måndag 2 januari 2012

Nyåret 2011 - vilken härlig dag, kväll och natt!


Vilket härligt nyår vi fick! Visserligen ingen snö men alldeles stilla och molnfritt räckte gott och väl.

Vi började dagen med lång sovmorgon och frukost innan Mannen tog över köket för att förbereda nyårsmiddagens dessert. Framåt eftermiddagen sattes de första vedträna in i bastun och när temperaturen var lagom njöt vi av en lång bastu med flera pauser ute i den friska luften. Korv- och ostbricka sköljdes ner med kall öl och snaps från Skansen där svågern jobbar. Mannen och svågern hackade hål på isen vid bryggan och badade (!). 




Efter bastun lite pyssel med maten i våra respektive stugor innan vi sammanstrålade i mammas och pappas stuga som är störst. Vi drack appletini som Mannen gjorde och till det mina frasiga cocktailrutor med ost, lök och tomat. Till förrätt blev det min äckliga svampsoppa med tunnbrödsgrissini. Ett sorgligt soppkapitel som jag gärna lägger bakom mig... Desto bättre smakade huvudrätten som bror och svåger bjöd på. Oxfilé med gratinerat västerbottenmos och hemlagad bearnaisesås. Bean höll hög restaurangklass och smakade gudomligt!



Tiden gick fort så vi bestämde oss för att ta desserten efter tolvslaget som helt plötsligt var ett faktum. Vi tog med oss skumpa, fyrkverkerier och thailyktor upp på berget med utsikt över Mälarens svarta vatten. Klar himmel med stjärnor och fullt av fyrverkerier vid horisonten. Vi brände av två serier fyrkverkerier, inte på rätt säkerhetsavstånd, men det var häftigt att vara så nära eftersom det kändes som att vi stod mitt i alltihop när vi tittade upp så vi brydde oss inte så mycket... Avslutningen med thailyktorna blev tolvslagets höjdpunkt. Så vackra och stämningsfulla ljus som skickades upp i natthimlen. Vi var inte ensamma om det heller. Det var fint att se flera stycken glida ut över sjön upp mot himlen från alla möjliga håll.

Skålat och klart - tillbaka till stugan och desserten som blev en succé! En härlig chokladkaka på hasselnötsbotten serverades med två sorters sorbet, hjortron respektive björnbär. På tallriken även rårörda hjortron, björnbärssky och citronmeliss. Mannen gick all in och garnerade med karamelliserade hasselnötter och vitt chokladriv. Så snyggt och så gott. Han kan han... Allt om desserten kommer i ett separat inlägg.


Kvällen/natten avslutades i sällskap med Spotify, mycket sång och dans innan vi nöjda och trötta återvände till våra respektive stugor för att sova. Länge...

Jag är väldigt tacksam för ett så lyckat nyårsfirande. Tack till er som var där. Ni är bäst!


Så här såg det förresten ut för två år sedan när vi firade nyår på landet. Då kunde vi ta en promenad på isen i solskenet.
Här är brorsan!

Måndag och vardag är här. Ikväll har jag lagat en pastarätt som jag hade stora förväntningar på. Skönt att de infriades till skillnad från soppeländet. Lite trött är jag allt efter helgen men en stund i köket orkade jag med. Nästan alla gånger...

Hoppas ni har en trevlig måndagskväll och välkomna tillbaka till vardagen!


4 kommentarer:

  1. Tack så mycket för den måltiden ! Jag tror jag avgudar din man , fast vi aldrig träffats ! Efterrätter är en av alla mina laster och jag skulle gärna mumsat i mig denna läckra skapelse.

    Ok ,min maräng, choklad , ricecrisp var väl inte så dum after all!

    Fina bilder , TACK som delar med dig!

    SvaraRadera
  2. Ja, han har många strängar på sin lyra! Det smakade helt fantastiskt gott. Jag är helt matt bara av att ha plitat ner beskrivningen ikväll men jag är inte klar ännu! Orkar inte mer nu.. Oj, vad han fixade. Det inser man inte till fullo förrän man läser hela receptet. Jag skulle aldrig orka med alla moment och något skulle definitivt gå galet.

    Maräng, choklad och ricekrisp låter inte dumt alls! Hoppas resten av nyåret och helgen blev gott också.

    Kram!

    SvaraRadera
  3. WOW vilken proffsig snygg dessert! Ser helt underbart god ut med ;) Jättefina bilder! God fortsättning på det nya året! Kram

    SvaraRadera
  4. Tack, Hanna!

    Det ska jag hälsa Mannen :-) Receptet kommer snart. Så låååångt att skriva så det tar sin lilla tid..

    God fortsättning och kram till dig!

    SvaraRadera