måndag 4 juni 2012

Varm färskpotatissallad med lök, bacon och rädisor - servera med egen dillpesto!



Potatissallader är väl ett av de bästa tillbehören till grillat men det är inte så tokigt som ensamrätt heller, bara man gör den tillräckligt matig så att man inte saknar något. Att den är varm skadar ju inte heller när sommaren inte riktigt levererar temperaturmässigt... Färskpotatis tycker jag personligen inte smakar särskilt mycket men med lök, bacon, rädisor och dillpesto blir det en helt annan femma. Bräckt kassler passar bra till om man vill ha mer protein.

Potatissallad, 4 portioner
1 kg kokt kall färskpotatis
Två knippen färsk gul lök
2 paket bacon
Ca 12 rädisor
Salt och svartpeppar

Dela färskpotatisen i bitar, skiva löken och strimla bacon. Fräs bacon i en panna med höga kanter tills det börjar få färg. Tillsätt potatis och lök. Fräs några minuter tills potatis och lök fått lite färg och smak från bacon. Rör om regelbundet så att det inte bränns. Krydda med salt och nymalen svartpeppar. Toppa potatissalladen med skivade rädisor och servera med dillpesto. Se recept längre ned.


Om rädisorna är lite trötta kan de piggas upp med ett iskallt vattenbad en stund. Vanlig gul lök kan ersätta färsk knipplök men då blir löksmaken lite skarpare.



Förberett och klart. Bara att fräsa på tillsammans med bacon och servera med skivade rädisor och dillpesto.



Det finns de som vill ha mer protein än baconet i potatissalladen (läs Mannen). Då passar bräckt kassler bra till. Det går snabbt och lätt att fixa till dessutom så OK då...


Dillpesto
Färg och doft på den här dillpeston blir helt underbar! Använd den som tillbehör till en potatissallad som här, blanda med varm kokt färskpotatis som tillbehör till en färsbiff eller annat kött, doppa kräftor i röran eller bred ut den på en bit bröd. Det är en pesto som verkligen hör svensk sommar till!

Ca 4 dl (8 portioner)
2 krukor dill (ska motsvara ungefär 6 dl löst packad dill)
1 dl solrosolja
100 g flagad mandel
100 g riven prästost, gärna lagrad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Mixa dillen med hälften av solrosoljan. Tillsätt mandel, ost och resten av solrosoljan. Mixa. Smak av med salt och svartpeppar.



Det är verkligen superenkelt att göra egen pesto. Bara att mixa ihop!


Jag skulle inte spara peston alltför många dagar men det är ett bekymmer som troligen inte uppstår. Allt går åt på en gång :-)

18 kommentarer:

  1. Lindha Johansson04 juni, 2012

    Dillpesto låter supergott! Har tänkt testa det många gånger, men det är alltid så ynklig, halvvissen dill i affären.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pigga upp dillen med ett kallt vattenbad så blir den mkt roligare att använda!

      Radera
  2. Åh så gott. Jag har gjort en variant på dillpesto tidigare till grillad tonfisk, så gott!! En varm potatissallad lät som det ultimata grilltillbehöret nu. Kall sallad en kall dag känns ju liksom inte lika roligt. Ska absolut testas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är himla roligt och gott med olika sorters pesto. Det här är verkligen en svensk variant. Låter spännande till tonfisk. Borde vara gott till annan fisk också så testa hörrni och tack för tipset!

      Radera
  3. Potatissalladen låter jättegod, men färskpotatisen här nere i Tyskland kan man inte jämföra med svensk färskpotatis tycker jag - den svenska smakar mycket mycket bättre!

    En dillpesto kan jag tänka mej, men min sambo reagerar ungefär som din M när du har vitlök eller kapris i maten ;-) Det är inte dumt att vara gräsänka ibland...

    Har du kommit över *tågmissen* lite? Hoppas det och önskar en bra vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju så med vissa saker, de ska bara vara svenska :-) Ha, ha. Är det dillen som sambon ratar?

      Känns bättre nu efter resefadäsen, det blir ju fler gånger har alla lovat. Tack och detsamma!

      Radera
  4. Dillpesto, absolut! Och bacon i salladen, det kan ju inte bli så mycket annat är just gott.

    Vi fick smaka brie med jordgubbar hos Amy som inspirerats av dej, du hade så rätt. Gud så gott det var, det kommer att bli en standard hos oss i sommar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Riktigt gott! Och ni som gillar fisk, gör nåt fräsigt paket med fisk och dillpesto. Det borde väl bli gott? Gunn har ätit det till tonfisk.

      Åh, brie och jordgubbar och en massa annat gott förstås blev det väl. Brie och jordgubbar återkommer även för mig - mycket gott och lite lagom dekadent :-)

      Radera
  5. Dillpesto blir det i sommar! Håller med om att det inte är speciellt mycket smak i färskpotatis och kräver lite krydda. Brukar koka i mycket salt eller pressa massor av citronsaft över när den är nykokt som den får marinera i. Gott gott!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Heja dillpeston! Verkligen, mycket salt är ett måste och gärna ihop med något annat för mer smak. Citronsaft låter verkligen fräscht!

      Radera
  6. Men hörru! Jag tror du bor i fel ände av vårt land om din färskpotatis inte smakar nåt ;-) Även om din pimpning av potatisen låter mycket god. Jag måste testa att mixa fler varianter av pesto. Min egen dill växer faktiskt fint så lite dillpesto kan det nog bli.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, ja så kan det kanske vara eller så köper jag fel sorter. Det ska visst vara lite skillnad mellan dem. Men kokar man med mycket salt och äter med smör så :-) Underbart att ha egen dill att plocka av - det ligger i pajpen för mig att ha på landet!

      Radera
  7. Ser så gott ut och jag älskar dina foton. Ja, precis som Mårtenssons nämner så var brie och jordgubbar en hit, tack snälla för fin inspiration kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag blir så glad att få höra att du gillar dem :-) Mer brie och jordgubbar lär det bli i sommar. Tack detsamma, Amy!

      Radera
  8. Dillpesto lät supergott! Det har jag inte sett tidigare. Kul!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Prova! Supergott och perfekt till färskpotatisarna!

      Radera
  9. Ser riktigt god ut.
    Man kan aldrig få för många recept och varianter av färskpotatissallad!
    har fler i min matblogg också men måste prova denna med dillpesto känner jag :)
    // Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker om att den är så matig också - skulle lätt kunna funka som ensamrätt. Just med dillpesto får färskpotatissalladen en speciell karaktär, och just dill med färskpotatis - bättre än så blir det knappast :-)

      Radera