tisdag 24 juli 2012

Jordgubbssmoothie med turkisk yoghurt och vanilj


Jag gillar verkligen smoothies! Just nu är det turkisk yoghurt som gäller som bas. Det är krämigt, syrligt och mättande. Tillsammans med frukter och bär, ibland utspätt med mjölk eller äppeljuice och ibland med lite vaniljsocker så är det lätt att mixa ihop ljuvliga smaker.

En smoothie slinker gärna ner som frukost då jag är trött och lat på morgnarna - i alla fall när det är arbetsdag :-) Perfekt att göra i ordning och hälla upp i en shaker och sedan smutta på medan jag kollar mailen på morgonen. Med frysta bär i från början så har smoothien hunnit bli lagom i temperatur under transporten till jobbet, jag gillar inte när den är iskall... I en frukostsmoothie har jag gärna banan som mättar och ger bra energi.

På kvällen är det gott med en smoothie som känns lite mer som dessert, med färska bär och lite vaniljsocker. En smoothie är ett bra sätt att få i sig frukt och bär. Sådär. Nu har jag hyllat tillräckligt!

Två glas jordgubbssmoothie med turkisk yoghurt och vanilj
3 dl turkisk yoghurt
1 liter färska jordgubbar, snoppade
Ca 1/2 msk vaniljsocker

Bottna mixerkannan med yoghurt. Lägg i jordgubbarna som inte behöver delas. När de är färska blir de finfördelade direkt. Mixa och smaka av med vaniljsocker. Använd bara lite socker om du vill ha kvar syran från yoghurten. Häll upp i glas och servera.

Jag använde alla jordgubbar i smoothien, ville inte offra något till garnering. Men renset från snoppningen (kan man säga så?) gick ju bra  att använda!



De färska jordgubbarna från Finnerödja var sååå goda! Det var svårt att låta bli dem innan de hamnade i mixerkannan...


Yoghurt i botten, på med jordgubbar och mixa! Smaka av med vaniljsocker.



Riktigt lyxigt att suga i sig efter maten en måndagskväll.


Middagen blev hemtrillade köttbullar med stuvade makaroner. Blev bara SÅ sugen... En del krejvar efter choklad, jag krejvar efter mackisar och köttbullar :-)


Det tar faktiskt inte så lång tid att göra sina egna köttbullar. Mina är inspirerade av mammas recept. Jag använder gärna gul finhackad lök i köttbullarna som jag fräser i smör innan. På det sättet släpper de vätskan och "krymper". Med rå lök i smeten så bildas lätt små håligheter när vätskan släpper från den råa löken, för att inte tala om att lökbitarna lättare trillar ur. Men det är inte dödsviktigt - ibland kör jag på rå lök också.

Makaroner stuvar jag ganska slaviskt efter receptet på förpackningen med gammeldags mackisar, med tillägget att jag har i en nypa socker. Om Mannerström säger att man ska göra så - då gör jag det :-)

Fler recept från helgens grillfest kommer, måste bara hinna kolla igenom bilderna, sortera och plita ihop texterna. Det är lite meck men håll ut :-)

Avslutar med en naturbild tagen av Mannen på landet. Fjärilar är så fina! Här har han lyckats fånga två fjärilar i en smäll.. Ha en fin tisdag!




20 kommentarer:

  1. Jag gillar också smoothies och det blir det varje morgon! Jag gillar mina iskalla :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Borde bli bättre på den rutinen och göra som du, varje morgon. Verkligen en perfa start på dagen! Det är min mage som inte blir så glad av det kalla, smaklökarna säger dock "ja tack" :-)

      Radera
  2. Ja smoothies är verkligen supergott! Men också hemlagade köttbullar med stuvade makaroner. Sitter här och blir så hungrig när jag läser om det. Fina bilder du och din man har tagit. Ha en fortsatt bra dag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilka sug man kan få va, efter köttbullar och stuvade makaroner :-) Tack, Mannen är tokig i att fota djur på nära håll. Snart kommer det bilder på fladdermöss också :-)

      Radera
  3. Vilken bra blogg du har. Dina recept ger verkligen inspiration. Hittade hit av en slump och det lär bli fler besök :) Ha en bra dag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anna Maria!
      Vad kul att du gillar den, och att du hittade hit :-)
      Varmt välkommen åter och tack detsamma!

      Radera
  4. Stuvade makaroner är en evighet sedan...och det som är så gott! Vi, familjen i Sverige alltså, brukar/brukade alltid ha stekt falukorv till (och stark senap så man får tårar i ögonen). Jag river löken till mina köttbullar och försöker plocka ur bitar som faller i, sen har jag alltid kryddpeppar i... det hade nämligen alltid min mamma ;-)

    Stämmer det verkligen att man inte kan stuva snabbmakaroner? Det är de enda makaroner jag har hemifrån och här finns inga att köpa :-( Jag kan inte tänka mig att stuva spiralmakaroner eller så, det skulle inte smaka och se ut så som jag förväntar mig ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott med stuvat! Stekt falukorv blir det till varannan gång - varannan med köttbullar :-)

      Nej, snabbmakaroner funkar inte att stuva tyvärr. De har för kort koktid och blir bara blöt gröt kan jag tänka mig. Det handlar ju om att småkoka länge och låta makaronerna suga åt sig mjölken/bli stuvade.

      Förstår precis vad du menar med att det måste se "rätt" ut också...

      Radera
  5. Jag var inne i en smoothies period för ett tag sen, men nu har jag inte gjort nån på länge. Jag är inte överförtjust i stuvade makaroner men jag gör det ibland för min son tycker om det. Har oxå i en nypa socker i, den nypan är visserligen ganska stor men jag vill ha lite söt smak på makaronerna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går lite i perioder för mig också ska erkännas. Men det är ju gott och jag inbillar mig nyttigt också med smoothies. Jag och sonen då när det gäller stuvade mackisar :-) Det är ju lite speciellt med konsistensen och allt...

      Radera
  6. Precis så ser mitt smoothierecept ut, bara frukten som varierar. Mina barn har till och med valt smoothie före glass (!) när jag tyckt vi ska köra igång glassmaskinen (haft grädde på upphällningen). Och visst är det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det härligt gott! Jag brukar faktiskt tänka det när jag står där och mixar, att det här måste ju gillas av barn också. Och vilket utmärkt sätt att få i de små lite extra näring och energi, kanske medan middagsmaten tillagas så slipper mamma och pappa hungergriniga barn :-)

      Radera
  7. Smoothies är så gott och kan ju varieras i det oändliga.... testa kombon blåbär och kakao någon gång... riktigt gott kan jag lova!

    Så fin bild mannen har tagit, duktig han är!

    Ja, meck är det väl alltid med inläggen... ;)

    På tal om föregående inlägg... gillar inte brysselkål, det är smaken hm.

    Stor kram till dig denna tisdag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh! Hur gott låter inte det?! Blåbär och kakao, måste jag bara prova, typ helst nu :-) Har du testat att blanda ner lite kokosflingor också när du gör smoothies? Sååå gott! För att inte tala om smoothies som är baserade på kokosmjölk...

      Ja, brysselkål är ju speciellt - det är därför jag inte gillat dem förut men som sagt, något har hänt med mina smaklökar. Nu njuter jag av dem i fulla drag :-)

      Kram tebaks!

      Radera
    2. Härligt när smaklökarna ändras!
      Kokos i, nej det har jag inte testat men det ska jag! :)

      Radera
    3. Jag testade med blåbär och kakao i går kväll! Oj, vad gott - riktigt mustig smak. Tack för tipset :-)

      Radera
  8. Jag håller med dig! Smoothies kan aldrig hyllas för mycket:)) Så otroligt gott till frukost, mellanmål och kvällsmat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, så är det ju! Nu fick jag dåligt samvete för att jag inte har gjort någon på hela veckan.. Bara två dagar in i veckan men ändå :-) I morgon så!

      Radera
  9. så otroligt gott och enkelt att variera med säsongens bär!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp! Eller o-säsongens frysta bär. Det finns ju alltid att få tag på men färskt klår ju allt...

      Radera