fredag 30 september 2011

Thaigryta Massaman med kyckling och massor av grönsaker


Det finns inga genvägar till det perfekta ljudet säger Farbror Barbro, men det finns genvägar till en riktigt god thaigryta utan att behöva göra precis allt själv, från att banka citrongräs till kryddningen. MRS CHENG'S har riktigt bra och goda grytbaser i olika smaker och styrkor som alla kan blandas med samma sorts grönsaker, kött eller fisk. Med lite kvar av min marinerade kyckling i ugn kompletterade jag med grönsaker och fick ihop en riktigt god gryta till nudlar. Eftersom min kyckling redan var tillagad var det bara att skiva upp den tunt och blanda i med grönsakerna. Om du använder färsk kyckling, skiva den tunt och fräs lite snabbt i olja, krydda med salt och peppar.

Det här blev vår middag igår kväll på landet. Vi har vår sista semesterfredag den här helgen, sedan är det oktober... Troligen blir det även sista helgen med vatten, vet inte riktigt när kommunen stänger av. Se'n blir det en större utmaning att laga och äta mat som inte genererar så mycket disk. Men det är en senare fråga. Nu till den goda thaigrytan, via genväg med konserver!

4 rejäla portioner
3 kycklingfiléer, skivade i tunna bitar
Två burkar MRS CHENG'S grytbas Massaman Curry
1 burk minimajskolvar, delade på längden
1 stor burk hela champinjoner, stora delade på mitten (eller färska)
1 röd paprika i strimlor
1 grön paprika i strimlor
1 strimlad purjolök
1 stor morot i strimlor
Neutral olja, t.ex. rapsolja
Salt och svartpeppar

Värm upp grytbasen i en stor gryta och låt småsjuda. Fräs alla grönsaker utom minimajsen i lite olja några minuter. Krydda lätt med lite salt och svartpeppar. Blanda ner grönsaker och kyckling i grytan och låt sjuda några minuter. Servera grytan med nudlar eller ris.

Ja, och där var det slut på "gör-så-här-momentet". Enkelt, eller hur?

Inget fel att använda bra konserver, speciellt inte tillsammans med massor av färska grönsaker. Jag kan inte tycka att det smakar lika bra med frysta wokgrönsaker... Har provat men det blir inte lika gott. Fast vill man göra genvägen ännu kortare så är det naturligtvis ett bra sätt.

Perfekt att använda rester av kyckling eller annat kött till en sådan här gryta!

Det såsiga ser lite grynigt ut. Vet inte riktigt vad det beror på men det var inget som påverkade smaken i alla fall. Kan bero på att det fanns potatis i just den här grytbasen som kan ha släppt ifrån sig lite stärkelse. Och så har maten svalnat lite. Det såg inte lika grynigt ut när såsen sjöd i grytan.

Jag har tidigare provat grytbasen Paneng med grön curry, också jättegott! Kanske blir det en thaigryta även för dig framöver?


4 kommentarer:

 1. Ser gott ut ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite trist med det gryniga från potatisstärkelsen men det smakar jättegott!

   Radera
 2. Vart kan man köpa grytbasen? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag köpte min på ICA, finns säkert på Coop också...

   Radera