måndag 2 maj 2011

Örtagårdssås, gott till det mesta - perfekt på buffébordet


Den här örtagårdssåsen tillagades av svågern T till påskbuffén. Smakerna är lätta och fräscha och såsen passar till det mesta. Jag visste inte att det är maskrosblad (!) i den men varför inte? Det är ju vettigt att ta tillvara så mycket som möjligt som är ätbart. Faktiskt första gången jag äter något med maskrosblad i. Om man inte har möjlighet att plocka maskrosblad kan de uteslutas eller ersättas av någon annan örtkrydda t.ex. dragon. Dill, gräslök och persilja är liksom basen. Sedan är det fritt fram att lägga till egna favoriter. Tänk dock på att vissa örter är väldigt dominerande i smaken. Jag gillade att den här smakade örtigt utan att någon särskild smak tog över. Det här är en sås som inte är så kinkig utan du kan prova dig fram. Vill du t.ex. ha mer av majonnäs är det bara att minska ner på gräddfilen och vill du ha ännu mer av örtkryddorna är det bara att smacka på. Vit- eller svartpeppar - vilket som går bra. Men det här är T:s variant.

Till ca 4 dl
3 dl gräddfil
1 dl majonnäs
Ca 1/2 till 1 dl hackade örtkryddor av vardera; gräslök, dill, persilja, maskrosblad
1 tsk flytande honung
Salt och vitpeppar

Gör så här: RÖR IHOP!

Ställ gärna kallt en stund innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar