onsdag 13 juni 2012

Mannens Korv Stroganoff och ett gratisverktyg för fotomeck


Dödstrött idag och ont i skallen hela dagen.... "Kan inte du handla och laga mat ikväll, älskling?" Och vad svarar han mitt hjärta? "Självklart. Då blir det korv stroganoff." Och det är hur gott som helst när han gör det. Så ikväll har jag njutit av dofterna från köket och sedan maten på tallriken. Det är verkligen guld värt att få maten lagad till sig när orken inte riktigt är med mig.

Jag gillar hur han lagar mat. Mycket mer laid back än när jag huserar i köket. Hacka lite där, skära lite där, fräsa, röra, oj, fram med kastrullen till riset och koka upp, en kladdig slev där, smaka av och smaka av lite till. Klart! Jag är lite mer omständig ska erkännas. Eller omständig kanske är fel ord. Men jag vill gärna ha allt förberett och det som inte ska användas mer diskar jag av och ställer undan vartefter. Både för att det underlättar pga det lilla köket men även för att jag njuter av att vara i köket på ett annat sätt än Mannen. Han "gör det" bara, lagar maten liksom. Från a till ö, medan jag "upplever" matlagningen kanske man skulle kunna säga.

I alla fall, korv stroganoff blev det och väldigt gott som vanligt. Ungefär så här gör han.

Fräs falukorv i bitar. Stek skivade champinjoner i smör. Fräs grovt hackad gul lök i smör. Allt var för sig och blanda sedan i pannan. Spruta över ett par matskedar tomatpuré och fräs lite till. Blanda ner crème fraiche, en burk krossade tomater och ett par dl mjölk. Rör om och låt puttra några minuter. Krydda med salt, svartpeppar, vitpeppar och en gnutta socker. Blanda ner strimlad grön paprika och låt puttra ett par minuter till bara. Det är viktigt att paprikan inte blir för mjuk. Späd eventuellt med mer mjölk om stroganoffen är för tjock. Smaka av igen. Servera med ris och gärna några tomatklyftor.


Korven ska få ordentligt med färg i en stroganoff tycker jag. Jag vill inte ha den som att den har blivit kokt i såsen...


Paprikan är inte strimlad ännu fast stroganoffen redan sjuder i pannan. Men - hur tänker han! Fast det gick bra att skiva den precis på slutet också visade det sig :-) En bortglömd champinjon, lite tomatstänk och en pepparkvarn som behöver fyllas på. Det löser sig!



Mycket gott och rejält med tomatsmak! Mannen har ingen soja i sin korv stroganoff vilket jag gärna har i såser med tomat och grädde eller crème fraiche. Men det smakar ju jättegott utan också! Korv Stroganoff är inte särskilt fotogenisk mat, men ta det för vad det är, hederlig husman till vardags. Och det är inte fy skam.

Den som lagar maten behöver inte diska och plocka undan i köket, så det gjorde jag medan Mannen fyllde upp matlådor. Ett billigt "pris" att betala för att få maten handlad och lagad idag...

Jag har inga avancerade program för att mecka med foton, gratisprogram räcker bra för mig om jag vill hitta på något kul. Förut använde jag Picnic men det lades ner. Nu har jag hittat PicMonkey och det duger fint åt mig, glad amatör som jag är. Helt gratis och man behöver inte ens registrera sig. Smått och gott att använda sig av för effekter i bilder, collage mm. http://www.picmonkey.com/

Inför plåtningen av lyan köpte jag hem färska kryddor. Basilikan hamnade i en burk från Åhléns med korklock, den ville jag ha som kryddburk. Citronmeliss åkte ner i en kanna från Västergården i Göteborg. Bilden har fått en gratiseffekt i PicMonkey bara för att visa lite av det man kan göra om man vill. Personligen gillar jag mina foton bäst som de är, jag tröttnar lätt på effekter men det är kul att lattja lite ibland.



Alla möjliga sorters collage går att göra också, ibland tycker jag att det är trevligt att använda när man vill få med många bilder men inte vill trötta ut er läsare med bild efter bild efter bild efter bild bara för att jag själv tycker om dem :-)



I morgon den 14 juni firar vi bröllopsdag, vår nionde efter 18 år tillsammans. Det blir en klassisk date night med dinner & movie :-) Linnebröllop kallas det visst men jag förstår inte riktigt kopplingen till många av de där namnen. Åtta är är t.ex. gummibröllop?! Strunt samma. Det blir mysigt att fira med god mat, en bra film och lite hångel i biomörkret.

Ska se till att lägga mig tidigt ikväll. Det har blivit alldeles för sent för många kvällar i rad och jag måste försöka sluta ligga och planera köket i huvudet när jag lagt det på kudden. Kanske ska testa knepet att räkna köksluckor, jag menar får som distraktion :-)

Ha en fortsatt trevlig onsdagskväll - det är ju lite kvar av den trots allt!


25 kommentarer:

  1. Tack för tipset om bildverktyget! Jag anävnder Gimp (vilket är som Photoshop, men gratis) men ibland vill man ju bara slänga ihop ett kollage sådär på en höft, då verkar "apan" passa!
    Stroganoff har jag inte ätit på... år! Din mans version ser god ut, jag förstår varför du håller fast i honom :) Och tvärtom!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, Gimp - det ska jag kolla. Men det är verkligen smidigt med något enkelt som kräver typ noll IQ, speciellt när man är trött...

      Ja, vore det inte för stroganoffen hade jag bytt ut honom för länge sen. Näääääääeeeeeeee :-)

      Radera
  2. Det lät gott, kan man titta förbi på hämtlåda..? #tröttsomengnu

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska kolla med Mannen om han kan offra en, han håller dock hårt i dem...

      Två trötta gnuer då, söder om söder :-)

      Sov gott!

      Radera
  3. Vilken pärla till man :) Grattis till era år tillsammans!
    Den för picmonkey måste spanas in, jag tackar tusenfalt för tipset!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den där picmonkey ska d stå... och så glömde jag kommentera maten. Aldrig ätit stroganoff men en vegis-variant borde väl gå att få till eller vad säger du?

      Radera
    2. Han är en riktig pärla och en slipad diamant som jag håller hårt i :-) Tack, vännen!

      Gratis är bra och enkla verktyg ännu bättre. Prova apan!

      Klart det går att göra veggie-variant av stroganoff. Med sojakorv kanske i stället? Jag äter väldigt gärna hellre veggie när det går, men Mannen, pärla och diamant till trots, vill ha sitt protein på annat sätt...

      Kram till dig!

      Radera
  4. Grattis får man säga då!

    Använder själv photoscape, ska kolla in vad detta är för nåt:-)

    ha en finfin dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket!
      Photoscape har jag också men Picmonkey är enklare, det blir enklare resultat också men fort och lätt går det!

      Detsamma till dig!

      Radera
  5. Önskar er en jättebra bröllopsdag med en 1/4 bio, 1/4 mat och 2/4 hångel ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket, den fördelningen tycker jag låter bra :-)

      Radera
  6. Brukare av PicMonkey är även vi, passar oss perfekt eftersom det är så enkelt och snabbt. Men igår hände något och nu sparas bilderna ner i ett nytt konstigt format som heter PNG istället för det vanliga jpeg och tar en helsikes stor plats. Vi förminskar och förminskar... Något du märkt?

    Gubbar som han en bra hand med korv ska man vara rädd om, det har Håkan hört:)

    Hoppas er bröllopsdagsfirande blir riktigt härligt, speciellt aktiviteten i biosalongen låter trevlig,
    kram!

    SvaraRadera
  7. Visst är apan precis lagom? Testa igen, jag kan välja vid rullgardingen till höger när jag sparar om filen ska sparas som jpeg eller png. När man sparar som png förstörs ingen färginformation och det är därför filen blir större än för jpg. Men som sagt, jpg-alternativet finns att spara som när jag kollar.

    Ha ha, korvgubbar - det är såna man ska ha :-)

    Tack, ska lägga fokus på biosalongen och inte äta för mycket så jag somnar i mörkret :- ) Kramar till er!

    SvaraRadera
  8. Jag är totalt oorganiserad när jag lagar mat... Köket ser ut därefter också när jag är klar.
    Om jag var bättre på att fota kanske jag inte behövde redigera bilderna så mycket efteråt. Göra rätt från början... Jag har ännu inte lyckats sätta ihop bilder i mitt nya photoshop och det gör mig tokig.
    Grattis till linnebröllopet! Vi firade gummi i år...

    SvaraRadera
  9. Då är du av samma sort som min käre man i köket :-) Jag har inte riktigt hajat vad mer man kan göra egentligen än att justera lite kontrast, skugga och ljus... Det kanske vore något att lära sig lite mer om fix och trix på mer avancerad nivå. Dina bilder blir i alla fall jättefina!

    Tack! Skumpan är på kylning right this minute :-)

    PS Listade ni ut någon gång varför det kallas gummi efter åtta år?

    SvaraRadera
  10. Blev själv nyfiken fast jag inte är gift... *Bröllopsguiden* påstår att enligt gammal tradition ska mannen ge sin hustrun en gåva av just detta material på bröllopsdagen, så du får väl en linneduk eller ett nattlinne, vet inte om Mannen vet vad *Bröllopsguiden* påstår ;-) I Tyskland firar man persiljebröllop efter 12,5 år - hur kul vore det att få en *bukett* persilja som present...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, då vet jag vad det handlar om. Åtta år är gummi. Vad sjutton ska man förvänta sig att få då ;-)

      Jag fick inget av linne, däremot något av svart hårt material. Ett objektiv till kameran!

      Nja, en bukett persilja skulle man väl inte direkt dåna över :-)

      Kul att du kollade!

      Radera
  11. Vilken härlig matblogg! Hittade hit för att jag sökte på recept till muurikkan.
    Jag tipsar om din blogg i min idag. Ok hoppas jag.

    Tack för tips och inspiration!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marina! Tack så mycket, vad kul att du hittade hit. Det är klart det är ok att tipsa - tack för det!

      Ha en trevlig helg!

      Radera
  12. Namnamnam vad gott med korv stroganoff. Jag tycker däremot helt tvärtom vad gäller korven - den får inte vara för stekt, bara precis så den fått gosa med oljan lite :) Grattis till bröllopsdagen! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Där har vi charmen och ibland gisslet med matlagning - att vi tycker så olika. Kan vara en utmaning ibland när man ska laga mat till många.

      Tack och trevlig helg!

      Radera
  13. haha när jag läste inledningen på ditt inlägg idag så trodde jag att jag skrivit det själv.. Precis så där låter det rätt ofta här också. Han har två paradrätter (förutom hämtpizza)och det är stroganoff och köttfärssås. Ska testa den picMonkey jag kör med photoscape nu som också funkar bra men skulle gärna vilja ha lite mer möjligheter. Grattis på bröllopsdagen, ha det riktigt härligt!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man får vara glad för ett par stycken i alla fall, det blir inte så ofta han hamnar bakom spisen så det blir inte stroganoff två gånger i veckan :-)

      Jag har laddat ner Photoscape och provat någon gång men jag tyckte det var lite krångligt - men det är väl för att jag inte har satt mig in i det riktigt. Ju fler valmöjligheter ju krångligare. Picmonkey är så enkelt, så att t.o.m. en apa klarar av det, då funkar det för mig :-)

      Trevlig helg, Kaksmulan!

      Radera
  14. Grattis på bröllopsdagen! Ni har samma dag som vi, fast här var det 26 år....törs knappt tänka på vad det är för bröllop :-) Här blev det lite blandade delikatesser och bubbel och EN ros. Maken förtog sig nästan när han kom hem med 25 långskaftade förra året ;-)
    Nu står jag och väntar på att mina dillfritters ska bli klara. Det ser lovande ut!
    Ha en fin helg!
    /Mari

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grattis i efterskott då! Ni firade alltså silverbröllop förra året. Imponerande :-) Just 26 år har visst inget namn enligt Wiki: http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_namn_p%C3%A5_br%C3%B6llopsdagar

      Det är tätare med namn i början sedan blir intervallen längre... Vilken imponerande bukett du måste ha fått. Men det är inte illa med en ros heller.

      Hoppas frittarna smakade bra!

      Detsamma till dig, Marie.

      Radera