torsdag 19 februari 2015

Fläskfilégratäng med paprika, salami och ostsås (och mer grönsaker för den som vill)


Att gratinera skivad fläskfilé med smått och gott i en krämig ostsås - det är både väldigt gott och väldigt enkelt. Att man dessutom kan variera vad som är "smått och gott" gillas också. Till gratängen serverar man pasta, ris eller potatis - eller grönsaker/sallad om man vill hålla nere på kolhydraterna. Den här gratängen kan dessutom göras vegetarisk genom att byta ut fläskfilén till quorn (och ta bort salamin eller ersätta den med facon). Hur många variationsmöjligheter som helst alltså!

Bilderna till det här receptet visar en variant med pepparsalami och paprika men i min senaste version av den här gratängen lade jag till broccolibuketter och gul lök. Den versionen serverade jag med pasta. Riktigt lyckat med tummen upp från både bror och svåger som fick smaka. 

På temat variation så är det bara att spåna vidare och använda t.ex. purjolök, champinjoner, blomkål, brysselkål... Och ostsåsens karaktär kan ju drastiskt ändras genom att byta cambozola (som jag använder här) till ädelost, gorgonzola eller någon annan sort som du gillar. Välj en krämig ost som lätt smälter ner i grädden...

4 portioner
Fläskfilé i skivor, beräkna ungefär tre per person beroende på tjocklek
Smör
Salt och svartpeppar
2 1/2 dl mellangrädde
2 dl vispgrädde
1 bit cambozola
2 snackspaprikor i strimlor (eller vanlig röd paprika)
Olivolja
Ca 12 salamiskivor i strimlor
Riven västerbottensost, gruyere, parmesan eller lagrad prästost

För andra varianten + broccoli och lök:
Ca 20 broccolibuketter
1 gul lök, hackad

Stek fläskfilén hastigt i smör på hög värme tills köttet fått färg. Salta och svartpeppra. Lägg över i ugnsform. Häll grädden i stekpannan och vispa ihop med skyn från köttet. Låt sjuda ihop ett par minuter. Skär bort kanterna från cambozolaosten, dela i småbitar och lägg ner i grädden. Rör om tills osten har smält. Smaka av med lite salt men var försiktig då det blir mycket sälta ändå från salami och osten på toppen också. Ta pannan från spisen.

Fräs paprikastrimlorna snabbt i lite olivolja. (Eller hoppa över det). Fördela paprika och salami över fläskfilén i formen. Häll över cambozolagrädden och strö över riven ost. Gratinera i 200 grader i ca 20 minuter.

Om du vill göra varianten med broccoli och lök också, så fräser du både broccolibuketterna och den hackade löken i smör. Lägg i formen med det andra och sist på med ostsåsen innan gratineringen.

Cambozola - camembert och gorgonzola i kombination är en ganska snäll ost som ändå har mycket smak. Perfekt att smälta ner i en ostsås.
Än så länge ser det torrt ut men vänta bara, snart kommer ostsåsen!

Om du fräser paprikan lite snabbt så kommer det fram mer smak än om de läggs råa i formen, men det är en smak- och kalorisak. Välj själv hur du vill göra...
Efter ca 20 minuter i ugnen har du en fint gratinerad, såsig och härligt bubblande gratäng med massor av smak.

Eftersom köttet bara steks snabbt för att få lite färg innan det åker in i ugnen så blir det saftigt och gott när det får lagas färdigt i den gräddiga ostsåsen.


Annars då? Sådär. Men snart vår, eller? Jag såg i alla fall mängder av vårblomman snödroppe längs husrabatten utanför porten här hemma. Men någonting säger mig att vi nog kommer få en rejäl släng av mer vinter innan vi kan börja snacka om vår. Så behåll kläderna på ett tag till!



13 kommentarer:

  1. Massa goda smaker där ser jag. Kan inte bli annat än ljuvligt. Ha en bra helg Lotta!

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med ost kommer man långt :-) Fläskfilé kan ju behöva lite hjälp på traven med smakerna. Tack detsamma, Malin. Kram!

      Radera
  2. Har ätit frukost två gånger idag. Dock blev jag superhungrig när jag ser det här! Ost alltså... Min akilleshäl.
    Javisst är våren snart här! Såg körsbärsblommor idag - hur sjukt är inte det?
    KRAM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Frukost två gånger??!! Låter inte så dumt iofs :-) Vad vore matlivet utan ost? Så mycket tråkigare! Tror ni ligger lite före på västkusten men körsbärsblommor redan, oj! Snart är det mars och sen blir det "snart" juni ;-)

      Kram!

      Radera
  3. Cambozola är helt klart min favorit i mögelostdjungeln! Mild och bra att ha i maten, tycker jag.

    Heja dig Lotta, snart är våren här! Pepp, pepp!

    KRAM!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är den perfekt! Tack, Charlotta :-) Hoppas allt är bra med dig och familjen.

      Kramar!

      Radera
  4. Krämigt, ost och gratäng - vi är ombord på tåget! Cambozola är en favorit på ostbrickorna här också, perfekt balans i smaken.
    Snödropparna är snart bortblommade här, nu står krokus och vintergäck i full blom... inte klokt är det, vårblommorna frodas precis som alla förkylningsbaskelusker som inte fått frysa bort. Men om det blir vinter här nere är tveksamt, det har varit så många plus så lång tid nu så det är nog tveksamt. Men i de skånska isvindarna behåller vi vinterkläderna på:)

    VI hoppas att allt är fint med dej, Lotta
    kramarna till dej!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett riktigt gott tåg :-) Ja, det är klart att ni ligger lite före. Jag blev i alla fall väldigt glatt överraskad över snödropparna - tyckte det var tidigt men välkommet. Blåsten i söder är jag inte så avundsjuk på, men krokus och vintergäck! Njut av blommorna men håll er borta från förkylningar!

      Tack, det är som det är. Uppmuntrande ord och omtanke värmer. Tack.

      Kramar tillbaka!

      Radera
  5. Hej!

    Även om jag lagt till din sida i mina favoriter är det väldans länge sen jag kikade in här. Minns ens inte hur jag hittade dig. Förmodligen när jag googlade efter nåt recept! Nu fick jag se sidan igen och vilken tur! Detta recept ser ju så enkelt men ändå fantastiskt gott ut! Vilka bilder och för att inte tala om texten du lägger upp till dina recept....målande!
    För mig som varken har fantasi, kunskap eller självförtroende i köket, känner jag att din sida skulle vara en enorm inspirationskälla och hjälp för mig....så nu måste jag börja följa dig mera regelbundet! Detta recept ska testas redan till helgen! Och sen ska jag testa vidare i din djungel av recept, för jag ser att det verkar finnas massor gott här vid sidan om!
    Mvh
    Helena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Helena! Välkommen in hit igen hur du än hittade hit från början :-) Så kul att höra att du gillar det du ser och läser. Jag blir jätteglad och inspirerad tillbaka att fortsätta göra mitt bästa med bloggen. Har ett gott laxrecept på gång som om du gillar det - håll utkik och lycka till i köket!

      Hälsningar Lotta

      Radera
  6. hej
    Jag som fortfarande är i nybörjar fasen för matlagning behöver tyvärr lite mer detaljerade recept. det här ser supergott ut men hur mycket ost ska det vara ?(cambozola) Med vänlig hälsning Jocke

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Jocke! Förlåt för att jag inte angett i exakta gram/hg men du kommer hitta en "standardbit" i ostdisken. En trekant som är ca 15-20 cm på längden. Det är inte supernoga med mängden. Det gör verkligen inget om det blir mer av det goda. Kolla bilden på osten i receptet så får du en bra ide. Jag är asdålig på vikt :-/. Men det blir bra. Lovar!

      Radera