söndag 21 augusti 2011

Kryddsmör med chili, feferoni och majs - till bakad potatis!


Varför köpa färdigt kryddsmör när det är så lätt - och tusen gånger godare - att göra sitt eget? Du har all frihet i världen att skapa din egen smak på smöret beroende på vad du ska använda det till och eftersom rullen förvaras i frysen behöver man inte slänga något OM det mot all förmodan skulle bli över... Räkna med att smöret behöver minst en timme i frysen för att stelna. Ta fram så mycket du behöver en stund innan det ska användas, skiva medan det är fryst men låt det sedan bli rumsvarmt så att det lättare smälter på potatisen.

Det här kryddsmöret gjorde jag till bakad potatis som åts till tabasco- och whiskymarinerad fläskfilé - lite cowboy style... Att majs och smör är gott ihop är ju inget nytt - tänk dig den där grillade majskolven med en rejäl klick smör som smälter och lite salt på det. Mmmmm... Majs är snällt och sött i smaken så jag ville skruva upp smaken lite grand med något hett. Några feferoni och chili explosion åkte ner i smöret och det blev jättebra ihop med majsen. Helst hade jag velat använda chili flakes och salt men fick inte tag på det. Chili explosion funkar nästan alltid som tur är!

Se mängderna nedan som riktmärken, öka eller minska som du vill efter egen smak.

125 g kryddsmör
1 paket normalsaltat smör, 125 g
3/4 dl majskorn från burk, finhackade
4 inlagda feferoni, finhackade
4 krm salt
2 krm chili explosion (fast hellre chili flakes och ökad mängd salt)

Gör så här:
 1. Blanda smör, majs, feferoni och kryddor.
 2. Lägg på bakplåtspapper och forma till en avlång rulle.
 3. Rulla ihop och kläm åt i ändarna som på en smällkaramell, då trycks smöret ihop och får fin form.
 4. Ställ in i frysen tills det är dags att ta ta fram och skiva upp, låta bli rumsvarmt och servera med bakad potatis.
4 kommentarer:

 1. MUMS vad gott det ser ut! Tillbehören gör alltid det där lilla extra till en maträtt :)

  SvaraRadera
 2. Och inte så mycket jobb heller egentligen... Funkar säkert på en rejäl köttbit också!

  SvaraRadera
 3. En smart sak som mamma alltid gör när hon gör kryddsmör är att istället för att göra en "korv" av det så fyller hon en sån där isbitsform i silikon från ikea. Man får olika fina former på smöret samt att allt redan är i portionsform. Testa, det är verkligen toppen! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sara! Tack för ursmart tips. De är bra till mycket de där isbitsformarna. Att frysa in kryddsmör i trevliga former har jag inte tänkt på tidigare. Så får det bli nästa gång :-)

   Radera