torsdag 30 oktober 2014

Ost- och skinkfyllda färsbiffar (typ Saltimbocca) med slätmixad tomat- och ruccolasås


Gjorde färsbiffar häromdagen. Färsbiff är en av mina absoluta favoriter! Få dem att smaka olika med kryddning och fyllning, nästan allt funkar. Som här där biffarna har en Saltimbocca-inspirerad fyllning med skinka och salvia. Och ost. Förstås. Färsbiffar är totalt orädda och kan anta nästan vilken skepnad som helst :-)

Den syrliga och krämiga tomatsåsen mixas ihop av ugnsrostade körsbärstomater, olivolja och ruccola. Den  passar kanon även till exempelvis grillat kött, både nöt och fläsk kan jag tänka. Som det mesta man gör med tomat så behöver såsen en aning socker, i alla fall i min smak. Men om du gillar tomatsyran och vill ha den intakt, hoppa över sockret!

Börja med såsen så kan du värma upp den när biffarna och tillbehöret är klart. Servera med potatisklyftor eller pasta.

Till servering: Ruccola

Syrlig tomat- och ruccolasås
Ca 20 körsbärstomater
Ca 50 g ruccola
1 msk + 1/2 dl olivolja
1 tsk pressad citronsaft
Salt och svartpeppar
Socker

Ugnsrosta körsbärstomaterna på kvist med 1 msk olivolja och (fling)salt, i en ungefär en halvtimme på 150 grader. Ta bort kvistarna och mixa med ruccola, 1/2 dl olivolja och citronsaft. Smaka av med salt och svartpeppar. Runda allra sist av med en nypa socker eller två.

Biffarna
400 g nötfärs
2 msk tomatpuré
4 skivor parmaskinka (eller vanlig rökt skinka - lufttorkad eller inte)
4 tjocka skivor smakrik ost
Färska salviablad (eller 2 krm torkad salvia)
Smör
Salt och svartpeppar

Dela färsen i fyra bitar och forma till bollar som du sedan delar i två delar och plattar till lite grand. Totalt alltså åtta delar. Bred tomatpuré på fyra av delarna. Lägg en skinkskiva, ostskiva och ett par salviablad på tomatpurén. Lägg resten av delarna ovanpå och jobba med fingrarna för att platta till och sluta ihop längs kanterna runt om fyllningen så att inget sticker ut.

Stek biffarna på hög värme i smör till fin färg runt om. Efterstek på fat i ugn i 12-15 minuter på 150 grader tills de är genomstekta. Håll biffarna varma tills potatisen eller pastan är klar. Servera med tomatsåsen som du värmer upp och ruccola.


Ugnsrostade tomater - också något av det bästa jag vet!
Jobba ordentligt med färsen runt om fyllningen så att den inte läcker ut. Men det är svårt att stoppa osten...

Om det blir över av tomatsåsen, servera den till nykokt pasta och riv en massa parmesan över. Se där! En vegetarisk pastasås på köpet :-)

Första påringningen i samband med Halloween fick jag igår kväll. En liten kille stod utanför dörren med en fake yxa i plast och en liten påse med godis. "Bus eller godis" sa han med skrämmande röst (inte). Jag hade inget godis så han fick några tiokronor. "Pengar?!" frågade han storögt. "Ja, men då kan du ju köpa precis det godis du vill ha", svarade jag. Så log han stort och begav sig uppför trapporna till nästa granne. Ska nog köpa lite godis att ha hemma. Kan bli dyrt annars att dela ut pengar. Det är svårt att motstå att ge bort även om jag kan tycka både det ena och det andra om den här "traditionen".

Happy Halloween!


14 kommentarer:

  1. Färsbiffarna ser sååå goda ut! Blev påmind om ett annat recept från dig med knaprig bacon i och en underbar sås - kollade direkt foton från mitt försök och blev jättesugen igen ;-)

    Ett råd till alla som läser här och inte gjort det tidigare: kolla Lottas arkiv med färsrätter, jag säger bara ♥

    SvaraRadera
    Svar
    1. De blir väldigt saftiga och goda. Måste göra de där med bacon i, det var länge sen så tack för påminnelsen :-) Tack för hyllningen av färsrätter och trevlig helg!

      Radera
  2. Skriver upp tomat- och ruccolasåsen på prova-listan, klart det blir gott! Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Riktigt god som nog passar till allt möjligt. Tack detsamma!

      Radera
  3. Dom är ju som hamburgare fast utan bröd, eller med biffhalvorna istället för brödet:) Nästan som vår meatzza utan pajskal - eller nåt. Häftigt är det ju, helt klart och en idé som absolut får följa med oss!

    Vi har, peppar peppar, inte fått något halloweenbesök alls, faktiskt har det aldrig hänt. Tror inte det är så mycket trickochtreat i stan alls egentligen. Förmodligen var det en glad unge som skuttade från din dörr:)

    Kramar på dej,
    ha en fin helg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, ja det har ni rätt i :-) Har den där meatzzan på listan! Det blev bara en busunge, men en riktigt nöjd sådan tror jag :-)

      Trevlig helg och kramar tillbaks!

      Radera
  4. Både biffarna och såsen låter gudomligt goda! Precis som allt annat du lägger upp här på bloggen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev jättegott. Tack, Frida :-)

      Radera
  5. Här har inte varit en enda kid som har frågat efter godis (tack gud för det). Tycker hela grejen med att fira Halloween här i Sverige känns löjligt, om jag ska vara helt ärlig. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det känns väldigt kommersiellt. Men själva grejen att fira som de gör over there är visst snott från kelterna som blev inspirerade av skandinaver - så det har liksom kommit tillbaka :-)

      Radera
  6. Bunkrar man upp med godis till påsk och halloween kan man ge sig på att det inte dyker upp en endaste unge, men när man står där oförberedd kommer de minsann. Just för att många inte är enbart positiva till denna "nya tradition" försökte vi bestämma innan att barnen i området skulle gå hem till varandra bara. Barnen bryr sig inte så mycket om godiset utan tycker mest det är kul att klä ut sig.
    Färsbiff är helt klart en återkommande favorit som ständigt återkommer hos oss om än i olika skepnad varje gång. Fylld med ost blir de dessutom extra saftiga och goda!
    Hoppas allt är bra med dig annars. Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis så. Jag köpte hem lite godis till kvällen efter men kom ingen och vart hamnade allt godis då? Jo, i min mage och det var ju inte planerat :-/ Låter jättebra att barnen går hos varandra, klart det är en kul grej för dem.

      Vad vore livet utan färsbiffar :-) Det rullar på här... Tack för omtanken.

      Kram!

      Radera
  7. He he jag hade nog sagt "Tar du kort?" för jag har aldrig varken kontanter eller godis hemma...
    *skriver upp färsbiffar med massa ost på att-göra-listan*

    Hoppas du har en strålande födelsedag kompis! Snart ses vi - längtar! Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha - det hade ju varit hur kul som helst. Men jag var inte så rapp och fyndig :-) Bra att ha sånt här på listan! Det blev en trevlig födelsedag trots allt. Nästa helg smäller det!

      Kram så länge!

      Radera