måndag 11 april 2011

Rostad grönsakssoppa med gratinerat tunnbrödstäcke


Innan jag har något nytt att bjuda på så vill jag gärna lyfta fram en favorit i repris, en jättegod soppa med grönsaker som rostats i ugn. Härliga råvaror att utgå ifrån:

 4 personer:

Till soppan
1 aubergine
1 squash
2 gula paprikor
2 röda paprikor
2 gula lökar
3 msk grönsaksfond
8 dl vatten
4 msk tomatpuré
2 tsk torkad basilika
(Rökt) havssalt
Svartpeppar
Ancho chilipulver


Kärna ur paprikorna, skär bort vita hinnor och dela varje paprika i fyra delar. Klyfta lökarna. Skiva aubergine och squash. Lägg på oljad plåt (oliv) och ringla lite olja över. In i ugnen på 225 grader ca 20 minuter tills de får lite färg och är mjuka.

Till gratinerat täcke till två soppskålar behövs:
4 runda hårda tunnbröd
4 skivor rökt skinka
1,5 dl riven smakstark ost
Hackad persilja - ca 1 luftig dl

Under tiden grönsakerna rostas i ugnen bryts tunnbrödet i mindre bitar, persiljan hackas, skinkan strimlas och osten rivs. Låt stå! Om du blandar allt i förväg blir tunnbrödet tråkigt mjukt...

Förbered buljongen. Koka upp vatten, fond och basilika.


När grönsakerna är färdiga - lyft över ungefär hälften till mixern och häll på hälften av buljongen. Mixa till puré. Gör sedan likadant en andra omgång med resten av grönsakerna och buljongen. Häll över i kastrull. Smaksätt med tomatpurén och kryddorna efter egen smak. Låt koka upp. Under tiden blandas täcket inför gratinering och ugnsvärmen höjs till 250 grader.

Sleva upp soppan i två skålar och fördela täcket ovanpå. Gratinera i ugnen ca 10 minuter tills fin färg.

Servera skålarna ovanpå undertallrik och glöm inte att de är väldigt varma. Detsamma gäller soppan. Den är så god så man vill hugga in direkt men det är grymt varmt ett bra tag. Ha tålamod och låt det svalna lite.... Servera mer av tunnbrödet vid sidan av.

Så jä**a gott blev det!

Originalreceptet (som jag självklart ändrat lite) är hämtat från Allt om Mats samling med goda och lätta recept, prisma bokförlag. Jag har kryddat lite annorlunda och snodde täcket till gratinering från ett av de andra sopprecepten i boken - dock modifierat...

Prova själv - du kommer inte att bli besviken! Mustigt, nyttigt och inte en droppe grädde, brorsan ;-) Fast lite ost blev det dock... Nå'n måtta får det vara.


2 kommentarer:

  1. Och inget BACON! :)

    SvaraRadera
  2. Nu ska vi inte vara så'na :-)
    Har du inte sett receptet på kycklingen med chili och citron? Inget bacon där heller. Faktiskt (med armen i sidan)!

    SvaraRadera