Risotton ska inte bli för mjuk, inte för fast, inte för lös, inte för salt, inte för mesig... Mycket som kan gå fel, det där med logistiken till exempel. Att som vi grilla entrècôte till risotto var inte den bästa idén. Det blev nämligen ganska svårt att tajma perfekt. Ni vet, den perfekta glödbädden inväntas och risotton gör man från A till Ö från det att man börjar med den. Man kan liksom inte stoppa tillagningen och pausa... Så den här gången blev den lite för stabbig men smakade ljuvligt ändå.
Det som gjorde att den här risotton blev bättre än någonsin var den skiva med brieost som jag lät smälta ovanpå. Herrejisses så gott! Vem behöver entrècôte då?! Jo, Mannen förstås :-) För att lösa logistiken så bra som möjligt ryckte han in och skötte grillningen med den äran. Köttet blev jättegott med endast olja, salt och svartpeppar som smaksättning. Resten av smaken fixade grillen. Tack till köttexperten Andy/En Herrans Mat som jag rådfrågade innan jag satte igång med köttet. Marinering av köttet avråddes med bestämdhet och jag gjorde som mästaren sa - ingen marinering.
Alltså, det jag vill förmedla här är inget komplett recept - utan mer ett tips på hur du kan lyfta din risotto till nya höjder. Toppa risotton med brieost. Eller med någon annan (ädel)ost. Visst borde en krämig gorgonzola göra sig fint ihop med risotto? Eller camembert? Eller getost för den som gillar det! Bara du vet vad du gillar så testa precis som du vill.
Titta på den krämiga osten som har smält av värmen från risotton.
Förstår du nu vad jag menar? Va? Va?!
Kottarna blev fantastiskt goda på en näst intill perfekt glödbädd - trots minusgraderna utomhus.
Om man ska tro på trendspanare så verkar det som att vi inte bara kommer att grilla kött och grönsaker i sommar. Nej, enligt experterna kommer vi att använda grillen som spis och laga både grytor, pajer och pizza på den. Pizza har jag redan provat och kommer göra igen. Definitivt. Fast jag tror inte att jag kommer att gå hela vägen och använda grillen som spis.
Jag är ingen grillfantast på det viset, utan kan tänka mig att det kan bli ganska omständligt och svårt att få till det med tillagningstid o.s.v. Men gärna åt det mexikanska hållet, att tillaga mycket gott på grillen, en massa fräscha tillbehör och sedan äta med fingrarna. Det är visst också en del av trenden. Kan det ha att göra med den omåttligt populära kokboken på temat mexikanskt kanske? Återstår att se men härmed är i alla fall grillsäsongen inledd på riktigt!
Idag är det måndag och jag ska INTE göra spagetti och köttfärssås även om det är lätt hänt på måndagar. Nej, det ska bli något riktigt gott som jag har suktat efter länge att göra. Rapport inom kort!
Tills dess slänger jag med en önskan om en trevlig måndagskväll och några recept på risotto:
Åh, så gott det ser ut! Vill ha liksom genast :) Jag måste testa med brie nästa gång jag gör risotto! Kram
SvaraRaderaJa, det måste du faktiskt :-) Löjligt krämigt och gott!
RaderaKram!
Härligt, simplicity at it's best liksom. Brie på risotto - som ljuv musik i mina öron. Jag hade nog klarat mig utan köttbiten jag. Ett glas rött till och så är man hemma! Ska bli kul att läsa om vad du suktat efter...
SvaraRaderakram!
Verkligen! Jag smakade bara lite av Mannen för att se hur det blev och det smakade bra men jag äter inte speciellt mycket kött överhuvudtaget. Och med den risotton - överflödigt!
RaderaMätt och nöjd - behöver inte sukta längre :-)
Kram!
Älskar risotto ska nog prova detta:)
SvaraRaderaGör det, Milla!
RaderaDet såg riktigt, riktigt gott ut!
SvaraRaderaDet där med grillen som spis testade jag under en kökstrnoveting för två år sedan. Och du har helt rätt, det är bökigt.
Sagolikt gott!
RaderaJa, tänkte just att det inte kan vara det smidigaste att använda grillen mer än till mysmatlagning. Oj, coolt att använda det som du gjorde! Fast bara en begränsad tid förstås :-)
Vilken fantastisk idé! Det måste jag testa nästa gång jag gör risotto :)
SvaraRaderaSnodde det från ett gammalt avsnitt av Masterchef UK :-) Fast amatörkocken där använde någon annan slags ost... Testa!
RaderaRisotto är verkligen en favorit, det är så gott och enkelt och romantiskt tycker jag. Lite som en konstform :) Kram!
SvaraRaderaDet har du faktiskt rätt i. Och mycket kärlek ska den ha, risotton...
RaderaKram!
Risotto har jag inte ätit sen på gymnasiet, det var länge sen. Måste jag testa igen. Allting (nära på iaf) blir ju bättre med brie, så jag tror säkert det gäller risotto med. Hade jag haft nåt vitt vin hemma hade jag gjort det idag!
SvaraRadera/Trollmamma
Dags att testa igen då, med brie! En skvätt vin går väl att ordna :-)
RaderaHej! Vilken skön blogg! Brie på risotto måste ju bli precis lagom av det goda! Jag och min familj älskar risotto och dina recept kommer att göra succé hos oss, det vet jag.
SvaraRaderaHa en fortsatt skön dag!
Hej och tack, Erika! Perfekt lagom, ganska milda smaker i båda som passar toppen ihop. Vad roligt att det gillas :-)
RaderaTrevlig kväll, vi ses inne hos dig där jag ska hälsa på!
Mums vad sugen jag blev på risotto nu!
SvaraRaderaLåter som ett gott förslag att toppa med lite god ost!
Hälsningar från
Cecilia på http://goodthingsmyway.blogspot.se/
Risotton får verkligen ett fint lyft av osten, prova!
RaderaÅh herrejisses!!! Ja att vi älskar risotto är du ju säkert med på, klart att vi måste prova med ost på, några skivor minst på varje tallrik. Gorgonzola låter ju superdupergott!
SvaraRaderaDet där med att få det färdigt på samma gång som annat är lite knepigt, men vi har upptäckt att om vi gör får otton färdig innan tillbehöret så går det att rädda genom att dra i lite buljong igen precis innan servering. Men den kan ju inte stå klar för länge, då blir det som klister...
Absoluta favoriten är citronrisotton efter Nigellas recept, med parmesan, grädde och ägg, oug!!!
Nu börjar tiden då vi saknar en uteplats ännu mer, grilla - suck! Fast det funkar med elgrillen också, i nödfall spisar... osv.
Kramarna
Jajamän, att ni diggar risotto som jag har jag allt sett. Inget konstigt med det, eller hur? Det är ju som en naturlag!
RaderaAtt späda lite till som en eftersläng är ju jättebra men just den här gången hade ALL buljong gått åt så det blev till att ta det som det blev. Ändå supergott tack och lov. Nigellas låter inte alls dum!
Förstår att ni kan sakna grill men vad sjutton, man kan ju göra så mycket annat med så mycket annat.
Kramar!
Men ååhhh Lotta, du vet ju hur mycket jag bara älskar brie! Nom nom nom! Även risotto gillas, detta sparasssss i min långa to do-lista men jag misstänker att den inte får vänta så länge ;)
SvaraRaderaJag gjorde din biff fast i veg tappning! Kommer framöver på bloggen. Dock tyckte jag att det blev för mycket sojasmak i min... kanske att veg färs behöver lite mindre i sig? Ska iaf rekommendera det inne hos mig :) Ja, snart ses vi härligt! Denna gången bara ska jag sitta bredvid dig någon afton och språka lite ;) kram!
Japp, med jordgubbar till och med :-) Då har du här en kombination som du inte få missa, detta får klättra högt upp på listan!
RaderaAha, den stora med tomater och ost? Kan tänka mig att sojasmaken kanske tar över om den inte sugs upp på samma sätt av vegetarisk färs som nötfärs. Jag tyckte det blev precis lagom. Kul att du provade - ska bli spännande att se hos dig!
Klart i ska språkas - tur att vi har flera kvällar på oss :-9
Ses snart - kram så länge!
Ost kan man aldrig få för mycket av! Låter och ser grymt gott ut!
SvaraRaderaHåller helt med dig på alla punkter!
RaderaMen duuuu, jag tror jag dööööör såååå gott! Bilden gör att min mage börjar kurra, inget vidare kl. 23.06.
SvaraRaderaKram kram
Även det senaste receptet med korv låter galet gott och det med kyckling och lasagnen och och och.... ;-)
Kram kram
Ha ha, det är alltid risken med att läsa matbloggar missinassa nästan :-)
RaderaMycket gott har passerat magen kan jag lova!
Kram!