måndag 20 februari 2012

Pizza - via alla genvägar som finns men utan att passera pizzerian!


Nu när de färdiga pizzadegarna med tomatsås har tagit plats i butikshyllorna så kan det hamna i min matkorg när jag vill fixa till något snabbt, lätt och gott. T.ex. en lördagskväll när tiden och orken i stället lades på att göra klart vår sovstuga på landet så att vi skulle kunna inviga den vilket vi har gjort! Nu har vi sovit första natten där och det var utan att överdriva - HELT UNDERBART!

Att varken göra pizzadegen själv "från grunden" eller koka egen tomatsås tänker jag verkligen inte ursäkta mig för. Speciellt inte när pizzan blev så väldigt god som den blev! Jag tror att det beror på att degen fick stå länge i rumstemperatur innan jag rullade ut den på plåten, och sedan fick den även ligga på plåten en bra stund innan jag lade på tomatsås och fyllning. På förpackningen stod det att degen blir bättre om den får ligga upprullad i rumstemperatur i tio minuter men här blev det minst en halvtimme. Ibland har jag känt en aning jästsmak på färdiga pizzadegar men inte den här gången. För att fullända latheten så rev jag inte ens någon egen ost utan köpte färdigriven "pizzaost" i påse!

Tilläggskommentar: Märket på pizzakitet är wewalka
Rulla ut degen och låt den vila. På med tomatsås och sedan valfri fyllning.
Det här lade vi på vår pizza, i nämnd ordning:

Tomatsås
Riven pizzaost
Strimlad rökt skinka
Skivad röd och gul lök
Skivad grön paprika
Skivade champinjoner
Skivade körsbärstomater
Riven pizzaost

Ställ in i ugnen och tillaga enligt anvisning på paketet för pizzadegen men osten ska förstås smälta och få fin färg. Strö över lite oregano efter gräddningen. Botten blev frasig och fyllningen smakade toppen.

Det här kommer jag att göra fler gånger för jag vet att det kommer fler fredagar och lördagar när jag hellre lägger tiden på något annat. Som att bygga trädäcket t.ex. så fort säsongen tillåter. Någon har sagt att man alltid har tid till det man vill göra, men om man som jag både vill laga mat och snickra på landet så måste något stryka på foten. Ibland blir det matlagningen, ibland blir det någon spik som inte blir islagen eller några penseldrag som inte blir dragna. Den här helgen vann snickaren i mig och sovstugan är klar (så gott som). Hallelujah säger jag bara!


Gul lök, röd lök och champinjoner...

Grön paprika som smakar mycket och härliga körsbärstomater...

Riven pizzaost underst och ska även läggas lite överst.

Allra sist lite oregano för den rätta pizzakänslan!

12 kommentarer:

 1. Kloka tankar!
  Det är väl väldigt bra att inte vara så stelbent utan göra det som passar bäst för dagen. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är väldigt skönt att göra som det passar bäst! Långkok vissa dagar, andra inte :-)

   Radera
 2. Heja smarta genvägar när tiden inte finns! De där färdig-kiten är perfekta också när barnen ska laga sin egen pizza hälsar min syster + systersönerna. "Då kan man ägna sig åt det ROLIGA - påläggen!" säger äldsta systersonen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur! Underbart... Och man behöver inte vara barn för att uppskatta det :-) Håller med barnen till fullo, det roligaste är ju påläggen!

   Radera
 3. Haftigt att pizza saljs med tomatsas hemma i Sverige. Har i Italien hittar du det ocksa fardigt, farskt eller fryst sa det ar bara att lagga pa lite palagg eller mozzarella, perfekt nar man behover nagot snabbt....och gott:))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om italienarna gör det, så känns det verkligen ännu mer ok :-)

   Radera
 4. Grattis till invigningen av sovstugan!

  Vi köper fryst pizza ibland bara för att ha hemma ifall att man inte orkar laga mat... vi äter heller inte samma sort ;-) men det är klart, man kan ju ta olika saker på varsin halva... eller 2 sorters "pålägg" som man gillar själv eller båda två.

  Sa man inte förr att "genvägar äro senvägar"? Tycker inte det stämmer alls idag, men minns att när vi orienterade i skolan så sa gympalärarinnan något sånt för att få oss att inte försöka fuska ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det slinker med en fryspizza ibland hem till mig också men väldigt sällan nu sedan genvägen till pizza hemma blev en riktig genväg och ingen senväg. Känner också igen uttrycket och det stämmer ju inte alla gånger, men ofta :-)

   Radera
 5. Visst måste maten få ta genvägar ibland. Tyvärr har jag inte hittat något pizza-kit vi gillat, men jag kanske ska testa att låta degen stå framme lite längre som du gjorde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har varit väldigt kinkig hittills och ratat många varianter. Speciellt den deg som poppade upp i någon typ av rör, vakuumpackat. Det här var varken Sarah Lee eller Delizie. Kan ha varit något danskt märke...

   Radera
 6. Lindha Johansson21 februari, 2012

  Ja, jag ser att du inte vet vilket märke du hade på pizzakitet, men återkom gärna med ett tips när du vet! :)
  Jag skulle gärna fuska med pizzadegen, men har bara testat Sara Lee som smakade så illa (både degen och tomatsåsen) att jag struntade i att äta middagen den gången.
  Visst är det mycket godare att göra egen deg, men det är också det som känns jobbigast och tar längst tid...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med till fullo om Sara Lee, smakade vidrigt! Har googlat lite och hittat märket: wewalka. Det är ett österrikiskt företag som gör pizzadeg och andra produkter. Jag ger degen mer än godkänt och tomatsåsen godkänt, den funkade.

   Det man kan göra annars för att komma ännu närmare "originalet" är ju att flirta med lokala pizzerian och köpa loss lite deg därifrån...

   Radera