Budapestrulle är en nötig och lite seg rulltårta fylld med grädde och mandarinklyftor som kan vara konserverade eller färska. Den mörka chokladen som ringlas ovanpå smakar fint mot den ganska söta rullen. Nu är det ju inte jag som har bakat utan Mannen, det här blev fikabrödet till kaffet på maten i lördags då vi bjöd bror och svåger på middag i lilla friggan. Jag gjorde oxrullader med massor av sås och pressad potatis och Mannen fixade rullen. Mandarinklyftor är den klassiska fyllningen men prova gärna med annan frukt eller bär, t.ex. hallon, jordgubbar eller blåbär.
Till rullen använder man äggvitor men inte gulorna, så passa på att planera in en pasta carbonara så får du användning för äggulorna också :-)
8-10 bitar
4 äggvitor
1 1/2 dl strösocker
200 g hasselnötter, mixade (ej för fint)
1 1/2 dl snabbmarsánpulver
3 dl vispgrädde, vispad till fast skum
1 burk mandarinklyftor, ca 300 g (eller färska)
100 g mörk choklad, 70 %
Smör
Vispa ihop äggvitorna. Blanda med sockret och vispa under tiden tills det bildas ett hårt skum. Blanda de mixade nötterna med marsánpulvret. Blanda nötblandningen med äggviteskummet. Bred ut smeten i ett jämnt på ett smort bakplåtspapper (som ligger på en plåt). Grädda mitt i ugnen på 200 grader i 12-15 minuter tills bottnen har fått lite färg och låt sedan kallna. Lossa bottnen från papperet och vänd den upp och ned på ett nytt papper. Bred över den vispade grädden och fördela avrunna mandarinklyftor ovanpå. Rulla försiktigt ihop till en rulltårta. Smält chokladen och ringla över rullen.
Skär i bitar och servera!
Skär i bitar och servera!
Det blev konserverade mandarinklyftor den här gången men färska ger nog mer smak. Så nästa gång...
Den smälta chokladen har precis ringlats över rullen...
Och första biten till mig!
Så gott! När man tuggar så kommer man till slut till det där lite sega som kommer av nötterna som blandats med äggvitan - lite marängaktigt. Det är verkligen super med hasselnötterna. Grädden gör ju sitt till och så chokladen ovanpå. En riktig godbit. Inte konstigt att det är en klassiker!
Tack och lov blev det inte alls så dåligt väder i helgen som förutspåddes. Solen sken och visst blåste det en del men ändå skönt på landet. Ljust framför allt... Jag var mycket utomhus och så blev det korvgrillning i blåsten. Smakar alltid extra gott att äta med frisk luft som krydda!
Det är sååå gott! Det köper jag alltid när jag är på café och fikar! :-D Dock aldrig testat baka själv... Än! :-)
SvaraRaderaProva! Svågern utnämnde rullen till den godaste han ätit. Mycket godare än på kondis. Tror inte att han bara var artig. Han brukar vara ärlig :-) Den var inte så söt som den kan vara annars sa han...
RaderaOh, vilken läcker tårta! Du får liksom inte frestas så här på en måndag! ;)
SvaraRaderaJag börjar dregla! :) ;) :)
Ha en fin dag!
Kramar!
//Lana
Ha ha, nej måndagar är ju då man ska börja sitt nya och nyttiga liv :-) Sorry!
RaderaDetsamma till dig!
Jag älskar budapestrulle. Gör ofta själv. Den är farligt god!
SvaraRaderaRiktigt gott! Jag ska testa att göra själv nästa gång och fylla med något annat än mandarinklyftor. Hallon borde väl bli gott?
RaderaBudapestrulle är det näst bästa jag vet efter min mammas liknande "nötrulltårtetårta"... fast jag minns knappt vad det var i... tror mosade bananer och halva vindruvor som dekor på grädden. Men gott var det!
SvaraRaderaVad kul att du gjorde oxrullader i helgen! Jag tänkte göra dina fläskrullader men hittade bara rullader av nötkött... gjorde din fyllning ändå - men bredde på senap som hör till "originalfyllningen". Eftersom jag aldig gjort rullader tidigare började jag nog lite för sent... och sambon (som pratade med sin mamma om det) menade, att det tar minst 3-4 timmar innan dom blir riktigt bra... För min del blev det en burk ärtsoppa igår ;-) Ikväll ska vi äta smaskiga rullader med en sås som man förhoppningsvis skulle kunna äta med sked, till det kokta potatisar som får mosas hur mycket man vill ;-)
Bananer är nog gott också! Jag ska prova med hallon nästa gång, tror att syrliga hallon passar bra i rullen!
RaderaJust rullader av nöt behöver sin tid i grytan, minst en timme i alla fall beroende på köttets och rulladernas storlek. Tunnskivat och bankat fläskkött behöver inte lika mycket tid. Hoppas rulladerna smakade bra fast det blev "dagen efter" :-)
Jag har jhähähähättesvårt för inlagda mandariner just. Men tur att man kan fylla den här fina med något annat, för själva rullen är ju gudomligt god! Jag lärde mig ett knep häromsistens: att man spritsar ut marängen i rader, så är det enklare att rulla ihop den sen. Men å andra sidan, din karl verkade klara biffen utan!
SvaraRaderaJa LJUS! Hallelujah och så vidare. Så himla nice! Söndagen i Göteborg var helt galen, sol och värme och ljus. Hopp om livet!
kram
Konserverade mandarinklyftor är ingen favorit för mig heller, skulle aldrig äta dem annat än i en budapestrulle... Hallon tror jag blir jättegott! Jag har tipsat Mannen om att spritsa marängen. Han säger att om han hade använt ett extra bakplåtspapper och låtit bottnen svalna ordentligt så hade det gått lättare. Men som sagt, han fick ju till formen bra ändå.
RaderaVi är helt galna nu verkar det som. Ljus! Vår! Men så är vi ju svältfödda också. Ni ligger lite före där nere, helt klart. Bara att gratulera!
Kram!
Budapestrulle är ju så go-o-ott! Mandariner - inlagda som färska - kan jag nog äta varje dag utan att tröttna :) Särskilt ihop med det lite sega i rullen... Smaskens indeed!
SvaraRaderaJag är inte så förtjust i bakverk och fikabröd egentligen, men det här - det är gott!
RaderaTrodde klart att det vara du som bakat. Du är ju på G mu ju! ;-) Men hur som så ser rullen galet god ut. Blir så sugen att testa att baka den. Hälsa mannen det.
SvaraRaderaKram kram
Hade kunnat vara jag, jag är ju het på det där med bakning nu :-) Men jag fixade middagsmaten och det räckte för den här gången. Bra då att Mannen kan hoppa in. Ska hälsa, tack!
RaderaKram!
En annan av Håkanmammans paradnummer, visst är det en riktig goding den där rullen. Fruktcoctail eller konserverade persikor smakar annars också bra i rullen.
SvaraRaderaOch visst har du så rätt så, härligt är det med solen och ljuset som kommer med den, det gäller att passa på och njuta rejält.
Kramarna
Det är en riktig "mamma-rulle" tror jag. Mannens mamma gör den också ofta och det är en av hans favoriter. Så då fick han göra en själv! Ah, persikor låter ju godare än mandariner! Det ska jag tipsa Mannen om. Och så vill vi prova med hallon...
RaderaHoppas vi slipper en omgång rejäl vinter till som så lätt kan vara fallet så här i mars. Det räcker nu liksom...
Kramar!
I kväll har jag också bakat tårta, med liknande inslag, i alla fall vad gäller hasselnötsmaräng :-)
SvaraRaderaDin tårta lär ju vara bra mycket häftigare, och säkert fylld med rom :-) Jag får kolla helt enkelt!
RaderaTråkig som jag är (säger alla tårtälskare) gillar jag inte direkt tårtor och bakelser, men budapestrulle gillar jag! Riktigt gott med hallon i, fast då måste den säkert hela något annat ;-)
SvaraRaderaSamma med mig men just budapestrulle funkar. Med hallon kan den väl få heta hallonrulle i brist på fantasi :-)
RaderaHerreminje, vilken man du har! Kanske ska bjuda med honom på träffen också? :=) KRAM!
SvaraRaderaEn riktig guldklimp :-) Nej, du. Han får stanna hemma!
RaderaKram!
En klassiker! Har inte ätit detta sedan jag var liten, men snart kanske...
SvaraRaderaMmmmm, den ser banne mig ut som min budapestrulle jag gjorde förra påsken! Trodde först det var min bild ;) Hehe, kram vännen!
SvaraRaderaJa, det är klart att den måste funka till påsk, med orangegul fyllning :-) Ha ha, nej då. Jag lovar att det är Mannens skapelse helt och hållet :-)
RaderaKram till dig!
Någon som provat med mandel istället då jag inte tål nötter?
SvaraRaderaHej!
RaderaDu kan byta ut ut hasselnötterna till mandel - jag har kollat och det ska gå lika bra!