och mitt fisklöfte detta år!

      Tack. Det var superkul med sällskap av ett russin :-)

      Kramar!

      Radera
  2. Hej!
    Hur var det med oljan till majonnäsen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Tack för vakna ögon :-) Nu är receptet kompletterat med mängden olja också. 2 dl rapsolja ska det vara!

      Radera
  3. Fint, Lotta! Majonnäs har jag inte något tålamod till att göra själv. Äter det så sällan ändå så köpemajo funkar för mig. Men det är ju så snyggt med egen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst e jag en duktig idiot :-) Som sagt första gången jag gjorde majo och det kan nog bli fler gånger. Just för att få kunna smaksätta som man vill och smaken går faktiskt inte riktigt att jämföra med färdigköpt... Vi får se vad jag slår ihop nästa gång!

      Radera
  4. Tomatdressing har jag aldrig ens tänkt på att man kan göra, spännande!!! Majonäs vispas eller rörs däremot titt som tätt hemma hos oss.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är tokig i tomater så att hitta recept på tomatdressing var en riktig lyckträff. Det här receptet ska jag också prova, med färska tomater:
      http://www.alltommat.se/recept/Tomatdressing-3044

      Tror det blir majo fler gånger för min del. Gärna smaksatt med lite olika grejer.

      Radera
  5. Oj oj vad detta såg gott ut och tomatdressing låter riktigt spännande, åker rakt upp på min måstetestalista. :-)
    Hemslagen majonnäs eller aioli är det ju heller inte mycket som slår. Jag brukar köra den med elvispen. Inte lika "hantverk" kanske men går rätt mycket lättare tycker jag. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Riktigt härlig matupplevelse!

      Tack för tipset på att använda elvisp. Hantverk så struntar jag faktiskt i. Det var så himla jobbigt att handjaga. Jag hade fått för mig att det inte skulle funka med någon maskin. Men nu vet jag bättre :-)

      Radera
  6. Wow, det ser fantastiskt ut! Egen majonnäs är så gott, det brukar vi nästan alltid göra. Mmm.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Får se om jag får blodad tand nu när det gäller egen majo. Speciellt som det verkar som att jag kan använda elvisp och slipper bli lam i armen varje gång :-)

      Radera
  7. Ser riktigt gott ut!
    Har aldrig heller gjort tomatdressing, men måste prova kände jag nu :)
    Kram Lena från make a head food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart du ska prova - jättegott till potatis och grönsaker!

      Radera
  8. Herrejösses, så gott det låter! Tomatdressing är nytt för mig. Majjo har jag gett mig på ett par gånger och misslyckas ibland. För dålig visparm antagligen...;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev så himla gott! Alltid kul när man hittar något nytt som man inte provat förut och blir kär direkt :-)

      Vi får träna på den där visparmen!

      Radera
  9. Svar
    1. ... a man after midnight - eller va menaru ;-)

      Radera
  10. Ser helt galet gott ut! Så vackra och inbjudande foton som alltid!

    SvaraRadera
  11. Oj så god din tomatdressing ser uut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Riktigt nöjd blev jag - tack!

      Radera