söndag 4 mars 2012

Liten titt i sovstugan på landet

Det har ju tjatats en del om vår sovstuga på landet här i bloggen. Vi har hållit på och fixat med den ganska många av vinterns helger så det är klart att den har tagit en stor plats i mitt huvud och därmed även hamnat här. Men nu är den klar och vi har sovit i den för tredje helgen. En ren njutning. Och att slippa bäddsoffan är så skönt. Dessutom blir det rymligare i friggan nu när vi kan ha kläder, skor och annan packning i sovstugan istället för i kök och vardagsrum (=friggan).

Så här har det sett ut under resans gång, häng med!


Vi började med att byta ut den knallblå pygmédörren med en höjd på 150 cm till en med mer normala mått. Den ska målas grå på in- och utsida så fort utomhustemperaturen tillåter målning. Kan vara bra att passa på också innan det exploderar av insekter med stigande värme. Insekter vill av någon anledning gärna landa i blöt färg... Utsidan ska vi fixa till i sommar. Fasaden är målad med falufärg så vi ska stryka på svart falufärg och fräscha till nockbrädor och foder. Då kommer sovstugan att matcha friggan som också är målad i svart.

Tilläggsisolering av golvet. Både hederlig glasfiberull och frigolitplattor blev det. Även snedtaket isolerades förstås...

Nytt golv på. Det blev ett laminatgolv av bra kvalitet som ser ut lite som vindpinat trä. Mannen är igång och kapar (fast han vill inte synas mer än så på bild). Sådana här golv är väldigt lätta att lägga nuförtiden. Inget lim och klickfunktionen fungerar verkligen som klick nu, inte bara på papperet. I hörnet fanns det förut ett litet kök med gasolspis (vid det ljusgröna). Stugan fungerade som en "fikastuga" för de tidigare ägarna med ett litet bord och kökssoffa. Ingen isolering och ingen el indragen. Nu är båda sakerna åtgärdade.

Vi valde breda "plankor", det ser mer rejält ut. Observera de gulnade panelväggarna... Först tänkte vi bara måla över dem för att få lite ljusare men sen när vi ändå var igång så reglade vi upp insidan och tilläggsisolerade väggarna också. Det behövs... Två av tre fönster med enkelglas byggdes igen. Att köpa nya fönster till en sovstuga kändes inte motiverat. Hellre då bygga igen för att hålla kyla och värme utanför. Dessutom ett fönster i dörren också så det räcker gott och väl. Inget ont om gulnad furupanel men vi gillar det inte!

Isoleringen av väggarna är igång. Den röda stolen fanns i stugan. Den fick bli arbetsstol under projektet.

Vi valde att sätta upp råplan som vi även har i friggan. Det blir en härlig rustik stil med den grova ytan och ganska breda springor. Lätt att underhålla också. I övrigt går "färgerna" i grått och svart ihop med allt det vita. Fast grått och svart är ju också färger :-)

Förvandlingen blev väldigt stor. Vi ser inte ett spår av den gamla sovstugan, och det är vi väldigt glada över.  Alla möbler utom spegeln (Mio) kommer från IKEA. Stolen i hörnet är av samma slag som vi har runt matbordet i friggan men där får det bara plats tre normalt. När vi har middagsgäster stuvar vi om lite och flyttar in stolen från sovstugan.
 
En liten hallhörna precis innanför dörren.

På motsatta sidan av sovstugan har vi sängen och från den ser vi ut genom det liggande fönstret. En liten kattbädd vid fotändan måste man ju ha också...

Sovstugans enda "färgklick" i lila/lavendel... Lampskärmen på lampfoten i tenn från Watt & Veke. Nej. Starka färger är inte vår melodi. Ljusa och lugna färger är mer grejen för oss. Det fönster vi har kvar ska antingen fräschas upp med skrapning och ommålning - eller så byter vi ut det. Enkelglas är inte bra...

Nu har vi hela två rum och kök på landet. Inte illa. Fast det är smått så är den färdiga sovstugan en riktig kvalitetshöjning för livet på landet och vi är riktigt stolta och glada över det vi har här.

Igår när jag tog en sväng med kameran visade den pålitliga väderstationen på bra väder. Förhoppningsvis tittar solen fram lite senare idag igen.


16 kommentarer:

 1. Så fiiint! Njut av er fina stuga . Jag önskar att vi hade en sån på landet också!

  Skönt att slippa bädda och joxa vareviga kväll - GRATTIS att ni nu slipper puckelpisten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Carina! Jag lovar att vi njuter och våra ryggar är oss evigt tacksamma :-)

   Kram

   Radera
 2. Det ser verkligen riktigt mysigt ut! Kan tänka mig att man sover gott där. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en dröm (som nu är sann!) att få krypa ner där och sova. Alldeles tyst och becksvart. Än så länge använder vi svarta sopsäckar som mörkläggning, så det är inte helt klart ännu :-) Ska fixa mörkläggning med såna där gardiner som har en reflekterande baksida.

   Radera
 3. Vad fint det har blivit! Du är tydligen inte bara bra på att laga mat, du är ju lite heminredningsexpert också :-)

  P.S. Hittar ingen mejladress till dej här... om det finns en, tala gärna om var. Skulle vilja skicka dej en länk till mitt "Wellington"-recept, men det är inte så speciellt att alla måste se det ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla! Även där är jag en glad amatör men jag tycker det är väldigt roligt och läser gärna inredningstidningar för inspiration.

   Vad spännande att få se din Wellington!
   Skicka ett meddelande med länken på Facebook: http://facebook.com/lotta.kruse

   Radera
  2. Sorry, no Facebook här inte ;-) Och inte stay friends och vad det heter allt heller förresten...

   Gott var det iallafall, men din goda vägledning! En av "medlemmarna" i forumet jag satt in receptet i är kock (med stjärna) och han berömde det/beskrivningen så jag nästan rådnade när jag läste det ;-)

   Om du fortfarande skulle vara nyfiken kan du ju googla efter Schweinefilet "Wellington"... det är inte första träffen, men du kanske luskar ut vilket som är mitt recept på det hela ;-)

   Radera
  3. Jag hittade det! Kul med alla bilder och att det gick så bra :-)

   Radera
 4. Oj då, det var inte någon liten förändring, vilken skillnad man tror ju inte det är samma lya! Får vi ny lägenhet så är ni välkomna med verktygen i hösta hugg:) Så snyggt tycker vi att det blivit och vi är så imponerade av de som kan få till sånt här på egen hand.

  Väderstationen var ju fräck, så härligt självklar!

  Ha en riktigt fin vecka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det häftigt med för- och efterbilder! Mannen och pappa är klippor när det gäller konstruktion, att få det rakt och hållbart. Det är kul att hålla på, det är det som ger lust och ork - i alla fall när man gör i ordning till sig själv. Jag och Mannen är oftast överens och har samma smak när det gäller ytskikten så det brukar gå väldigt smidigt och då bondar man bra. Tack för allt beröm!

   Visst är väderstationen cool. Lite lagom info om vädret, det behöver inte vara krångligare än så.

   Ha en jättefin vecka ni också!

   Radera
 5. Jag tror jag smäller av så fint ni gjort! Och så mysigt. Det är fräscht med mest vitt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Emmy!

   Ja, vi gillar vitt och fräscht. Mysigare kommer det bli när vi bor in oss lite mer och får upp lite på väggarna t.ex. Och på sommaren när man kan ställa in lite friska blommor!

   Radera
 6. Ser otroligt fint ut! Själv måste jag riva boden och bygga en ny på landet. Det som finns idag är bortom all räddning, ett under att den inte rasat ännu...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Fröken Dill!
   Men då har ju du allt det roliga kvar :-)

   Radera
 7. Hejhej,
  det är verkligen skillnad. Resultatet blev slående snyggt, du måste vara nöjd. Och jag tycker det var ett riktigt bra val att isolera, då blir det lättare att vara där även när det är kallt. När drog ni elen? (ni säger att de tidigare ägarna inte hade el men att det hade åtgärdats)

  På Byggla.se kan du visa upp ditt stugprojekt, se hur andra renoverar stugor (och ja, massa andra saker också såklart) och på så sätt sprida inspiration. Behöver du pepp inför kommande projekt, rådfråga någon bygglare inför något projekt eller vill delta i tävlingar passar Byggla finfint. Tycker du det låter kul kan du maila mig på vendela@byggla.se så berättar jag mer. Är du intresserad får du en liten välkomstpresent :)
  Njut nu av sovstugan!
  Mvh
  Vendela på Byggla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Vendela!
   Tack, vi är jättenöjda och det har varit riktigt skoj! Även taket är isolerat så klart.

   Tack för erbjudandet att delta i Byggla men som det är nu har jag inte tid över med jobb, matblogg och som sagt själva projekten att genomföra.

   Jag lovar att vi njuter av sovstugan, vi sover som små grisar därinne :-)

   Vänliga hälsningar
   Lotta

   Radera