Potatisgratäng gör jag gärna och ofta, potatismumrik som jag är, och det är gott som det är på det traditionella sättet. Men det hindrar ju inte att man försöker komma på sätt att variera det traditionella. Jag smälte ner en bit vitmögelost (Hong) i sjudande grädde innan jag hällde grädden över den skivade potatisen. Potatisgratängen smakade knanon! Nästa gång blandar jag ner en lite kaxigare mögelost, med mer smak. Blåmögel som gorgonzola. t.ex. Gorgonzola passar ju verkligen i matlagning så det borde funka.
Potatisgratäng gör jag med mycket och grovt skivad purjolök, salt, svartpeppar och mellangrädde. Överst vill jag ha västerbottenost och några smörklickar. Smöret överst kompenserar för att jag använder mellangrädde i stället för visp :-) Till en potatisgratäng passar ju de flesta köttbitar, för oss blev det pepparbiff och så petade vi i oss en enkel tomatsallad också med rödlök. Finfin fredagsmiddag på landet, om än något sent intagen. Tror klockan hann bli halv tio innan vi åt...
Potatisgratäng med vitmögelost, ca 4 portioner
Skivad potatis, ungefär tio stycken, varvas med grovt skivad purjolök och kryddas med salt och svartpeppar. Värm upp 2 1/2 dl mellangrädde i en kastrull, blanda ner bitar av osten (ca 150 g) och rör om tills osten har smält. Häll ostgrädden över potatisen. Toppa med lite riven västerbottenost och några klickar smör. Gratinera i ugnen på 225 grader i 30-40 minuter. Täck med folie på slutet så att gratängen inte bränns.
Mycket purjolök i potatisgratäng är gott! Ibland använder jag skivad gul lök i stället - också gott! |
Potatisgratäng med vitmögelost, en pepparbiff och enkel tomatsallad. Inte illa för en sen fredag på landet. |
Inte bara middagen blir sent intagen på landet, utan även frukosten. Lite drygt tio över elva på "morgonen". Fruktansvärt dekadent eller helt enkelt alldeles, alldeles underbart!
Ha en skön söndag och passa på att njuta av vintern. Snart är ju våren här!
Men så gott det där såg ut! Efter 3:e dagen med migrän känner jag att jag behöver riktig mat...precis som den du åt igår!
SvaraRaderaSovmorgon de luxe må ja säga !
Lantluft gör visst gott.
Kramar från mig !
Aj, då. Migrän. Kan det vara något i luften nu tro? Svågern åkte på det igår också...
RaderaPotatisgratängen kan jag verkligen rekommendera. Enkelt att göra och sköter sig självt till mesta delen. Mycket smak!
Lantluften gör gott och sjön suger :-) Jobbigt att ställa om till måndagsmorgnar bara...
Kram!
Det var en rolig idé!
SvaraRaderaKänner mig riktigt kreativ :-) Fast det har säkert gjorts förut av någon annan men ändå... För många år sedan gjorde jag potatisgratäng som jag smaksatte med ädelost på tub, och det var gott! Tror att det är därifrån jag fick idén.
RaderaJag är också en potatismumrik! Och blir överlyckling varje gång jag kommer över ett nytt recept som innehåller potatis. Tack för tipset:) Ha en härlig söndag!
SvaraRaderaVisst är det uppfriskande att älska potatis i dessa tider med hetsjakt på kolhydrater. Potatis är bäst! Tack detsamma.
RaderaJag älskar potatisgratäng - men gör det aldrig själv... Känner att det är dags nu för jag gillar även purjo och gorgonzola, så det får det blir till en köttbit nästa helg. Innan det blir det ost- och baconfyllda järpar och en omgång med katrinplommon i. Har jag nog inte ätit sedan skoltiden ;-) Som grundrecept till färsen kör jag ditt till bacon- och persiljebiffarna!
SvaraRaderaÖnskar dej en trevlig restsöndag och en bra veckostart!
Klart du ska göra potatisgratäng själv - med purjo och gorgonzola, speciellt som du gillar alltihop! Du måste berätta hur det blev sen...
RaderaÄr sugen på att göra färsbiffar snart, jag också. Får se vad jag hittar på :-)
Inte mycket kvar av söndagen, önskar dig en fin start på veckan!
Vitmögelost kan jag tänka mig om jag slipper "skalet", men där går min gräns, inget blåmögel i min mat tack! Men så åt jag ju bara ytterst tunna skivor mild Herrgårds ost fram till 25 års ålder :-)
SvaraRaderaHa ha, det är ju precis som jag! Klart jag skar bort det tjocka höljet (men det kan jag ju inte skriva i receptet - då tycker ju alla mögelälskare att jag är tokig)...
RaderaDetsamma gäller övriga mögelostar. Jag har väldigt svårt för dem men för alla dem med tuffare smaklökar så vill jag ändå lyfta fram alternativet att testa med andra ostar än mesig vitmögel :-)
Jag har ändå avancerat lite grand nu från Herrgårdsost till lagrad prästost. Västerbottenost dock endast i riven form och i mat - inte skivad på bröd! Dit har jag inte kommit ännu...
Ser jättegott ut, får också testa med mögelost i.
SvaraRaderaJa, gör det Hanna!
SvaraRadera