torsdag 1 mars 2012

Svampbakad falukorv med potatismos och ugnsstekta körsbärstomater - mer vardagsmat!


Mer vardagsmat! Falukorv. Fast med lite mer kärlek än bara stekt i pannan, nämligen bakad i ugnen med ett täcke av champinjoner, lök, ost och persilja. Till det ett krämigt potatismos och ugnsstekta körsbärstomater. Riktigt gott! Korven som delas på mitten på längden blir ganska tjock och inte "stekt". Men tack vare det blir den väldigt saftig och god (om du satsar på riktig falukorv med rätt kötthalt). Om du vill ha mer stekt karaktär kan du skiva korven i stället och lägga på en plåt i stället för i en ugnsform, så får undersidan lite färg också.

Som vanligt spånar jag vidare när jag har lagat något för första gången, hur man skulle kunna göra en annan gång? Varför inte ugnsbaka kycklingfilé med ett liknande täcke, fast byta ut persiljan till salvia som passar så bra till kyckling? Och servera en risotto som tillbehör istället för mos. Byta ut prästost till parmesan. Osv...

Svampbakad falukorv, det hörs liksom redan där att det inte handlar om särskilt vacker mat. Färgerna är obefintliga och mos är ju, mos. Så lita på mitt ord i stället om bilderna inte direkt får det att vattnas i munnen. Det ÄR gott!

4 portioner
1/2 ring falukorv (400 g) - delad på mitten på längden
Ca 250 g färska champinjoner, hackade
1 gul lök, hackad
1 kokt kall potatis, grovriven
1 kruka/knippe persilja, hackad
1 dryg dl riven prästost (eller annan lagrad ost)
1 äggula
Salt och vitpeppar
Smör
Ett gäng körsbärstomater

Fräs lök och champinjoner i lite smör i en stekpanna. Ta pannan från värmen och blanda ner potatisen först. Blanda sedan ner persilja, ost och äggula. Krydda med ungefär 1/2 tsk salt och 1 krm vitpeppar. Nu är blandningen klar!

Lägg falukorvshalvorna omlott i en smord ugnsform (alternativt skiva korven och lägg på smord plåt om du vill ha korven mer "stekt"). Lägg på tomaterna där de får plats. Bred svampblandningen över falukorven och baka i ugnen på 225 grader i ungefär en kvart. Servera med krämigt potatismos.

Mostips!
Blanda ner ett par msk crème fraiche i moset. Det får en anings aning syrlig smak som blir jättegod.


Svampen och löken är stekt och blandad med den rivna potatisen i stekpannan. Blanda vidare med persilja, ost och äggula och så blir det så här fint:

Not so pretty anymore :-)

Korven är täckt med blandningen och det är dags för ugnen.

Som sagt, inte vackert - men gott!

Den här veckan blir det långhelg på landet, fredag-lördag-söndag. Visserligen är Mannen fortfarande krasslig men han ligger lika gärna på soffan på landet som i sta'n. Planen är att piffa sovstugan den här helgen i stället för förra då det liksom inte blev av. Och så ska jag laga mat förstås. Förhoppningsvis blir den lite trevligare att titta på än ovanstående skapelse.

Trevlig helg!


6 kommentarer:

  1. I vanlig ordning spånar jag också vidare - fast det nog är gott som det är ;-)

    Hmmm, kanske det vore en idé att breda senap på korven innan täcket kommer på? Och ha 1-2 skedar bostongurka i blandningen? Tärningar av äpple?

    Måste sluta nu för jag ska ut i köket och göra min version av "Lotta Wellington"!!! Ville gärna ha potatisgratäng till och eftersom det var kantareller i ditt recept så gör jag min Wellington med det också... Ska bli spännande!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det roligt när kreativiteten sätter igång! Både senap och bostongurka låter gott. Just bostongurka tänkte jag också på, ligger ganska nära till hands när falukorv är inblandat. Vad kul att du ska göra Wellington. Berätta gärna hur din "Kajomida Wellington" blev :-)

      Radera
    2. Underbar... med kantareller i fyllningen och sen också kantareller i potatisgratängen... perfekt! Jag gjorde en och en halv "sats" av vardera (Wellington + Potatisgratäng) fast vi bara var 3 personer... Man känner ju sina gäster ;-) Mycket är det inte kvar!

      Hade 2 Schalottenlökar jag "drygade" med, hittade ingen kantarellfond utan fick ta "skogssvampsfond"... kanske ännu mer grädde än du hade i gratängen...

      Summasummarum: när jag utgick från dina recept - helt fantastiskt :-))

      Radera
    3. Roligt! Det låter underbart gott med kantareller i fyllningen - de smakar ju så mycket mer än champinjoner. Mer grädde har aldrig skadat :-)

      Trevlig helg till dig!

      Radera
  2. Vi litar absolut på ditt ord, det låter väldigt gott när vi läser receptet.

    Långhelg på landet, det låter inte helt fel det heller, hoppas ni får det riktigt skönt och att gubben din kryar på sej där ute.
    Happy cooking och trevlig helg.
    Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för förtroendet :-)

      Gubben hälsar och tackar - mycket bättre idag. Inte längre het som en kamin även om han är "hot" ;-)

      Happy cooking & kram tebaks

      Radera