onsdag 30 maj 2012

Min egen Cobb's salad med massor av gott!


Med USA-inspiration kvar i kroppen blev det en favoritsallad till middag. Min variant på en amerikansk klassiker från 1930-talet, Cobb's salad. Sänkt av jetlag passade det bra med något lättlagat och genväg via färdiggrillad kyckling. Med så mycket protein i salladen är den väldigt mättande men för den som vill ha sina kolhydrater går det bra att lägga till t.ex. couscous, bulgur, kokt ris eller att äta med en bit bröd. Dressingen kan man servera bredvid för var och en att ta för sig av eller blanda med salladen från början. Det beror helt på om du har någon med dressingskräck i familjen eller inte. Jag har en att ta hänsyn till men det gör inte så mycket, jag brukar ändå klara mig väldigt bra utan dressing till det mesta.

I originalreceptet ska det vara roquefortost men jag använder prästost och så ska det vara endiver i - det har inte jag i min och jag använder andra salladssorter än originalet. Använd de salladssorter du gillar och prova gärna med ädelost för kraftigare smak. Det här är min variant den här gången. Nästa gång ska jag testa att hacka ner lite hasselnötter också. Har upptäckt att just hasselnötter är utmärkt att använda i mat för lite knaprighet!

4 portioner
ICAs bistrosallad, 150 g (frisée, strimlad rödbeta, mâche)
Urbenat kött från en färdiggrillad kyckling
1 ask körsbärstomater i halvor, 250 g
2 avokado i bitar
4 hårdkokta ägg hackade i inte för små bitar
8 skivor knaperstekt bacon skurna i bitar
100 g prästost skuren i bitar
1 kruka klippt gräslök
Flingsalt och nymalen svartpeppar

Bred ut salladen på ett stort fat eller i en stor skål - lagom för att kunna blanda runt salladen utan att det väller över. Lägg övriga ingredienser på salladen vartefter. Salta och svartpeppra. Vänd försiktigt runt salladen. Flytta över till och servera gärna i en salladsskål av glas - det ser fint ut!

Om du vill ha dressing till ska lite av den blandas med salladssorterna innan resten av ingredienserna blandas i. Börja i så fall med dressingen och dressa salladen. Låt den stå medan resten görs i ordning. Vispa ihop alla ingredienser utom oljorna. Vispa sist i oljorna och smaka av med salt och peppar. Servera salladen med resten av dressingen vid sidan av.

Dressing
1/2 dl vatten
1/2 dl rödvinsvinäger
1 krm strösocker
3/4 tsk worcestersås
2 tsk dijonsenap
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 dl olivolja
1 dl rapsolja
Salt och svartpeppar

I den här salladen finns mycket av det jag gillar skarpt; bacon, ost, avokado, ägg, tomater och kyckling. Det kan ju bara inte bli fel! Salladen passar utmärkt i matlåda, inte dumt det heller.

Att blanda salladen försiktigt avgör hur aptitligt det ser ut. Både avokado och ägg har ju egenskapen att gegga till det om man rör om för mycket. Visst, smaken blir densamma men det är trevligt om ögat får sitt också.

Full fart på jobbet igen och det känns bara bra. Kul att träffa arbetskamraterna igen och det är skönt med rutiner och känslan fram emot eftermiddagen när arbetsdagen snart är slut och jag får åka hem och laga mat igen till mig och älskade Mannen. Det är livskvalitet det!

Skönt att vara tillbaka i bloggosfären också :-)

11 kommentarer:

  1. Älskar alla ingredienserna i salladen, så kan inte vara annat än god alltså!

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt så resonerar jag också - bara gott i - en klar vinnare!

      Radera
  2. Vilken härlig salladskål (eller vad det nu är), den gillar vi skarpt, precis som bilden!
    Dressingskräck är något som vi apselut inte lider av någon av oss, snarare tvärtom:)

    Tycker det är väldigt skönt att ha dej tillbaka i sfären också:):)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror inte att skålen är tänkt att användas till mat men vad då, det bestämmer väl jag :-)

      Ses snart. Kram!

      Radera
  3. Gottigt och dressingen bör det ju vara... massor! Kan bara instämma med föregående talare... du har varit saknad minsann! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag tror helt klart att rätten blir mer komplett med dressingen men att göra till en person är inte värt det ibland.

      Tack, vad skönt att vara lite saknad :-)

      Ses!

      Radera
  4. Nu har jag kollat igenom dina senaste inlägg och blivit jätteinspirerad! Salladen är helt i min smak (en sallad utan ost och bacon är enligt min mening en tragisk sallad) och de där tarteletterna såg ju helt fantastiska ut. För att inte tala om vilken New York-längtan jag fick! Vi var där för några år sedan, och jag har längtat tillbaka ända sedan dess!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Helena! Vad kul att du gillar det du läst! Håller med dig om sallad, matigt ska det vara :-)

      Vi ska definitivt tillbaka till NY, det finns många tuggor kvar att svälja ner!

      Ses på lördag!

      Radera
  5. En sallad helt i min smak! Älskar matiga sallader som verkligen blir en hel rätt. Berra klagar ibland på att vi aldrig äter vanlig sallad med bara gurka och tomat. Kan knappt kallas sallad :-) Så snyggt du serverade den dessutom!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, här sitter man inte hungrig efteråt! Gurka och tomat är ju ingen sallad, tillbehör skulle jag kunna sträcka mig till att kalla det :-)

      Radera