söndag 19 februari 2012

Potatisgratäng med vitmögelost - riktigt gott!


Potatisgratäng gör jag gärna och ofta, potatismumrik som jag är, och det är gott som det är på det traditionella sättet. Men det hindrar ju inte att man försöker komma på sätt att variera det traditionella. Jag smälte ner en bit vitmögelost (Hong) i sjudande grädde innan jag hällde grädden över den skivade potatisen. Potatisgratängen smakade knanon! Nästa gång blandar jag ner en lite kaxigare mögelost, med mer smak. Blåmögel som gorgonzola. t.ex. Gorgonzola passar ju verkligen i matlagning så det borde funka.

Potatisgratäng gör jag med mycket och grovt skivad purjolök, salt, svartpeppar och mellangrädde. Överst vill jag ha västerbottenost och några smörklickar. Smöret överst kompenserar för att jag använder mellangrädde i stället för visp :-) Till en potatisgratäng passar ju de flesta köttbitar, för oss blev det pepparbiff och så petade vi i oss en enkel tomatsallad också med rödlök. Finfin fredagsmiddag på landet, om än något sent intagen. Tror klockan hann bli halv tio innan vi åt...

Potatisgratäng med vitmögelost, ca 4 portioner
Skivad potatis, ungefär tio stycken, varvas med grovt skivad purjolök och kryddas med salt och svartpeppar. Värm upp 2 1/2 dl mellangrädde i en kastrull, blanda ner bitar av osten (ca 150 g) och rör om tills osten har smält. Häll ostgrädden över potatisen. Toppa med lite riven västerbottenost och några klickar smör. Gratinera i ugnen på 225 grader i 30-40 minuter. Täck med folie på slutet så att gratängen inte bränns.

Mycket purjolök i potatisgratäng är gott! Ibland använder jag skivad gul lök i stället - också gott!

Ibland kan potatisen överst bilda som en torr skorpa överst på gratängen i mitten bara, då brukar jag trycka ner den i gratängen så att grädden kommer upp överst. När man sedan fortsätter gratinera så blir hela ytan fint gräddad.

Jättegod tomatsallad och enklast möjliga. Tomat och hackad rödlök blandas med lite olivolja, vinäger och svartpeppar. Gör gärna lite i förväg och låt stå i rumstemperatur. Så här års använder jag körsbärstomater på kvist som smakar riktigt gott.

Potatisgratäng med vitmögelost, en pepparbiff och enkel tomatsallad. Inte illa för en sen fredag på landet. 
Inte bara middagen blir sent intagen på landet, utan även frukosten. Lite drygt tio över elva på "morgonen". Fruktansvärt dekadent eller helt enkelt alldeles, alldeles underbart!

Ha en skön söndag och passa på att njuta av vintern. Snart är ju våren här!



12 kommentarer:

  1. Men så gott det där såg ut! Efter 3:e dagen med migrän känner jag att jag behöver riktig mat...precis som den du åt igår!

    Sovmorgon de luxe må ja säga !
    Lantluft gör visst gott.

    Kramar från mig !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aj, då. Migrän. Kan det vara något i luften nu tro? Svågern åkte på det igår också...

      Potatisgratängen kan jag verkligen rekommendera. Enkelt att göra och sköter sig självt till mesta delen. Mycket smak!

      Lantluften gör gott och sjön suger :-) Jobbigt att ställa om till måndagsmorgnar bara...

      Kram!

      Radera
  2. Svar
    1. Känner mig riktigt kreativ :-) Fast det har säkert gjorts förut av någon annan men ändå... För många år sedan gjorde jag potatisgratäng som jag smaksatte med ädelost på tub, och det var gott! Tror att det är därifrån jag fick idén.

      Radera
  3. Jag är också en potatismumrik! Och blir överlyckling varje gång jag kommer över ett nytt recept som innehåller potatis. Tack för tipset:) Ha en härlig söndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det uppfriskande att älska potatis i dessa tider med hetsjakt på kolhydrater. Potatis är bäst! Tack detsamma.

      Radera
  4. Jag älskar potatisgratäng - men gör det aldrig själv... Känner att det är dags nu för jag gillar även purjo och gorgonzola, så det får det blir till en köttbit nästa helg. Innan det blir det ost- och baconfyllda järpar och en omgång med katrinplommon i. Har jag nog inte ätit sedan skoltiden ;-) Som grundrecept till färsen kör jag ditt till bacon- och persiljebiffarna!

    Önskar dej en trevlig restsöndag och en bra veckostart!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart du ska göra potatisgratäng själv - med purjo och gorgonzola, speciellt som du gillar alltihop! Du måste berätta hur det blev sen...

      Är sugen på att göra färsbiffar snart, jag också. Får se vad jag hittar på :-)

      Inte mycket kvar av söndagen, önskar dig en fin start på veckan!

      Radera
  5. Vitmögelost kan jag tänka mig om jag slipper "skalet", men där går min gräns, inget blåmögel i min mat tack! Men så åt jag ju bara ytterst tunna skivor mild Herrgårds ost fram till 25 års ålder :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, det är ju precis som jag! Klart jag skar bort det tjocka höljet (men det kan jag ju inte skriva i receptet - då tycker ju alla mögelälskare att jag är tokig)...

      Detsamma gäller övriga mögelostar. Jag har väldigt svårt för dem men för alla dem med tuffare smaklökar så vill jag ändå lyfta fram alternativet att testa med andra ostar än mesig vitmögel :-)

      Jag har ändå avancerat lite grand nu från Herrgårdsost till lagrad prästost. Västerbottenost dock endast i riven form och i mat - inte skivad på bröd! Dit har jag inte kommit ännu...

      Radera
  6. Ser jättegott ut, får också testa med mögelost i.

    SvaraRadera