måndag 25 juni 2012

Fläskrullader fyllda med bacon-, purjo- och timjanfräs - gissa om såsen blir god! Och så gräddstuvad babyspenat i minutfart...


Lite äkta husman var länge sen och den här gången gjorde jag själv, inte mammas husman alltså även om det är hennes matlagning som har inspirerat till just detta. Faktiskt första gången jag gav mig på skinkrullader, har bara provat med nöt förut och det har gått bra så jag kastade mig ut där och testade med fläskkött. Pappa som var med och skruvade trädäck fick äta med oss som tack för hjälpen och det blev godkänt från honom också. DET är ett gott betyg, bortskämd med mammas mat som han är :-)

Fyllningen blev ett fräs med bacon, purjolök och lite färsk timjan. Rulladerna puttrar först i en buljong, sedan tillsätter man grädde och det får puttra lite till. Precis på slutet lyfter man ur rulladerna, kastar ner färsk babyspenat i grädden och stuvar minutsnabbt. Såsen blir helt fantastiskt god och rulladerna saftiga och smakrika. Servera med kokt potatis (jag fick tag på vinterpotatis jippi) eller ris och gärna snabbfrästa sugar snaps som blir härligt knapriga.

Ca 4 portioner (8 rullader)
800 g tunnskivat fläskkött (kotlett eller skinka t.ex.)
2 paket bacon (280 g)
1 purjolök
1 msk färsk timjan + lite till garnering
Smör att steka i
4 dl vatten
1 köttbuljongtärning
2 1/2 dl mellangrädde
Salt och svartpeppar
170 g färsk babyspenat

Strimla bacon och purjolök. Fräs bacon först, tillsätt sedan purjolök och timjan. Ställ åt sidan att svalna. Banka köttet lite tunnare. Fördela fyllningen i ena kortänden av varje köttskiva och rulla ihop. Fäst med tandpetare. Stek rulladerna på hög värme till fin färg runt om. Häll på vatten och buljongtärning. Puttra med locket på i ca 20 minuter. Tillsätt grädden och låt puttra ytterligare en kvart ungefär, tills köttet känns mört.

Lyft ur rulladerna. Smaka av såsen med salt och svartpeppar. Var försiktig med saltet, jag behövde inget utan sältan från baconet räckte gott och väl men lite svartpeppar blev det. Vänd ner babyspenaten och lägg tillbaka rulladerna. Garnera med färsk timjan. Servera genast med kokt potatis eller ris och någon grönsak, t.ex. smörfrästa sugar snaps.

Det blev matlåda till Mannen och då blev det ris till. Enligt honom var det MYCKET godare än med potatis och jag är nog benägen att hålla med, i alla fall så länge det inte finns mjölig potatis att tillgå som suger upp den goda såsen.



Det goda fräset som blev fyllning i rulladerna; bacon, purjolök och färsk timjan. Om du som min pappa är lite känslig för vissa örter kan du strunta i timjan.



Lägg fyllning på ena änden av köttskivan och rulla ihop....



... och fäst sedan med tandpetare för att hålla fyllningen på plats.



Rulladerna har brynts till fin färg och först puttrat i buljong, sedan i grädde. Snabbstuvad babyspenat, svartpeppar och färsk timjan på det. Klart!


Sugarsnaps gör jag gärna på samma sätt som med färsk grön sparris. Fräser snabbt i lite smör i pannan och saltar lätt. Behövs inte mer och grönsakerna behåller spänst och smak. De små fina ärtorna i skidorna smakar så sött och gott! Fixa till strax innan rulladerna är klara.


Såsen blir hur god som helst, det kan inte bli på något annat sätt med buljong, bacon och grädde i samma panna...


Idag måndag har det inte lagats någon mat i något av mina två små kök. Det har varit visning av vår lägenhet och jag vill inte stöka till i köket eftersom det är visning i morgon också. Tillbringade ett par timmar hemma hos brorsan där det blev pizza innan jag fick åka hem igen och fundera på vilka som varit och tittat och vad de tyckte. Nu ska vi tillbringa resten av kvällen i vår lägenhet som aldrig har varit så putsad och fin - det är ju för knäppt :-) Vi törs knappt sätta oss i soffan och knöla till och en dusch är bara inte att tänka på. Då förstör vi ju de nyputsade duschdörrarna!

Så här välstädat hemma hos oss är det bara när lägenheten ska säljas :-)



Originalinredningen i köket är kvar men är renoverad. Jag gillar funkisstilen med platsbyggt kök och förvaring ända upp till taket. Och där är min Smeg gasspis med både varmlufts- och vanlig ugn.



Vardagsrummet med soffan som jag tillbringar mycket tid i, bland annat när jag bloggar. Just nu till exempel!



Matplatsen som är flexibel. Här kan man sitta åtta personer med iläggsskiva i bordet och fler stolar förstås. I ärlighetens namn intar vi de flesta måltider i soffan :-) Men inte när vi har gäster förstås... Det lilla men tillräckliga sovrummet ligger i anslutning till vardagsrummet.


Här är snart dagarna räknade för min matlagning (förhoppningsvis för det innebär ju att vi får lägenheten såld...). Det behövs inte så mycket eller så många kvadrat för att kunna laga mycket mat och ha en matblogg!

Jag vet inte hur det är med dig men jag är väldigt leds på regnet just nu. Särskilt efter mitt maratonputsande av fönster. Känns väldigt otacksamt när regnet piskar på rutorna och främlingar ska spana in vårt hem med kritiska ögon. Usch, det är jobbigt det här med visning och all undran över hur det ska gå. Vi får se helt enkelt.

Ha en bra tisdagskväll - det som är kvar av den!


26 kommentarer:

  1. Rullader är ju gott! Gör jag aldrig. Gott med lite husmanskost!
    Vilket härligt kök. Har ett liknande men inte alls så fräscht!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är verkligen urgott med rullader! Och enkelt att göra. Skönt med något som "sköter sig själv" i en sås...

      Tack! Det finns nog många kök av den här typen i vårt land. De som bodde här innan oss renoverade jättefint och det är vi jätteglada för. I de flesta andra kök rivs det gamla ut och det är lite synd, tycker jag.

      Radera
  2. Så kul att få se hur ni bor, ser så fint ut! Köket påminner lite om vårt till stilen, typ skåp, luckor och sånt, men vi ska aldrig mer klaga över att vi tycker att det är litet...
    Spisen hade vi gärna bytt ut om vi var säkra på att vi skulle bo kvar, men eftersom vi vill flytta så får det vänta. Er spis ser väldigt intressant ut, sån skulle vi inte tackat nej till:)

    Maten så, husmanskost är verkligen något som man blir sugen på så som vädret är nu. Det känns som att det är lite gryt/sopppa/sås o potatis som bör stå på menyn när det är mörkt och trist ute.

    Du ska se att det kommer att gå hur bra som helst med visningar och fönster och annat. rätt vad det är så står ni där med kartongerna och packar för allt vad ni är värda:)

    "Lycka till kramar" från oss!

    SvaraRadera
  3. Tack! Har ju kikat in lite hos er också via bilder och jag vet att det är typ samma sorts kök. Visst funkar det och det finns litet och det finns litet :-) Förstår att ni inte vill lägga pengar på ny spis i ert läge...

    Ja, rejäl husmanskost mitt i "sommaren". Hur knasigt är inte det?! Men det känns ändå helt rätt just nu.

    Tack för lycka till och håll en tumme eller två också (fast inte samtidigt). Det ska nog gå bra till slut.

    Kram tebaks!

    SvaraRadera
  4. Jag har lovat mig själv att bara titta in på din blogg under dagtid. Jag blir nämligen såå sugen på allt du lagar och när inte just den tallriken står och väntar på mig i köket finns där andra saker som smörgåsar, kakor och ibland snabbnudlar. Nu ska jag hålla i mig i soffkanten och drömma mig bort till helgen, då vi måste testa de där små godingarna, skinkrulladerna.

    Ska ni flytta!? Vad roligt - och jobbigt. :) Vad fint ni har det. Inredningsblogg nästa? :)
    Nä nu måste den där altaninvigningen ske snart så jag får veta mer! Vintervädret kan dra förbi bara.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förstår precis dilemmat :-) Det är ju på kvällskvisten man har tid att kolla runt och då är middagsmaten sedan länge nersjunken och suget kan lätta sätta in. Inte meningen att skicka ut dig i köket och leta :-) Bra karaktär dig att hålla dig i soffan!

      Japp, flytt på gång. Ny lägenhet inköpt och nu är det "bara" försäljningen kvar :-) Tänker inte säga ett ord mer förrän jag sitter på den där altanen med ett glas kall sangria i handen. Vädret är strunt samma, det finns ju fleecetröjor och filtar :-) Bara att du hör av dig till mig och en viss C.

      Kram så länge då!

      Radera
  5. Men så gott det ser ut! Var längesedan jag gjorde kött, sås och potatis, det är ju så gott.

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det! Och med sånt här väder känns det helt rätt. Lätt sommarmat är liksom inte grejen när det mer känns som höst...

      Vilken ny fin bild på dig!

      Radera
  6. Lindha Johansson26 juni, 2012

    Oj, vilken vacker lägenhet ni har (snart hade!) Precis min inredningsstil.
    Och maten såg naturligtvis god ut också. Tyvärr så är det ett eländigt sommarväder, men det passar min sinnesstämning perfekt. Kan det bli värre nu? :(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Lindha! Vi trivs väldigt bra med hur det ser ut men det kommer inte att skada med några fler kvadratmetrar :-)

      Det känns inte som att det kan bli mycket värre nu. Precis när man börjar hoppas lite för att solen tittar fram så kommer nästa omgång. Suck!

      Radera
  7. Fin header du har, och matbilderna du har i bloggen är helt underbara också! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Fanny, tack så mycket :-)

      Radera
  8. Vilken fin liten lägenhet, hoppas ni får den såld snart så ni kan röra på er dit ni vill! Du, angående curryn i pirogerna, du hade rätt, det var jag som missade att skriva ner det i receptet- nu är det uppdaterat, tack för påminnelsen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, vi tycker mycket om den. Nu är det bara att hålla tummarna. Båda visningarna genomförda och förhoppningsvis kommer det något bud i morgon... Vi kommer att flytta hela fem minuters promenadväg härifrån :-)

      Aha, då var det inte öldimman som hade rört till det i hjärnan på mig. Det smakade ju curry också :-) Vassego!

      Radera
  9. Såg receptet sent i går kväll, var *osäker* på om det ser jättegott eller otroligt gott ut. Nu, när jag har sovit på saken har jag bestämt mig för fantastiskt gott ;-) Den tyska varianten på nötkött med senap över hela rulladen och sen fläsk(tärningar) och inlagd gurka (plus salt & peppar) känner du till? Smakar (minst) jättegott ;-)

    Min egen variant av nötrullader är lite *annorlunda* och består av mycket lök (i ringar) som steks mjukt gyllengul, ut med den och i med rulladerna som innan delats i 2-3 bitar beroende på storlek. Fräs på dom ordentligt och salta (lite) och peppra. Spara ungefär 1/3 av lökringarna och låt resten småkoka under lock ihop med köttet i lite vatten en timma eller så. Ta ur köttet och vispa ihop såsen som nu består av sönderkokt lök ;-) och fina smaker av köttet, kanske en skvätt grädde. Sen i med den sparade löken ett par minuter. Du/ni anar inte hur mört köttet blir - och såsen... wow!

    Fin lägenhet som inte bara ser ren ut för att det städats - klara linjer, vitt och svart med små färgklickar och inte en massa *dammsugare* överallt... ;-)

    När vi flyttade för drygt 2 år sedan hade vi 36 eller 38 besiktningar innan hyresvärden bestämde sig, många ville ha lägenheten direkt :-( Hoppas ni får eran lya lika snabbt såld som ni hittade och "fick" den nya!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är fantastiskt, otroligt och jättegott :-) Senap, fläsk (bacon) och gurka (cornichoner) som fyllning till nötrullader är mammas klassiker och även min. Jättegott! Låter gott med mycket lök som får koka sönder. Kan gissa att löken blir supergod.

      I en liten lägenhet funkar det inte med plotter, så rena och öppna ytor som möjligt gäller. Vi är glada om åtminstone en lägger bud och köper lägenheten. Nu håller vi tummarna!

      Radera
  10. Ojoj, jag som inte ens äter kött tycker det ser mycket inbjudande ut ;) Du fotar snyggt Lotta!

    Ska ni köpa nytt eller bo på landet sen? Du har säkert skrivit det men jag har nog missat det...

    PS. Har du fått något i din brevlåda? Annars har jag skickat till fel person...!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, snälla Amy. Vad roligt att du tycker det! Vi har redan en ny lägenhet som vi köpte för några veckor sen. På hela fem minuters promenadavstånd från där vi bor nu. Hade gärna bott på landet jämt men det är lite för långt att pendla till jobbet, cirka 12 mil :-)

      Nej, jag har inte fått något annat än räkningar och adresserad reklam i brevlådan. Du kan väl maila vilken adress du skickade till så kan jag kolla om det blev fel så får vi se vad man kan göra...

      Radera
  11. Det var mig ett litet pluttigt käk, men riktigt snyggt har ni det =) Hoppas ni får det sålt snart =)

    De där rulladerna såg helt magiska ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det pluttigt :-) Men det funkar! Japp, nu håller vi tummarna. Rulladerna slinker ner hur lätt som helst!

      Radera
  12. Det är ju lite synd attni ska flytta från denna fina lägenhet. Ser jättefin ut. Och så välstädad :-) Det är alltid roligt med lite bakom-kulisserna-bilder från matbloggarnas hem. Var du med när några av oss blev utmanade och öppnade skafferiet och kylskåp? Inte så välstädat där inte. Fast det är det inte i resten av mitt hus heller.
    Fläskrullader är supergott. Jag har bara lagat det ett par gånger. Godare än nötrullader om du frågar mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Känslorna är helt klart blandade, vi trivs bra och lyan är väldigt charmig och trivsam att bo i men några kvadrat till känns riktigt bra. Jag missade skafferi- och kylskåpsgrejen, det hade varit kul att se! Tro nu inte att det är så här det ser ut hemma hos normalt :-)

      Har helt klart fått blodad tand när det gäller rullader med fläsk nu när jag provat första gången. Det lär bli fler gånger!

      Radera
  13. Så gott det ser ut!! Lycka till med försäljningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gott kan jag intyga! Och tack för lycka till - vi får se hur det går...

      Radera
  14. Men oj vad gott det där ser ut, det suger lite i magen nu trots att jag egentligen är mätt :) Fin lägenhet, och så gulligt kök! Hade jag letat lägenhet hade jag lagt ett bud på studs :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så himla gott är det! Kommer definitivt göra det fler gånger. Tack, visst är lägenheten ganska fin :-) Vi tycker det men inte de som lägger skambud tydligen. Men vi har ingen brådska så vi väntar in rätt bud.

      Radera