torsdag 5 april 2012

Potatisotto - lyxigt stuvad potatis med rödlök, tomat, haricot verts och gräslök


Det finns namn för allt tydligen. Potatis som stuvas extra lyxigt blir potatisotto. Receptet har jag haft i mina gömmor i åratal, ett klipp från en Allt om Mat-tidning men aldrig provat förrän nu. Det lönar sig att spara recept, visste väl att jag skulle göra det till slut :-) Potatisotton blir mjuk och krämig med lite tuggmotstånd tack vare knapriga haricot verts. De skållade tomaterna passar kanon och att runda av allt med lagom lagrad svecia gör det här till en toppenrätt! Lite knaperstekt bacon att blanda i och jag skulle ha en hel rätt som gjord bara för mig och mina smaker. Utan bacon är rätten perfekt som tillbehör till det mesta. Vi åt den till den goda kycklingen jag gjorde tidigare i veckan, en riktigt lyckad kombination.

Till fyra portioner
Ca 1 kg fast potatis, skalad och skuren i centimeterkuber
1 stor rödlök, klyftad
2 tomater
Ca 125 g haricot verts
Smör
5 dl grönsaksbuljong
1 dl vispgrädde
3 msk hackad gräslök
1 dl riven lagrad sveciaost
Salt och svartpeppar

Skär ett kryss i tomaterna och lägg ner dem i kokande vatten i ca 10 sekunder. Ta upp dem och spola i kallt vatten. Dra av skalen, dela, kärna ur och skär tomaterna i klyftor. Skär haricot verts i mindre bitar. Koka ihop buljong och grädde tills lite drygt hälften är kvar. Bryn potatis och lök i smör i en stekpanna tills potatisen nästan är genomstekt, den ska ha lite tuggmotstånd kvar. Häll på buljonggrädden och låt den koka in, men inte helt och hållet - det ska vara lite lös vätska kvar innan resten blandas i. Rör försiktigt ner tomater, haricots verts, gräslök och ost tills osten har smält. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera direkt!


Det går snabbt att skålla tomater, låt de inte ligga i mer än ungefär 10 sekunder. Skalet lossnar hur lätt som helst. Kryssa dem runt hela tomaten genom att snitta med en kniv så går det som en dans att lossa skalet i fyra "kvartar".



Knaprig haricot verts, somrig gräslök och skållade klyftade tomater. Kanske inte en mix som känns direkt klockren till att börja med men den funkar verkligen!



Det tar sin lilla tid att råsteka potatisen med löken innan potatisen blir klar men det är värt insatsen som inte är särskilt blodig. Bara att vända runt då och då på medelhög värme i pannan. Tillsätt lite extra smör om det börjar bli för torrt så att det inte blir för hårt stekt.



Det börjar bli klart! Potatisen har fått lagom färg och har fortfarande spänst kvar. Stek inte för länge. Då blir det bara mos av potatisen när buljongen hälls på och ska koka in.



Buljongen har nästan kokat in, det är fortfarande lite vätska kvar. Då är det dags att blanda i resten av godsakerna. Rör om försiktigt tills osten har smält.



Klart! Gott till kycklingen som sagt. Kan även tänka mig att den funkar till en smakrik färsbiff. Den är ganska mild i smaken. Det perfekta tillbehöret som inte tar över alltså!


Nu börjar påskledigheten på allvar! Fram med papper och penna till inköpslista. Jag bjuder på påsklunch i morgon och börjar med förberedelserna idag. Och så ska jag ju laga till något till mig och Mannen ikväll också. Mycket nu men kärt bekymmer, det är ju mat det handlar om :-)

Önskar en riktigt trevlig och god påsk!


14 kommentarer:

  1. Ojojoj, får jag gå på fotokurs hos dig? ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha! Nog för att jag är utbildad lärare men inte i fotografering :-) De gånger jag tycker det blir bra är nog mest tur. Sikta, zooma, tryck - med tips från Mannen.

      Radera
  2. Tusen tack! Det kan hända att det vi äter kycklingen redan i morgon! Glad Påsk! Kram Linda

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Linda!
      Vad kul :-) Hoppas det går hem. Glad påsk och kram till dig!

      Radera
  3. Har tittat och läst, och tittat och läst... när jag tittar ser det jättegott ut, MEN jag är ingen tomatmänniska och när jag bara tittar ser tomaterna ut som morötter = gott ;-) Till mitt "försvar" maste jag säga, att jag (p.g.a. dej) har 5 paketer bacon i kylskapet *lol*

    Om det skulle bli lite "uteliv" och grillning i pask skulle jag vilja tipsa om en god sallad som alternativ till de vanliga potatis- och nudelsalladerna man oftast far/kör med: 6 smahackade hardkokta ägg, 3 purjo i fina ringar (kokas inte eller sa), 1 burk mais och 1 glas Miracel Whip (500 g) . Blanda och du är färdig! Smakar bäst om den far sta nagra/manga timmar, helst övernatt...

    Och eftersom du numera bakar sa tar jag väl ett tips till ;-) Garanterat utan jäsningstid och klabb... Varva skivor av kokt skinka och ostskivor (börja och sluta med skinka) i önskad mängd, sen tar du fram brödkaveln och kavlar ordentligt, sa att skinkan och osten haller ihop. Fram med en vass kniv och skär centimeterstora tärningar som du blandar i din gröna sallad... Tänk att det kan vara sa lätt och smidigt att "baka liten kaka" *lol*

    Frohe Ostern!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Byt ut tomaterna till kokta morötter vetja :-) Smidigt det där, låter gott som "krutonger" i en sallad.

      Die gleiche!

      Radera
  4. Jahaja, där kom det receptet som ett brev på posten och inget dåligt brev var det:) Frågan är väl bara när vi ska göra denna härligheten? Middag borta både i morgon och på lördag, brunch borta på söndag... men måndag då äter vi i vårt eget kök igen - JIPPI! Nästan så vi skulle ta och slå till med pippin igen, det är ju dock påsk:)

    Hoppas din påsklunch blir riktigt lyckad och att resten av påskhelgen blir härlig!

    Påskakramar till dej (och mannen) från oss

    PS Tack så mycket för dina fina komplimang hos oss, kan bara säga "right back at you"! DS

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad härligt att bli bortbjuden och bortskämd så där, men som med resor är det nog samma med mat - borta bra men hemma i eget kök bäst :-)

      Tack ska ni ha och kram!

      Radera
  5. Potatisotto känner jag igen på namnet, men inte alls när jag ser receptet och bilderna. Kan skolmatsalen haft sin egen variant tro. Det här ser jättegott ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket möjligt - i skolan var ju risotto kokt ris med grönsaksblandning, ärtor bland annat så det var nog något helt annat :-) Det ÄR jättegott som milt tillbehör till nästan vad som helst.

      Radera
  6. Har aldrig sett en potatisotto tidigare, men ser ju jättegott ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och smakar riktigt gott och krämigt också, ett suveränt tillbehör!

      Radera
  7. Hej det där såg gott ut. Jag är inte så förtjust i tomatskal själv, men det går ju som du skriver att skålla tomaterna, eller hur, de är endå tomaterna som räknas..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gott och kul sätt att variera potatisen på och tomat är ju alltid gott :-) Att skålla tomaterna och bli av med skalen går både snabbt och enkelt. Hoppas du provar!

      Radera