söndag 21 december 2014

Foccacia med västerbottensost och dill


Sluta leta! Här har du brödet som passar till jul, kräftskiva, midsommar och vilken fest som helst. Och vilken kärleksaffär det blir mellan det italienska foccaciabrödet och svenska smaker som västerbotten och dill! 

Redan nu behöver du veta att du inte bakar detta (kalljästa) bröd samma dag som det ska ätas. Det ska jäsa över dagen (12 timmar) så planera :-) Alternativet är att baka  med ljummen degvätska, låta degen jäsa i rumstemperatur i drygt en timme till dubbel storlek innan det gräddas. 

Till en långpanna, storlek mindre för 8-10 pers
25 g jäst
3 dl kallt vatten
2 msk + 1 msk + 3 msk olivolja
2 msk flytande honung
1 msk + 1 tsk + 1/2 tsk flingsalt
1 dl hackad dill
Ca 7 1/2 dl vetemjöl special (450 g)
50 g västerbottensost i kuber
1 tsk dillfrön, krossade med mortel

Blanda ut jästen i vattnet. Blanda i 2 msk olja, honungen och 1 msk salt. Tillsätt hackad dill och mjöl, lite i taget. Bearbeta degen i hushållsmaskin, ca 5 minuter. Häll 1 msk olivolja i botten på långpannan. Fördela 1 tsk salt på bottnen. Häll degen i formen och tryck ut den. Tryck ner ostbitarna i degen. Fördela krossade dillfrön över degen och låt jäsa i kylen ca 12 timmar.

Sätt ugnen på 225 grader. Ringla 3 msk olivolja över degen och strö över 1/2 tsk flingsalt. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Ta ut och låt brödet svalna ca fem minuter. Lyft sedan upp brödet och låt det svalna på galler innan servering.  


Dill!!!

Dill!!!

Västerbottensost!!! Fördela ostbitarna jämnt över foccacian. Det är där du trycker ner ostbitarna som du får de karakteristiska hålen för foccacia. 

Den som väntar på något gott väntar alltid för länge, men ibland är det värt det!


Om vi inte hörs innan jul så passar jag på att önska just en riktigt god jul nu och ett gott nytt år. Tack för att du läser!

16 kommentarer:

  1. Foccacia är bästa fest-/buffébrödet! Det är bara att variera smaken på brödet utifrån vad det ska passa tillsammans med. Om något skulle råka bli över så är det perfekt att fylla och njuta av dagen efter. Gärna med ost och skinka och låta det rostas i ett smörgåsjärn.
    Hoppas allt är bra med dig och att du får en fin jul. Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min typ av bröd att "baka" också, det är ju förhållandevis smidigt och gott blir det! Tack för tipset om vad man kan göra med det nästa dag. Ost och skinka och smörgåsjärn/-grill låter som klippt och skuret för mig :-)

      Tack, det är OK. Hoppas du har det bra och får en riktigt fin jul. Kramar!

      Radera
  2. Brödet låter vansinnigt gott och godast är det nog ljummet utan extra "tillbehör" än kanske lite smör - och en kall öl ;-)

    Ha en bra jul!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Brödet är vansinnigt gott, och som med de flesta bröd - allra bäst nybakat och ljummet!

      Hoppas du har haft en fin jul!

      Radera
  3. Dom där ostplopparna i hålen... jajamensan dom gillar vi! Och sånt här bröd är helt i vår smak också, det är precis så mycket, eller lite, jobb som vi giter lägga på att baka, lätt ska det vara:)

    En skön julhelg hoppas vi att du får också Lotta,
    stora kramarna!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ostploppar kan man inte få för många av :-) Mer foccacia måste det bli, med andra smaker. Gott och enkelt!

      Hoppas ni har haft en riktigt fin jul!

      Kramar!

      Radera
  4. Cheezus, det här låter ju helt jävla LJUVLIGT! OM jag ska baka det här snart. Hurra! God fortsättning, Lotta! Hoppas allt är bra med dig och att ditt nya år blir det bästa någonsin. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt jävla ljuvligt är precis vad det är :-) Tänk bara på den smälta osten.... Mmmm!

      Tack detsamma till dig och familjen - god fortsättning! Jag hoppas verkligen också mycket på det nya året. Tack :-) Gott nytt år!

      Kram!

      Radera
  5. Oj. Oj, oj, oj oj. Ljuvligt!

    SvaraRadera
  6. Vilket häftigt recept!! Låter ju kanongott och jag ska ha det i minne...God fortsättning! Hoppas våra vägar korsas under 2015. /Kinna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Kinna! Brödet är hur gott som helst och perfekt för en sån som mig som inte gärna står och knådar i onödan :-) Hoppas också vi ses 2015 - bara att höra av dig när det är nåt skoj på gång!

      God fortsättning!

      Radera
  7. =) Du kommer att höra av mig så fort det är något. Nu levererar jag en kartläggning med bloggar som jag gillar. Den här är en! ;-)

    SvaraRadera
  8. Yojr food looks amazing can you please put a language translator on you blog. Thank you Janice

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello Janice, and thank you :-) There is a gadget now for translations of the content.

      Best regards,
      Lotta

      Radera