Jag gillar pasta! Och jag gillar den här mustiga såsen med kyckling, massor av svamp, bacon, squash och färsk oregano. Med portabellasvamp i stället för vanliga champinjoner blir svampsmaken extra djup och riktigt läcker. Det fina med den här rätten är också att det är lite latmansmat över det hela då det passar finfint att använda köttet från en färdiggrillad kyckling. Eller så steker man på färska kycklingfiléer, skivar och låter puttra med i såsen.
Nästa grej jag vill göra med portabella som är en helt fantastiskt god och matig svamp, är att täcka med någon god fyllning, massor av ost och sedan köra i ugnen. Har bland annat sett det hos Tant Russins bak och jag började dregla direkt. Men det här är inte heller dumt! Servera såsen med tagliatelle och riv över parmesan eller annan god ost.
4 portioner
Köttet från en färdiggrillad kyckling
4-5 st portabellasvampar, grovt skivade
Olivolja
1 paket bacon (140 g), strimlat
1 gul lök, hackad
1 squash, skivad
5 dl vatten och kantarellfond - utspätt enligt instruktion på flaskan med fond
2 1/2 dl mellangrädde
Några droppar kinesisk soja
Färsk oregano, hackad
Salt och svartpeppar
Fräs baconet. Blanda ner svamp, lök och någon msk färsk oregano när baconet börjar bli knaprigt. Fräs i ca fem minuter. Häll i kantarellfond/vatten och låt sjuda i ca tio minuter till så att den får koka ner lite. Stek under tiden squashskivorna till fin färg i olivolja. Rör om i såsen då och då. Blanda ner grädden och låt puttra tills såsen tjocknar lite. Krydda med salt, svartpeppar och lite soja. Smaka av och justera kryddningen.
Servera med nykokt pasta, färsk oregano och riven ost.
Vilka härliga svampar! Mer såna ska det bli!
Stek squashen på hög värme i olivolja tills den får fin färg på båda sidor. Fort går det!
Såsen blir ganska tunn men det gör inget. Det är inte meningen att det ska bli en tung gräddsås.
Smaken är riktigt fyllig och god av all svamp.
Så blev det helg igen mina vänner. Dags för landet och inte mindre än två födelsedagar ska firas. Svågerns och Mannens systerson. Det blir lite olika karaktär på firandet men så skiljer det ju sisådär 40 år mellan dem också :-)
Ha en riktigt trevlig och god helg!
Det är sån här värmande mysig mat jag vill ha just nu! Mums!
SvaraRaderaPerfekt nästan när som helst :-)
RaderaDet där lät som en riktig vinnare! Gott såg det ut också :-) Ha en riktigt skön fredag!
SvaraRaderaHelt klart med på min topplista! Tack :-)
RaderaHoppas du har haft en trevlig helg!
Det var var ett recept som verkligen passar mig perfekt! :-) Tack så mycket, och ha en riktigt trevlig helg.
SvaraRaderaVad bra! Och tack detsamma - fast nu är ju helgen över :-)
RaderaÅh, pasta för min skull igen. Du är så snäll ;-) När jag ser portabello eller champinjoner numera tänker jag bara på Mästerkockarna när alla gissade fel. Hade varit kul att se Moberg gissa som alltid vet bäst.
SvaraRaderaHa en trevlig kalashelg! Kramar.
Only for you :-)
RaderaJa, jisses så dråpligt det var med det där smaktestet. Tydligen har flera proffskockar uttalat sig och sagt att man absolut kan kalla portabella för champinjon. Men, men. Min favorit Julien är ju ändå borta ur tävlingen. Nu håller jag på Karl!
Hoppas du haft en bra helg!
Kram
Portabello is the shit. Bästa svampen alla gånger!
SvaraRaderaVerkligen svamparnas RR!
RaderaDet är konstigt, jag äter kyckling på längden och tvären men jag gillar det inte till pasta av någon anledning... Fast man kan ju hoppa över den, allt det andra är ju gott nog! Trevlig helg!
SvaraRaderaLåter skumt hörrö, att inte gilla kyckling till pasta. Inte mycket italienskt i dig :-) Bara att hoppa över!
RaderaTack detsamma!
Har en fråga, rekommenderar du att äta surdegsbröd eller surdegsknäckebröd eller knäckebröd utan bubblor för övrigt? Var är nyttigast och minst kolhydreter?
SvaraRaderatacksam försvar.
Hej Felicia!
RaderaJag är tyvärr ingen expert på det du frågar efter. Att hålla mängden kolhydrater nere är inget för mig. Prova gärna att goola "nyttigaste knäckebrödet" så får du massor av träffar med artiklar och inlägg i frågan. Det man ska tänka på är i alla fall att knäckebröd inte automatiskt betyder att det är nyttigt och fiberrikt. Det bästa är att läsa innehållsförteckningen och näringsvärdena på förpackningen.
Svamp är riktigt gott i alla lägen...
SvaraRaderaSer fantastiskt ut
Ha en riktigt bra dag
Stor kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se
Ja, svamp är toppen. Just nu är det denna sort som jag gillar extra mycket, just för att den är matig och smakrik.
RaderaTack och detsamma till dig!
Portabella (Portabello? vad heter det egentligen?) är nog min favoritsvamp minsann. Eller kantareller, eller trumpetsvamp eller.. ja du hör ju, svamp är GOTT!
SvaraRaderaKan verkligen rekommendera att ugnsgratinera dem!
Ser ut som om du fått till en riktigt fin och mysig rätt. Vill äta den. NU:
Man kan säga både och, med a eller o på slutet. Kanske beror på om svampen är en hona eller hane :-)
RaderaJag ska försöka äta mer svamp, för jag är nog som du. Tänk att jag skydde svamp som pesten när jag var mindre. Jag och brorsan hatade konsistensen. Han har fortfarande inte kommit över det. Stackare...
Mycket gott var det!
Kan riktigt känna smakerna mmm du gör så mycket gott Lotta! Jag tål ju inte kantareller men portabello är hur gott som helst. Hoppas er helg med allt firande har varit kanon, själva har vi njutit av strålande solsken både ute i lä och i den inglasade altanen, söndagskramar!
SvaraRaderaVem behöver kantareller när det finns så många andra goda svampsorter!
RaderaVi har haft en jättetrevlig helg med både sol, snö och hagel :-) Låter skönt att ha en inglasad altan när aprilvädret gör skäl för sitt namn!
Kram!
Åh, så gott det låter och ser ut. Gillar alla ingredienserna, så det kan inte bli annat än succé!
SvaraRaderaKramkram
Bara en massa gott här, och svampen dominerar!
RaderaKram!
We like a lot! Något annat än den italienska restaurangen vi käkade på i Budapest...
SvaraRaderaPrecis som Emmy så tänkte vi genast på Mästerkockarnas utslagstävling och smaktestet när vi läste om svampen... Kul när man hittar nya ingredienser som man genast blir så förälskad i och börjar planera för kommande tillagning.
Hoppas helgen med firanden varit bra,
kramarna
Aj, då. Synd att det blev ett bottennapp på italienska krogen men ni fick ju i er så mycket annat gott!
RaderaMer av den här sortens svamp, och andra, ska det bli. Man kan ju verkligen göra så mycket gott!
Vi har haft en toppenhelg, hoppas samma för er!
Kramar!