söndag 3 juli 2011

Capresesallad - med gravade tomater!


Caprese är ju gott som det är men genom att grava tomaterna med salt och socker lyftes salladen till en annan dimension. Urgott! Och så blev det så snyggt att använda olika sorters tomater, olika till färg och form. Tomaterna skivas ganska tjockt och sedan ska de stå en halvtimme med socker och salt över. Vätskan som bildas hälls av och sedan river man mozzarellan, strimlar basilikan, ringlar olivoljan, flingsaltar och svartpepprar. Allt på ett fat och klart! Glasen i bakgrunden är förberedda med jordgubbar i botten. Den här salladen bjöd jag nämligen på i torsdags när vi hade våra kära grannar på middag för första gången i vår stuga, den första av många. Premiären firades med god mat och lite bubbel. Salladen åts med vitlöksbröd som en liten apetizer innan vi högg in på ljummen kycklingsallad med bulgur. Mat som passade jättebra när det var så varmt som det var denna sommardag, den sista av junidagarna. Vårt kök är för övrigt underbart att stöka i!

Ungefär 6 portioner
Blandade tomater i olika färg och form, ca 800 g
1/2 tsk salt
1/2 tsk  socker
1 klump mozzarella, 150 g
Ett gäng basilikablad, ca 1 dl
Olivolja
Flingsalt och svartpeppar

Gör så här:
  1. Skiva tomaterna i ganska tjocka skivor.
  2. Bred ut tomaterna på ett stort fat eller en plåt, salta och sockra.
  3. Låt stå i rumstemperatur ungefär 30 minuter.
  4. Häll av vätskan och bred ut tomaterna på serveringsfatet.
  5. Riv mozzarellan och lägg över tomaterna.
  6. Strimla basilika och strö över.
  7. Ringla över olivolja.
  8. Avsluta med flingsalt och svartpeppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar