fredag 20 maj 2011

Bankad fläskfilé fylld med mozzarella, prosciuotto, soltorkade tomater och salvia


Till helgen har i alla fall jag lite mer tid och ork att lägga på matlagning så ett recept med fläskfilé som tar lite tid gör ingenting. Köttet fyllt med mozzarella, soltorkade tomater, prosciuotto och salvia blir jättemört och fint. Det passar jättebra med en enkel potatisgratäng till som gärna får vara lite krämig så behöver man ingen sås till.

Till 4 personer behövs:
1 fläskfilé
6-8 skivor prosciutto/parmaskinka
8 soltorkade tomater inlagda i olja
1 klump mozzarella
Salviablad
Salt och svartpeppar

Börja med att skölja, torka och sedan ansa fläskfilén. Skär ett snitt på längden - nästan så att det går helt igenom men ändå håller ihop. Lägg köttet på ett skärbräde, täck med plastfolie och ta fram en tjockbottnad kastrull och banka till det så att det blir ordentligt platt. Det ska rullas med fyllning på.

Salta och svartpeppra köttet. Lägg sedan ut skinkskivorna. Skiva mozzarellan och lägg på. Lägg de soltorkade tomaterna ovanpå och avsluta med strimlad färsk salvia.

Rulla ihop till en rulle (vad annars...) och ta fram steksnöret. Börja med att göra en knut i ena änden, flytta sedan tråden framåt längs rullen några cm, vira snöret runt rullen och lägg omlott så att det bildas ett kryss typ... Svårt att beskriva - se bilden ovan. Dra åt så att fyllningen håller sig kvar i rullen.

Hetta upp en stekpanna och bryn köttet runt om. Salta och peppra. När köttet har fått fin färg, ställ i ugnsform/på ugnsfast fat i ugnen på 175 grader ca 15 min. Ta ut köttet. Vira in det i folie och låt vila ca 10 minuter. Ta sedan bort snöret och skiva upp och du får superfina skivor där den mycket smakrika fyllningen syns varvad.

Om du inte får tag på marinerade soltorkade tomater i lösvikt i din butik så finns det en riktigt bra produkt från Ridderheims. De har bl.a. tapas i små burkar och i sortimentet hittade jag soltorkade plommontomater i små klyftor i en marinad UTAN vitlök och det var faktiskt ett lyft. Smaken var oerhört fräsch och passade jättebra till den övriga fyllningen. Den lilla burken kostade visserligen några kronor men det var det värt i det här fallet.

Av bara farten och eftersom jag var så himla hungrig efter den digra stunden vid spisen så glömde jag helt bort att fota maten när den blev klar. Lita på mitt ord men även Mannens och pappas omdöme. Båda utstötte någon typ av gutturala ljud om hur det smakade och jag kunde urskilja bl.a. "svingott" så jag kan med bestämdhet säga att det gick hem i stugan. (Karlarna var mycket väl värda detta skrovmål efter det arbete de precis innan hade lagt ner på att gjuta plintar till friggis-grunden. Imponerande att de hann så mycket som de gjorde denna dag/kväll!)

Att banka  ut köttet på det här viset är mycket enkelt och effektivt. Köttet blir mörare och det är lätt att variera fyllningen utifrån vad man har hemma och är sugen på. Banka mera!

2 kommentarer:

  1. Hej
    Provade detta nu när min dotter fyllde 1 år den 29 dec.
    Det blev en lyckad middag bland gästerna.
    Tack för tipset här på nätet.
    Detta ska jag göra fler gånger.

    Jea

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Jea!
      Visst är det ett bra fläskfilérecept... Kul att du och dina gäster gillade det! Jag har det som en återkommande favorit.

      Radera