Nu är det helg och landets grillar kommer att gå varma. Jag gillar spett på grillen. Perfekt att få sätta precis vad man vill ha på sitt eget spett och så går det fort att grilla. Det blir gärna kycklingspett, souvlaki med grönsaker och köttet marinerat. Marinad blandar jag gärna själv. Det är lätt, går fort och smakar oftast så mycket bättre än färdig. Olja, soja, kryddor och färska örter som man gillar. Inte svårare än så men för all del så kan man självklart använda färdig marinad.
På spetten varvar jag bitar av marinerad kycklingfilé, zucchini, röd lök, röd och/eller grön paprika och champinjoner. Pensla grönsakerna med marinaden. Trä upp på blötlagda träspett eller hoppa det förstås om du använder stålspett eller de trendiga stålsnörena (jag har dem men har inte provat ännu). Grilla runt om, totalt ca 6 minuter så att kycklingen blir helt färdig (tiden hänger på hur stora bitar du har skurit av kycklingen).
Servera till exempel med potatisklyftor eller bakad potatis. En sås är gott till också. Ta genvägen och använd färdig sås eller gör en egen bea. Café de Paris är också gott till. Eller plocka några av alla färdiga röror och såser som finns i hyllorna. Ibland är det skönt att inte göra precis allt själv.
Om du ändå som jag gärna lägger lite tid på smått och gott så kanske en tomatbrushetta kan passa som en liten förrätt i väntan på rätt glöd. Och så en pepprig mangosalsa, det är urgott till grillat. Den söta mangon och så sting från peppar!
Tomatbrushetta till fyra personer
Fyra lant- eller surdegsbröd
4 tomater
Ett knippe basilika
Grovt salt och svartpeppar
2 vitlöksklyftor
Olivolja
Tärna tomaterna smått. Lägg i sil och låt vätskan rinna av under tiden du gör resten. Strimla basilikabladen och blanda med tomaterna. Skiva vitlöksklyftorna grovt. Värm ca 2 msk olivolja i en stor stekpanna. Fräs vitlöken försiktigt i olivoljan - dra ned värmen så att vitlöken inte bränns. Vitlöken ska ge smak åt oljan som bröden sedan ska stekas i. Lyft bort vitlöken från oljan. Hacka löken och blanda med tomat och basilika eller så har löken gjort sitt. Stek bröden i vitlöksoljan på båda sidor. Lägg upp bröden på fat och sleva upp tomat- och basilikahacket. Krydda med salt och svartpeppar - servera omgående medan brödet är frasigt och inte hinner mjukna av toppingen.
Pepprig mangosalsa
Färsk mango skuren i tärningar
Finhackad purjolök
Finhackad färsk chili
Finhackad färsk chili
Finhackade tomater
Limesaft
Limesaft
Grovt salt
Svartpeppar
Blanda allt och rör om. Låt gärna stå en stund innan servering. Mängden chili avgör dina smaklökar, hur mycket du vill svettas :-) Fega inte med svartpeppar, det är just den som blir en sån häftig kontrast till den söta mangon.
Ha en trevlig (grill)helg och släpp grillarna loss - det är sommar!!!
Men så gott det ser ut Lotta! Igår hade jag stora grillplaner för helgen men nu verkar det som ett virus istället vill äta upp mig!
SvaraRaderaNattjobbänka ikväll så det blir inget land i eftermiddag. Åker ni ut eller har ni fullt upp med hemma piff?
Men! Vad är det för virus?! Bort med såna...
SvaraRaderaVi drar till landet i em. Färdigpiffat i samband med fotograferingen. En omgång till blir det inför visning måndag o tisdag efter midsommar. Så dammtrasan får vila en vecka. Skönt!
Hoppas du får en bra helg i stan o att det blir nåt gott på grillen trots allt.
Ha en bra helg o kram!
Blir bara mer och mer sugen på att grilla... Har inte kommit mig för det än. Lägenhet och grill går inte alltid hand i hand. Men jag skulle gladeligen tacka ja till hela ditt "grill-kit".
SvaraRaderaHa en fin helg!
Det är riktigt najs. Och tänk att jag får styra över grilleriet själv, fast jag inte är karl :-)
RaderaDetsamma Kim!
Just nu lagar vi/maken fläskfilérgytan som jag hittade här hos dig, den på muurikkan. Hoppas det blir bra!
SvaraRaderaLugnet är vårt egenbyggda växthus, så ja, det finns här hos oss och där trivs vi mycket bra.
Ha en fin helg!
Hoppas det smakade gott, vi gillar den skarpt! Oj vad avis jag blir på ert fina "lugn". Förstår att ni trivs.
RaderaDetsamma till dig!
Grilla låter bra fina du! Mangosalsa har vi nyligen gjort smarrigt värre! Vilken bra bild på flammorna!
SvaraRaderaTack fina för det jag fick med posten idag, du är super :) Kram och önskar dig en mycket trevlig helg!
Det är så fint med eld, lite dramatiskt också. Du, det var så lite med tanke på allt jobb du lade ner på bloggträffen. Så surt bara att jag inte fick överlämna det personligen. Hoppas du gillar den!
RaderaKram till dig och ha en toppenhelg - trots regn (just nu i alla fall)!
Vilken härlig flammbild, vilken vykortsbild till valborg!
SvaraRaderaGrilla ska vi göra i morgon hemma hos Håkans föräldrar, hoppas bara att dagens väder får hålla i sej, oavsett vad vädergubbarna lovat...
Ha en riktigt skön helg lotta,
kramar från Skåneland.
Visst är det läckert med flammor, eldsflammor alltså :-)
RaderaHoppas grillvädret är bättre hos er än här, just nu vräker det ner men det skulle visst passera och så borde ske tidigare på era breddgrader.
Detsamma till er kära Mårtenssons, kram!
Tack snälla för det fina pakete! Du hade inte behövt...
SvaraRaderaFy fabian vad det grillas godsaker och äts sommarmat överallt. Tror inte svenskarna behöver så mycket sol för att få sommarkänsla.
Vad tråkigt det skulle vara om man bara gjorde sånt man behöver :-) Vassego! Urtrist att jag inte fick lämna över personligen bara, men posten är näst bäst.
RaderaJa, visst är det lite crazy. En grill och så är det sommar. Vem behöver sol och värme? Jag!!!!
Kram och trevlig helg
Men så gott, det känns som att jag knappt har ätit riktig mat på typ två veckor, kan man göra en hembeställning to da hood?
SvaraRaderaPå helgerna är det lite sisådär med hemleverans. Avståndet ökar iom landetvistelse. Får se om det blir lite matlåda över som kan skeppas vidare :-)
RaderaKram!