onsdag 15 juni 2011

Gremolatabiffar med squash och citron, enklaste tomatsåsen och tortelliniGremolata är en finfördelad blandning av persilja, vitlök och citron som i det här receptet blandas med färs till goda och fräscha biffar. Jag har dock använt gul lök i stället för vitlök vilket går lika bra om man absolut inte vill ha vitlökssmaken förstås. Och det vill Mannen inte ha och vad gör jag inte för hans skull :-) Biffarna får en väldigt fin smak av gremolatan. Jag serverade dem med världens enklaste tomatsås, tortellini och stekta skivor av squash. Vet du förresten vad skillnaden är mellan squash och zucchini? Det är egentligen samma sak men italienarna kallar en liten squash för zucchini. Allt som slutar på -ini på italienska indikerar att det är litet.

Det här behövs (det blir ca 10 biffar):
400 g nötfärs
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 dl mellangrädde

Gremolata
1 citron
1 kruka bladpersilja
1 gul lök

Tomatsås
1 burk krossade tomater av bra kvalitet, t.ex. Mutti
Socker och salt
Silad steksky från biffarna

1 stor squash
Olivolja
Tortellini eller annan valfri pasta

Gör så här:
  1. Finhacka persiljan och den gula löken. Riv skalet av citronen. Blanda allt och gremolatan är klar.
  2. Blanda ingredienserna till färsbiffarna, inklusive gremolatan. Forma ca tio biffar av smeten. Stek totalt ungefär tre minuter på varje sida, vänd flera gånger för att undvika att de bränns. Känn efter så att de har rätt "stuns", dvs inte är för mjuka utan ganska fasta. När köttsaften börjar sippra ur på ovansidan börjar biffarna bli klara. Lägg upp på fat och varmhåll i ugnen på ca 100 grader.
  3. Ta vara på skyn efter stekningen av biffarna genom att hälla i ungefär 1 dl vatten och vispa runt. Sila av.
  4. Skiva squashen lite på snedden så att skivorna inte blir så små. Stek till fin färg på båda sidor i olivolja. Lägg på samma fat som biffarna och varmhåll.
  5. Häll de krossade tomaterna och stekskyn i en kastrull. Låt koka upp och smaksätt med salt och socker. Låt puttra ihop i 10-15 minuter. Smaka av mot slutet och tillsätt eventuellt lite mer socker. Det ska inte smaka för syrligt.
  6. Koka tortellinin och servera till biffarna med squash och tomatsås.


Tre enkla ingredienser till gremolatan; persilja, citron och (vit)lök.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar