onsdag 4 maj 2011

Chilifräst köttfärsröra med två sorters lök och ris med rostade solroskärnor


Oj, vad gott det blev att fräsa köttfärsen med sambal oelek, blanda med fräst purjolök och gul lök, röra ner krossade tomater och lite grädde till en röra. Riset med rostade och lätt saltade solroskärnor som tillbehör blev klockrent. Snabbt gick det och mycket smak. Det brände skönt i gommen men det goda riset svalkade perfekt.

Först hade jag bara tänkt använda purjolök men tänkte sedan att det är aldrig är fel med en gul lök ihop med köttfärs. Och jag tänkte rätt! Det här blir mer en köttfärsröra än en sås. Gör mycket på en gång när du ändå håller på - bara att dubbla receptet. Här blev det både matlåda till Mannen och en portion i frysen över efter att vi båda ätit oss duktigt mätta. Och förresten. Vem stängde av värmen och släckte ljuset? Det får gärna komma tillbaka nu. Hade inte trott att jag skulle behöva dra på handskar och varma jackan igen. Suck...

Till fyra portioner
400-500 g nötfärs eller köttfärs
1 purjolök
1 gul lök
Flytande smör/rapsolja eller annat stekfett
1,5 tsk sambal oelek
1 burk krossade tomater
2,5 dl mellangrädde
Salt, svartpeppar, vitpeppar, chili explosion och lite socker
Ris och rostade, lätt saltade solroskärnor

Gör så här:
  1. Strimla och hacka purjolöken. Gör större bitar om du gillar det.
  2. Fräs purjolöken och ställ åt sidan.
  3. Fräs färsen smulig i en panna med höga kanter eller i en gryta.
  4. Tillsätt sambal oelek och låt fräsa med en stund.
  5. Salta lite och krydda med svartpeppar, vitpeppar och chili explosion.
  6. Häll på de krossade tomaterna. Rör om.
  7. Tillsätt mellangrädden, rör om och tillsätt lite socker. Låt puttra några minuter.
  8. Smaka av med salt, pepparsorterna och ha i mer sambal oelek om du vill ha det hetare.
  9. Servera med kokt basmatiris som blandats med rostade och saltade solroskärnor.
     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar