torsdag 5 juni 2014

Snabbrimmad och ångad torskfilé med parmesansås, dillkokt potatis och rädisor (fast grön sparris till hade varit bättre...)


Så har hon gjort fisk. Igen! Gissa om jag har blivit smartare än en femteklassare. Speciellt med ett par dagar i Göteborg i bagaget också. Kosten då bestod enbart av torsk och räkor. When in Götet liksom... Så mycket omega3 måste ha gjort någonting gott med hjärncellerna. Om inte så i alla fall för smaklökarna för jisses vad Göteborg levererade goa rätter!

Men nu handlar det om min egen tillagade torsk. Jag blev så inspirerad när jag åt lunch på ett ställe som drivs av mina kollegor, Restaurang CV Linné i Pedagogen Park i Mölndal. Ångad torskfilé med parmesansås och dillkokt potatis stod det på lunchmenyn. När jag kom hem försökte jag återskapa rätten och jag tycker att jag lyckades rätt bra. Eller väldigt bra faktiskt, jag struntar i jante.

Parmesansåsen till den mjälla torskfilén är så god så jag dånar, och så potatis kokt med massor av dill till det. Vilken måltid! Parmesansåsen är perfekt att förbereda fram till det att osten ska blandas ner och smältas. Det gör man med fördel när fisken sätts in i ugnen så blir tajmingen bra. 

Prova!

4 portioner till fisken
5 dl vatten
Ca 400 g torskfilé

Rimning:
8 dl vatten
3/4 dl salt
Finrivet skal av 1/2 citron 

Servering och garnering:
Finriven parmesan
Finrivet skal av 1/2 citron
Citronklyftor

Sätt ugnen på 150 grader och häll 5 dl vatten i en långpanna som du ställer i nedre delen av ugnen. Blanda vatten, salt och citronskal till rimningen. Vispa tills saltet har löst sig och lägg sedan i fisken. Snabbrimma i tio minuter. Häll av vattnet och skölj av fisken. Lägg fisken i en ugnssäker form och ställ in i ugnen ovanför långpannan, 5-10 minuter tills fisken är klar. Kolla efter fem minuter hur fisken ser ut. Ta ut fisken och häll av vätskan. Häll parmesansåsen över fisken och garnera med riven parmesan och rivet citronskal. Servera med dillkokt potatis, citronklyftor och rädisor eller grön sparris.

Parmesansås
2 dl grädde (+ 1/2 dl till ev avsmakning)
1 dl vitt (matlagningsvin)
1/2 tsk salt
1 dl finriven parmesan/padano

Blanda grädde, vin och salt i en kastrull. Koka upp och låt småkoka tills ca hälften av vätskan har kokat bort. Om såsen ska användas direkt, ta bort från värmen och blanda ner osten. Rör om tills osten har smält. Smaka av med mer grädde och/eller salt men tona inte ned ostsmaken för mycket. Fisken är så mild i smaken så det gör inget om det är bra tryck i såsen från osten.


Torsken flikade sig så där perfekt efter ca 7 minuter i ugnen.
Här är fisken klar att servera med parmesansås, citronskal och lite riven parmesan.

Koka potatisen med massor av dill och dra gärna på med saltet också.

Knapriga rädisor är gott till mjuk fisk, men grön sparris blir det nästa gång.

Citronklyfta att pressa över fisken lyfter det hela ännu lite mer. I alla fall i min smak.

Ha nu en riktigt fin nationaldagshelg!


10 kommentarer:

  1. Du, torsk och räkor och sen ett fiskrecept (igen) som bara skriker efter att skrivas ut...vem hade trott det för ett år sedan ;-) Låter och ser jättegott ut!

    Ha en bra pingsthelg, fast det inte är långledigt i Sverige numera...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Än är undrens tid inte förbi :-) Kul att du gillar receptet!

      Pingsthelgen blev lite långledigt ändå då fredagen är röd nationaldag!

      Trevlig helg!

      Radera
  2. Ja men visst, det här låter ju kanongott!

    SvaraRadera
  3. Vi (läs Håkan) rimmar både det ena och det andra här i köket numera, det tar verkligen maten till nya höjder! Härligt att du får till fiskarna nu, det finns ju så mycket gott där under vattnet att laga till och det är ju synd att lämna det därhän...
    Götet levererar verkligen, vi fick äntligen ätit på Familjen och hallelulja säger vi bara, hallelulja:)

    Ha en fin fin helg,
    kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rimma är ju verkligen toppen så jag förstår verkligen Håkan :-) Jag fortsätter med blodad tand att utforska denna nya matvärld under ytan!

      Göteborg är verkligen toppen - hoppas vi ses där igen!

      Tack detsamma till er!

      Kramar!

      Radera
  4. Det är så kul att du fortsätter testa! Är det någonstans man ska äta firre så är det väl på västkusten. All färsk är så mycket godare än den frysta. Rimma fisk kan verkligen lyfta den. Ser supergott ut!
    Ha en fortsatt fin helg du med! <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var det jag kände västerut, att här måste man ju bara äta firrar och skaldjur :-) Tänker på den rimmade torsken vi gjorde i Ystad. Fast inte i vatten då, utan bara inrubbad med salt. Det gjorde köttet fastare så det ska jag också testa, utan vatten.

      Ha en fin vecka!

      Kram!

      Radera
  5. Den torsken måste jag också prova! Har redan kopierat receptet till min pärm. Ev. testar jag det först med lax.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är ju verkligen ingen expert på fisk men det borde funka med lax också. Kanske tillagningstiden påverkas dock? Lycka till och berätta gärna om du testar med lax och hur det blev!

      Radera