onsdag 18 maj 2011

Mozzarellafyllda färsbiffar med ugnsrostad potatis och rödlök


Idag passade det att göra rejäl varm mat med åska och regn utanför fönstret. Det blev färsbiffar som jag fyllde med mozzarella som blev över från igår. Hade tänkt göra vanliga hederliga men det gick ju inte att bara låta mozzarellabitarna ligga kvar där i kylen. Potatisen rostas i ugn med bitar av rödlök. Från början hade jag inte tänkt göra någon sås men eftersom jag visste att antalet färsbiffar inte skulle matcha mängden potatis och lök - det skulle bli färsbiffar över - så passade jag på att vispa ur pannan med lite mellangrädde, soja och vitpeppar att spara matlådsbiffarna i. T.ex. till ris en annan dag så blir det inte så torrt. Och så fick jag ta tillvara den goda skyn efter stekningen! Potatis och lök tar ungefär 35-40 minuter i ugnen. Under tiden den sköter sig själv med ett par vändningar bara så gör du färsbiffarna som då får lite tid att puttra färdiga i såsen. Bra logistik!

Till 8 färsbiffar
400 g nötfärs
1 ägg
1 tsk soja
1 msk sirap
1 krm vitpeppar
1 krm svartpeppar
1/2 tsk salt
1/2 tsk chili explosion
2 msk mjölk
8 bitar mozzarella att fylla biffarna med (den fastare sorten som passar för gratinering)
Flytande smör/rapsolja att steka i eller annat fett

Till skysåsen
2,5 dl mellangrädde
Några skvättar soja
1 krm vitpeppar

Ugnsrostad potatis och rödlök, ca 3 portioner
10 fasta potatisar
3 röda lökar
Flytande smör/rapsolja eller annat fett till plåten

Gör så här:
 1. Sätt ugnen på 225 grader.
 2. Skala potatisen och skär i lika tjocka skivor, ca en halv cm.
 3. Skala och klyfta rödlöken.
 4. Blanda potatis och rödlök i en långpanna. Rör runt med lite fett.
 5. Rosta i ugnen 15 + 15 + ca 5 minuter (vänd vid tidsintervallen)
 6. Blanda färsen med övriga ingredienser - gärna med händerna - det blir bäst!
 7. Forma färsen till lagom stora biffar - lite avlånga och inte så tjocka. Använd slev som mått!
 8. Tryck ner en bit mozzarella i varje biff. Forma igen så att färsen lägger sig lika mycket runt om ostbitarna.
 9. Hetta upp en stekpanna med höga kanter. Stek biffarna på hög värme någon minut på varje "kant" - vänd runt regelbundet.
 10. Lyft biffarna ur pannan och häll i mellangrädden, soja och vitpeppar. Vispa ihop skysåsen och koka upp.
 11. Dra ner värmen lite grand och lägg tillbaka biffarna att puttra färdigt i såsen. De blir färdiga ungefär samtidigt som potatis och rödlök i ugnen.
 12. Servera färsbiffarna med potatis och rödlök - och en skvätt av skysåsen som egentligen inte behövs men som sagt, är bra att spara matlådebiffarna i till en annan dag.


Min färssmet är egentligen inte min utan mammas. Jag gör som hon lärde mig när jag flyttade hemifrån - i princip. Färsen blandas med ett ägg, vitpeppar, svartpeppar, sirap och soja. Egentligen ska det vara finhackad gul lök i också men eftersom det var mycket rödlök med potatisen så hoppade jag över det. Jag brukar krydda extra med chili explosion och ibland ha i en skvätt mjölk eller mellangrädde. Färssmeten går lika bra att använda till köttbullar, köttfärslimpa eller järpar. Tack mamma för ett mycket användbart tips som jag har levt med i många år!


Jag använder en slev att forma färsbiffar med. På så sätt får de samma storlek och det gör att de tillagas jämnt.


Färsbiffarna är fyllda med mozzarellabitar. Jag tror inte att de gjorde så jättestor smakskillnad men jag tror att de bidrog till att göra biffarna extra saftiga... Men det går lika bra utan. Om inte annat så för att dra ner på antalet kalorier om man vill det.


Jag lägger alltid i sådant som ska stekas enligt "klockan". Första biffen läggs klockan tolv och sedan fortsätter jag medsols. På så sätt har jag koll på i vilken ordning jag ska vända biffarna när första minuten har gått och sedan går jag varvet runt om och om igen tills alla sidor har fått färg. Total stektid därmed ca 5 minuter innan de de får puttra färdigt i skysåsen.


Biffarna är upplockade och väntar på att läggas ner i pannan igen med skysåsen.


Smaksättningen av skysåsen är också efter mammas direktiv. Lite soja och vitpeppar med grädden eller bara vatten och så är det klart.


Potatis och lök har varit inne drygt en halvtimme på 225 grader och har fått fin färg. Dags att lägga upp på tallrik med de saftiga biffarna.


Färsbiffar är så tacksamt att göra. Man kan fylla dem med nästan vad som helst. De är nästan omöjliga att steka för torra eller hårda och så slipper jag ansa kött vilket jag inte är det minsta förtjust i. Gillar bäst "rent" kött som kräver minsta möjliga behandling. Lövbiff är bra på det viset också.


Mozzarellan som lämpar sig för gratinering (t.ex. på pizza) håller ihop fint i färsbiffarna. Gott!

Hur gör du din färssmet? Har du ett recept som du alltid håller dig till, ärvt av mamma eller som du jobbat fram själv? Använder du någon speciell krydda eller annan smaksättning?

4 kommentarer:

 1. ser jättegott ut :)

  SvaraRadera
 2. Tack, det var det också :-)

  SvaraRadera
 3. Tackar, ska pröva det nu. Hoppas det smakar!

  SvaraRadera
 4. Jag håller tummarna, lycka till!

  SvaraRadera