I fredags blev det grillspett. Och inte vilka grillspett som helst! Här varvades fin entrecôte med bacon och halloumi. Enkelt, smidigt och väldigt gott! Bakad potatis till med en rejäl klick smör och salt - mer än så behövs inte. Sååå gott! Även potatisen enkelt fixat liksom tomathalvorna som åkte med på gallret med lite olivolja, salt och svartpeppar. Värre var det med mandelpeston...
Vet inte varför jag fick för mig att mixa den i mixerkannan som är helt usel här på landet. En typisk grej som man annars skulle ha kasserat men "får duga till landet". Inte längre. Den ska väck! Fick lirka ut det som inte alls liknade pesto för att använda mixerstaven i stället. Men även den är en relik från ett kök varifrån den har förpassats för länge sedan. Och hamnat på landet. Den ska också väck!
Men, men. Det blev en grov variant av pesto som faktiskt smakade suveränt gott ändå till spett och potatis. Inte så lös som jag hade velat ha den, mer som en pestoröra... Jag gör pesto utan vitlök och det funkar kanon - du gör som du vill. På inköpslistan för landet står nu alltså mixer och mixerstav!
Till två grillspett
2 skivor entrecôte
1 paket bacon (140 g)
1 bit halloumi
Olivolja
Salt och svartpeppar
Skär entrecôten i bitar, ca 3 x 3 cm. Blanda med olivolja, salt och svartpeppar. Dela halloumin i bitar. Vik ihop varje baconskiva några gånger så att de blir ungefär 2 cm långa. Varva på spett entrecôte, bacon och halloumi. Pensla halloumin med lite olivolja. Grilla tills köttet har fått fin färg och är färdigt enligt din smak.
Bakad potatis
Potatisen bakas i ugnen på 200 grader i upp till en timme. Picka skalet lite grand innan du lägger in potatisen direkt på gallret. Vänd potatisen då och då. Kryssa potatisen, tryck upp från sidorna och släng i en rejäl klick smör och salta.
Mandelpesto
1 dl mandel
1 kruka basilika
1 rejäl näve ruccola
(1 pressad vitlöksklyfta)
1 citron, rivet skal och lite av saften
1 dl finriven parmesan
1 dl olivolja
Salt och svartpeppar
Rosta mandeln på en plåt i ugnen på 200 grader i 7-8 minuter och låt svalna. Mixa mandel, basilika och ruccola. Tillsätt citronskal, (pressad vitlök), parmesan och olivolja. Mixa igen. Smaka av med citronsaft, salt och svartpeppar. Servera peston rumstempererad.
Kanske känns det lite synd att choppa upp fina skivor entrecôte till spett men köttet passar verkligen till de här spetten ihop med bacon och halloumi. Det går bra att använda bitar av sidfläsk i stället för bacon, kanske till och med ännu bättre?
Jag använde för första gången "grillsnören" av metall. Verkade väldigt smart till en början eftersom man kan lägga de som man vill på det runda gallret och få ut mer av glödbädden. Men det visade sig knepigt att vända på ett bra sätt. De snurrar liksom runt och det är väldigt varmt nära glöden och vad sjutton skulle man lyfta i? Nej, de där snörena får nog åka tillbaka långt in i lådan igen eller förpassas med mixer och mixerstav.
Den som har skivat halloumi för att slänga på grillen vet att den ofta delar sig lite som den vill, det finns alltid som en spricka i osten. När du skär den i bitar till spetten, börja med riktigt stora bitar och justera sedan efter hur den delar upp sig "naturligt". Ett par halverade tomater grillades med olivolja, salt och svartpeppar. Jättegott till nästan allt som grillas.
Potatisen bakar jag direkt på gallret i ugnen och struntar i att linda in den i folie. Jag tycker att potatisen blir mer som kokt när den stängs in i folie. Utan folie blir skalet knaprigt och smaken blir "bakad"...
Att rosta mandeln innan den mixas ner i peston gör stor skillnad, precis som med de flesta nötter så händer det massor med smaken av värmen.
Mixerkannan som har gjort sitt på landet. Finfördela i mixer. Tjena vad bra det gick...
Ut med rubbet och fram med en lika värdelös mixerstav, men lite bättre blev det än i mixern i alla fall.
"Pestoröra" - tada! Jättegott till spetten, gick att äta som det var med sked - massor av smak!
Vi grillade igår också. Då fick några skivor entrecôte vara ifred från kniven. Två kvällar i rad med grillat alltså! Igår monterade jag ihop utebord och ett par stolar till trädäcket så att vi kunde premiäräta där. Däcket är inte klart (ännu!) men tillräckligt mycket för att få plats med bord och stolar.
Idag hade jag hoppats på att få äta frukost utomhus för första gången här på landet men regnet ville annorlunda. Satan vad det har vräkt ner. Idag blir det inomhusaktiviteter om inget drastiskt förändras med vädret. Läsa lite roman, bläddra i sprillans nya kokböcker från adlibris, gosa med katter, gosa med Mannen och bara vara. Inte så pjåkigt en regnig julidag...
Önskar en fin avslutning på helgen!
Grillspett med entrecóte är inte fy skam... Går det att beskriva smaken på halloumi som verkar vara så populär just nu?
SvaraRaderaIgår var vi och tog en öl och det visade sig att baren/restaurangen har en svensk matsedel. Jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta. Scampispätt, hemmagjort kött, grismedaljonger och vitlöcksdip är bara några exempel... tog med mig matsedeln hem och hoppas på en gratis öl eller två när de får tillbaka den rättad ;-)
Ibland är det skönt när man verkligen har en anledning att bara slappa... men i år har det verkligen regnat för mycket!
Ha en bra söndag!
Riktigt lyxigt! Halloumi smakar salt och är lite seg och gnisslig mellan tänderna. Speciellt om man väntar för länge med att äta den så att den hinner svalna. Stekta i skivor i olivolja direkt från pannan är de krämiga och goda. Bra matigt tillbehör om det andra på tallriken skulle råka vara vegetariskt.
RaderaInte många rätt på den matsedeln, spätt :-) Men så är väl tyskarna väldigt flitiga med sina ä:n när det är ä-ljud.
Håller med om regnet - försöker vara positiv :-) Detsamma!
Internet stod för översättningen... som svensk förstår man väl det mesta, men jag föreslog först att köra den spanska varianten, alltså bara bilder och priser ;-) för då behöver man inte fundera på hur ett grisfilespätt ser ut *lol*
RaderaGrillat är verkligen så gott. Jag skulle kunna leva på grillat... nåja åtminstone hela sommaren om inte året runt!
SvaraRaderaDu din pesto herregud, ser så gott ut. Ska jag testa. Surt när mixern går sönder :(
De där metallsnörena har inte testats här och så lär det väl förbli. Soliga söndagskramar från mitt håll!
Det är verkligen gott och som du säger - hela sommaren! Peston blev toppengod och det funkar faktiskt med lite grövre struktur på den.
RaderaNej, låt du snörena ligga om du inte kommer på snitsen med att vända på ett bra sätt...
Lyllo dig med sol - regniga kramar från Stockholm (men det är varmt!)
Man blir verkligen sugen på att ta fram grillen när man ser dina underbara bilder. Grillad haloumi är bara så smaskigt :)
SvaraRaderaHej Eija! Tack så mycket och visst är halloumi gott! Helst vill jag ha det till allt grillat :-)
RaderaJättefin blogg du har!
SÅ mycket smarrigt! Halloumi är oftast med på grillen och i år har vi grillat mycket spett. Smidigt tycker jag.
SvaraRaderaPesto är ju kul att variera. Bakpotatisen är lite bortglömd i detta köket, tyvärr!
Halloumi har verkligen kommit för att stanna! På grillen på sommaren och resten av året steker jag den gärna i skivor i pannan till det mesta. Svårt att tröttna på...
RaderaPesto är verkligen roligt att experimentera med, går ju att trixa med nästan hur som helst.
Storpotäten finns det ingen risk att jag glömmer i alla fall, älskar potatis :-) Skönt med något som sköter sig själv i ugnen när man har annat att pyssla med.
Åh, mandelpesto lät ju hur gott som helst! I kombination med grillat ser det fantastiskt ut :)
SvaraRaderaSupergott! Har lite dille på pesto nu, det är så roligt att blanda ihop och ha som tillbehör. Snart kommer väl ett bakslag när jag misslyckas helt med ingredienserna men det är kul att prova!
RaderaKänner igen det där med saker som förpassats till sommarstugan, vår mixerstav där lämnar också mycket att önska.
SvaraRaderaSpetten ser verkligen kanongoda ut och peston likaså! Jag bakar potatis precis som du, och av samma anledning. Dessutom är det lättare att känna om de är klara, bara att klämma.
Lite knäppt att man ska behöva leva med andra klassens hjälpmedel bara för att det är på landet men det är ju svårt att slänga "nästan-bra" grejer :-)
RaderaHärligt med en fellow potatisexpert!
Oj, vilken god grillmiddag. Allt faller mig i smaken. Jag har inga grillsnören, men metallspett som jag heller aldrig använder. De blir så varma plus att maten tillagad både inifrån och utriftån och det vill jag nästan bara med kyckling.
SvaraRaderaMin mixer är lite så där också att vissa saker fastnar i botten. Jag altinerar mellan blender och mixerstav.
Vi verkar vara de enda som klarat oss nästan helt i från regnet. Någon liten skur, men inte så mycket mer. Ni verkar iofs ha det gott iaf! Kram.
Den blev verkligen toppen! Metallspett som är platta kan jag använda - lätt att använda men har faktiskt inte tänkt på aspekten med värmen inifrån, hm... Men de ska vara riktigt långa i så fall så att man slipper komma så nära glöden och bränna fingrarna av sig.
RaderaHatar när mixern inte funkar som den ska, det ska ju vara så enkelt att mixa!
Det är bara att gratulera till vädret! Vi gör det bästa av det och hoppas på sol och värme i augusti när vi har semester :-)
Kram!
Åh vad sugen jag blev på att grilla!! Får väl ut och sniffa, och gå dit näsan leder mig... Smart att sätta bacon på grillspetten, allt blir ju godare med bacon, det vet ju varenda kotte... :)
SvaraRaderaDet är för himla najs att grilla faktiskt. Speciellt när jag får basa över det själv, ingen karl i mitt hushåll som inbillar sig att det är han som är mästare på det. Bacon är min favoritkrydda :-)
Radera