onsdag 19 oktober 2011

Parmesan- och paprikakyckling


Det här är en kycklingrätt som vi faktiskt äter ganska ofta, den glöms bort ibland men så poppar den upp igen. Men vi kan inte ha ätit det efter maj månad förra året eftersom den inte har hamnat i bloggen ännu. Det var då i maj som jag bestämde mig för att satsa på en matblogg. Bloggen har bytt namn några gånger men nu känns det rätt. Åtminstone tills vi flyttar till en lägenhet med större kök :-)

Kycklingen dubbelpaneras och får smak av parmesan och paprikapulver. Den steks samtidigt med potatisklyftor i ugnen i ca tjugo minuter och sedan är det klart. Väldigt enkelt och bekvämt utan att behöva göra avkall på smaken. Kycklingen blir jättesaftig och parmesan är ju parmesan... Jag använder gärna frysta potatisklyftor ibland, det finns riktigt bra produkter som smakar mycket potatis och inte innehåller några konstigheter. Eller så skippar man potatisklyftorna och serverar kycklingen med en krämig risotto, potatisgratäng eller en sallad. Det är ju så bra att man faktiskt får välja själv :-)

Vi är inte så mycket för sås med vissa undantag, till stek och potatis och många pastarätter får det gärna vara såsigt! Om du tror att det här kan bli lite för torrt i din smak så passar en enkel basilikasås bra till, blanda någon dl crème fraiche, färsk hackad basilika och lite salt. Eller klicka på någon smaksatt crème fraiche som det finns så många sorter av nu. Den med paprika och chili passar nog bra! Grönsaker? Tja, lite tomater då.

4 portioner
4 kycklingfiléer
3 äggulor
Ca 2 dl riven parmesan
4 krm paprikapulver
3 msk vatten
3 msk vetemjöl
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Potatisklyftor (frysta, t.ex. Felix Pommes Chateau)

Blanda äggula, parmesan, paprikapulver och vatten i en djup tallrik. Blanda mjöl, salt och peppar dito. Vänd kycklingfiléerna i mjölblandningen först och sedan i äggblandningen (dubbelpanering). Lägg kycklingen i mitten av en ganska stor ugnsfast form/plåt eller på ett stort fat (du ska få plats med potatisen också). Lägg potatisklyftorna runt kycklingen och ställ in i ugnen på 225 grader i ungefär 20 minuter. Om du har varmluftsugn kan du tillaga kyckling och potatis samtidigt men separat... Kycklingen och potatisen ska få fin färg. Ta ut, salta potatisen och servera, ev med någon sås. Mycket gott!

Här ser man det som ger kycklingen den fina gyllene färgen, äggulor och paprikapulver....

Påminner lite om piccata men är inte riktigt samma sak...

Det ser nästan ut som att kycklingen har skinnet kvar :-) Dubbelpaneringen "skyddar" och gör att kycklingen håller sig saftig och fin i ugnen. Ett riktigt bra sätt att tillaga kyckling!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar