torsdag 17 november 2011

Hasselnötsbräck med havssalt - gott till glass och annat mjukgott


Det här bräcket är riktigt knaprigt och gott till glass och andra mjuka desserter som det passar med lite crunch till. Lite havssalt ovanpå det söta och nötiga är verkligen kornet över i. Som vanligt när man ska smälta socker är det viktigt att det inte blir kvar i pannan för länge, då blir smaken riktigt otäck. 

Hasselnötsbräck med havssalt
2,5 dl strösocker
100 g hasselnötter
Några nypor havssalt

Rosta hasselnötterna i en stekpanna tills de får lite färg. Skaka pannan regelbundet så att nötterna inte bränns. Låt de svalna, gnugga av skalen så gott det går och hacka sedan i grova bitar. Lägg bakplåtspapper på en plåt och ställ nära spisen tillsammans med nötterna. Förbered även med att lägga fram en stekspade eller träslev, den ska användas till att smeta ut bräcket, och ställ även fram saltet så att allt är förberett - för se'n går det i ett!

Smält sockret försiktigt under omrörning i en stekpanna eller kastrull med tjock botten tills det har smält och fått lite färg. Så fort sockret har smält, ta pannan från värmen och blanda snabbt ner nötterna. Sedan häller du direkt upp bräcket på bakplåtspapperet och slätar ut det. Och sedan snabbt som tusan på med saltet också. Låt svalna och bryt sedan i bitar.


Att gnugga skalet av hasselnötterna är ett meck men ta bort det mesta som lossnar lätt, det gör inget om det är lite skal kvar innan du hackar dem.

Att smälta socker är häftigt men lite lurigt för det går fort när sockret väl börjar smälta. Rör om hela tiden...

Bräcket är klart och ska bara svalna innan det bryts i bitar.




6 kommentarer:

  1. Ser hur gott ut som helst.Frågan är bara om jag skulle ha tålamod att få av skalet på nötterna ?

    Tack som delar med dig. Lite bräck till glassen blir nog smaskens!

    God natt då, och se nu till å få 17 år till i varandras sällskap.
    Tjo va det va livat i holken till helgen!

    SvaraRadera
  2. Jag höll på att bli tokig på det där skalandet och var ganska slarvig ska erkännas...

    Mannen har redan lovat minst 17 år till:-) Vad tusan då är vi ju knappt ens pensionister (ett ord för pensionärer som jag hör mer och mer nuförtiden).

    Tjoa på men sov gott först :-)

    SvaraRadera
  3. Med salt på låter det ju extra gott!

    SvaraRadera
  4. Sött och salt, riktigt gott!

    SvaraRadera
  5. Grattis Lotta och "Mannen"!
    Det blir garanterat 17 år till, ni grundar ju verkligen för att ni ska få en bra tid som pensionister.
    Kram kram och trevlig helg//Eva ( :o)

    SvaraRadera
  6. Tack, Eva!
    Man får ju lära sig av mästarna - du och maken t.ex. :-)

    Kram tillbaka och ha en riktigt bra helg!

    SvaraRadera