måndag 30 juli 2012

Cole slaw - överlägset tillbehör till hamburgare och grillat



Cole slaw är så gott! Det förgyller vilken burgare eller köttbit som helst och det är lätt att göra. Förutom vitkålen vill jag ha lite morot i och så röd lök eller purjolök. Majonnäsen lättar jag gärna upp med crème fraiche och sen bara lite senap, knapriga valnötter, salt, peppar och kålsalladen är klar. Den här åts i helgen till grillad fläskkotlett med ugnsrostade potatishalvor. Cole slaw är ännu godare på sommaren, tycker jag, när vitkålen är mjäll och fin i smaken.

Finstrimla kålen med osthyvel, kniv eller i matberedare. Jag använder osthyveln vilket går lätt och fort. Bara att dela kålhuvudet på mitten först och sedan hyvla sig igenom. Riv moroten det sista du gör innan du blandar ner allt i majonnässåsen. Morotsrivet mörknar fort och det ser så trist ut.

Ca fyra portioner
7 dl finstrimlad vitkål
1 liten morot, skalad och fint riven
1 liten rödlök, tunt skivad (eller ca 10 cm finstrimlad purjolök)
1 dl lätt crème fraiche
1/2 dl majonnäs
1 tsk fransk senap
1 tsk socker
1/2 tsk salt
1 krm grovmald svartpeppar
1 liten påse (ca 50 g) valnötskärnor, grovt hackade

Börja med majonnässåsen, blanda ihop crème fraiche, majonnäs och senap. Smaksätt med socker, salt och peppar. Låt din cole slaw stå kallt ett tag. Blanda ner hackade valnötter precis innan servering.



Osthyvel kan man ha till mycket! Strimla vitkål med till exempel...

Jag inser att det blir en hel del tillbehör i bloggen just nu men det beror nog på säsongen. Vi grillar mycket och då blir det gärna kött och potatis eller någon annan sorts kolhydrater till och så tillbehör som är roliga att göra - och smakar gott! Jag lägger gärna tid på och varierar tillbehören så jag hoppas att de funkar lika bra för dig som för mig :-)

I veckan blir det snabblagad mat som gäller. Nu är det dags att ta i med grovnävarna i nya lägenheten. Renoveringen börjar på allvar nu och vi behöver lägga så mycket tid som möjligt på det kommande vardagskvällar. Jobbigt, kul och spännande. Tre i en men inget Kinderägg. Nu hoppas vi på flyt så att lägenheten hinner bli beboelig innan flyttlasset går.

Ha en fin julikväll - snart är det augusti och massor av sommardagar har vi kvar. Eller hur?!


21 kommentarer:

  1. Har faktiskt aldrig gjort min egna coleslaw ännu... ser mycket gott ut!

    Jodå, många fler sommardagar väntar :) kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, gör en med indisk touch! Man kan krydda med "nästan" vad som helst och blanda ner frukt också, som ananas och äpple.

      Vad skönt att du har koll på det där med fler sommardagar, det känns tryggt :-) Kram!

      Radera
    2. Spännande med indisk touch :) tack för tipset!

      Radera
  2. Visst är det vansinnigt gott med Cole slaw? Det är helt klart en personlig favorit här hemma och jag undrar om folk inser hur billig Vitkålen är? I min brukar det även åka ner både vitlök, chili och vinäger. Och som du säger ett perfekt tillbehör till mången måltid. Tack för att du påminde mig. Nog något jag skall göra snart! Ha det bäst!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaaa! Och ändå gör jag det bara någon fjuttig gång om året, kanske två. Inte klokt! Och det gör ju verkligen inget att vitkålen är snäll mot plånboken. Din låter asagod! Man kan nog slänga ner nästan lite vad som helst i en slaw bara man har cole som bas :-)

      Detsamma!

      Radera
  3. japp! coleslaw är bäst..Lycka till med renoveringen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rörande överens :-) Tack, kan behövas!

      Radera
  4. Ja, det är verkligen tokgott! Jag har dock övergett senapen för en tid och snöat in på ingefära istället. Du hittar min variant på http://www.matgladabarnsblogg.se/

    Vänliga hälsningar Sara

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sara!
      Kikade in hos dig och hittade din cole slaw till "korvburgare". Ser jättegott ut! Gott med syra från yoghurt och fritt från majonnäs. Tål verkligen att testas. Och så honung också.... Mmmm!

      Radera
  5. Kan bara hålla med! Coleslaw is da shit. Till nästan allt. Jag måste bara bli lika kaxig som Jamie och strimla ned all sköns grönsaker.
    Just tillbehören till allt grillat är det roligaste.

    SvaraRadera
    Svar
    1. You and me both. Det här är ju verkligen basic och inte alls lika free style à la Jamie. Men det kommer, baby steps :-)

      Visst är det tillbehören som är roligast!

      Radera
  6. Håller med, så gott det är!! Måste göra snart! Hittar du "gammal" kål eller gör du på sommarkål?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gör på sommarkål - den är jättegod i slaw. Lite mjukare bara...

      Radera
  7. Ja, coleslaw är bara så gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Krämigt, knaprigt och gott...

      Radera
  8. Cole slaw ser man ju överallt i dessa grilltider, men mig påminner det mest om den så kallade *salladen* vi fick i *matan* titt som tätt... kladdiga mjuka morötter med riven kål ;-)

    Får nog ta och testa om smaklökarna ändrat åsikt ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att göra sin egen cole slaw och äta medan den är krispig med allt det krämiga tror jag knäcker brallorna av "matans" kålsallad från förr. Nuförtiden vet jag att de är duktiga med grönsakerna i de flesta skolkök. Testa att göra själv och blanda ner sånt du gillar. Strimlad fänkål kanske? Lycka till!

      Radera
  9. Såå gott det är! Passar verkligen till en redig hamburgare, mmm. Har testat några olika recept, men detta ska sparas.

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Perfekt till burgaren, både grönsaker och dressing i ett :-) Det är gott med valnötterna i!

      Radera
  10. Så enkelt och så gott. En klar favorit hos oss med sen jag lärde mig älska denna rätt när jag bodde i USA för över 20 år sen.
    // lena-makeaheadfood

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, borde göras oftare än vad jag gör det... Förstår att det var svårt att "komma undan" cole slaw i staterna :-)

      Radera