
400 g nötfärs
1 ägg
3 msk tapenad av paprika (färdig på burk)
Ett par droppar liquid smoke
1 tsk chili explosion
1/2 tsk svartpeppar
1/2 tsk vitpeppar
1 tsk rökt havssalt
Sky
2 dl vatten
1 tsk soja
1 krm vitpeppar
Potatisgratäng, 4 portioner
12 potatisar
2,5 dl mellangrädde + 2 dl vispgrädde
1 purjolök
1 påse riven västerbottenost (150 g)
Flytande smör/rapsolja
Salt och svartpeppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader
- Snitta, skölj och strimla purjolöken
- Skala och skiva potatisen
- Smörj en ugnsform
- Fördela potatisskivorna omlott i formen - salta och peppra - varva med purjolök - överst ska det vara potatisskivor, salt och peppar
- Blanda gräddsorterna och häll över potatis och purjolök
- Strö över den rivna västerbottenosten
- Ringla över lite av flytande smör/rapsolja och ställ in formen i ugnen
- Blanda färs, ägg, tapenad av paprika och kryddor
- Forma till sex lite avlånga biffar
- Hetta upp en stekpanna och stek biffarna några minuter på varje sida - känn efter så att de inte är så mjuka när du trycker lätt på dem - och om köttsaften börjar sippra upp på ovansidan är det snart dags
- Dra ned värmen och häll i ingredienserna till skyn; vatten, soja och vitpeppar medan färsbiffarna är kvar i pannan
- Låt färsbiffarna småputtra i skyn tills gratängen blir klar - ös biffarna med jämna mellanrum med skyn så håller de sig extra saftiga. Gratängen behöver ungefär 45 minuter i ugnen. Täck över med folie på slutet om den får för mycket färg

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar