måndag 9 juli 2012

Grillad entrecôte med tillbehör: tomat, salladslök, fetaost, mandelpesto, ruccola och hemmafixade crostini


Några favoriter i repris från helgen, det blev mer av grillad entrecôte och mandelpesto! Fast här är köttbiten (någorlunda) intakt och tillbehören annorlunda. Med grillat två kvällar i rad i helgen är jag rätt nöjd ett tag. Åtminstone till nästa helg :-)

Jag grillade köttet och serverade olika tillbehör på ett stort fat grundat med ruccola, en del grillat en del inte:
 • Grillade tomathalvor
 • Grillad salladslök
 • Smulad fetaost
 • Mandelpesto
 • Ruccola
 • Crostini - hemmagjorda

Mandelpeston som efter vissa besvär till slut blev tillräckligt mixad, mer som en pestoröra men gott så!


Skär en baguette i tunna skivor, gärna den rustika varianten. Pensla båda sidor med olivolja. Lägg på bakpappersklädd plåt och ställ in i mitten av ugnen på 225 grader i 4-5 minuter. Vänd på brödskivorna, stäng av värmen helt och låt bröden stå kvar i ugnen en kvart eller så. Smula eventuellt över lite flingsalt men jag körde utan. De blir knapriga och jättegoda. Klår crostini i påse med hästlängder kan jag lova!


Tomathalvorna har jag penslat med lite olivolja, saltat och svartpepprat. Behöver bara några minuter på snittytan så är de färdiga. Knipplökarna förvällde jag i saltat vatten några minuter. Sedan fick de svalna och penslades med olivolja. Lite svartpeppar på dem också och sedan på grillen ett par minuter till fin färg.


Grillad entrecôte är verkligen något extra. Fettet som omger och är insprängt i köttet gör det saftigt och fullt med smak. Lite grilltouch på det och du har ett riktigt gott kött! Jag har bara penslat med olivolja och kryddat med salt och svartpeppar. Det behövs inte mer...Grönsakerna fick färg i grillkorgen med teflon. Så skönt att slippa mat som ramlar ner från gallret på kolbädden... Ett grillredskap som verkligen rekommenderas, finns t.ex. på Clas Ohlson.


Ett fat laddat med härliga grilltillbehör i kvällssolen...


En komplett måltid helt utan potatis, ris eller andra kolhydrater - förutom små crostini då förstås som verkligen gjorde sitt till med sin knaprighet. Man blir ju inte direkt mätt på dem...
Arbetet med trädäcket fortskrider så sakteliga. Det är så pass stort nu att vi får plats med lite utemöbler. Bordet och två stolar skruvade jag ihop i lördags så där åt vi vår första middag på det nya trädäcket. Här står grönsaker på vänt och min kalla öl... Jag har några stolar till att montera ihop men det får bli till nästa helg. Förhoppningen var att kunna äta frukost här också i söndags men det öste ner så det fick bli inne i friggan i stället.


"När du får oväntat besök"
Inte bjöd vi den här lilla krabaten på något kaffe inte... Espingen mätte väl ungefär 20 cm på längden. Inget större hot kan tyckas men med katter som springer ute känns det sådär med giftiga huggormar på tomten. Mannen lyfte vänligt men bestämt bort den en bit till skogs.

Att dö av huggormsbett är väldigt sällsynt men man vet ju inte förrän man blir biten om man är överkänslig eller inte - dumt att chansa. När jag och en kompis jobbade på kollo blev hon biten i foten som svullnade upp till ett bowlingklot. Hon överlevde förstås men det var inte särskilt praktiskt att ta sig runt på Barnens Ö med klumpfot. Så se upp med var du sätter fötterna!


21 kommentarer:

 1. Den här måltiden hade jag gärna blivit bjuden på! Det enda jag nog saknat till crostinin vore vitlökssmör eller ett örtsmör - eller heter det kryddsmör - kanske örtkryddat smör ;-)

  Stolar och bord ser jättefina ut - och redan lite väderbitna... så är det idag, man sliter inte ens ut jeansen själv utan köper de som ser ut så ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag dippade crostinibröden i peston men något smör på hade nog inte heller varit så dumt.

   Tack! Vi är jättenöjda med möbelgruppen från IKEA som är gråmålad och behandlad på något supersmart sätt så att det ska stå emot väder och vind länge. Kommer att passa in ännu bättre på trädäcket när den gröna impregeneringen har släppt och brädorna grånat...

   Radera
 2. Man blir så sugen på grillat nu, vi har bara en tråkig elgrill eftersom vi bor ilägenhet. Vi kan ju visserligen släpa med oss vår lilla kolgrill nånstans, men då får ju vädret vara bra. Inga regnmoln som ligger tungt på himlen...
  Men den där ormen var ju lite läskig, hör ju inte till vanligheterna att man hittar en orm på en matblogg!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår dilemmat. Det blir aldrig grillat i sta'n... Men vet många som tar med sig en liten bärbar klotgrill till någon trevlig plats utomhus. Men då vill man gärna ha "grillsäkert" väder som du säger.

   Ormar är väl bra, bara de håller sig ifrån oss och katterna på landet!

   Radera
 3. Oh älskade grillmat, allt blir ju så gott på grillen! Entrecoté är ju alltid gott. Underbara bilder som vanligt, hur hinner du fånga allt? Ormen tex? Ser ju ut som värsta naturfotografproffset!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grill, grill, grill! Tack :-) Ja, hur hinner jag? Matlagningen tar ju liiite längre tid sedan jag började matblogga om jag säger så :-) Och så får man ta lite paus ibland och då hinner man med att fånga naturen också. Med ett bra objektiv är det inte svårt. Fatta att huvudet på den ormen bara var en ynka cm!

   Radera
 4. De där grilltillbehören ser mycket inbjudande ut... och hu! Den där ormen, vågar nästan inte rulla upp för att se mer av bilden. En gång räcker... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gott var det! Ormen inte alls lika inbjudande :-) Men det är ju ett liv det också men den får gärna leva det någon annanstans. Med sicksack-mönster och vertikala pupiller så vet man att det är en huggorm. Snokar har runda pupiller. Gissa om vi googlade :-)

   Radera
 5. Mm, mandelpeston ser verkligen god ut. Det vill jag testa att göra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag verkligen du ska göra, Nina! Välj själv hur mycket du vill mixa och hoppas du har bättre redskap än vad jag har på landet :-)

   Radera
 6. Grilltillbehören ser riktigt goda ut. Ormar tycker jag är riktigt obehagliga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Passade fint till entrecôte och säkert andra sorters grillat kött. Jag kan ta ormar och låta de ringla iväg men inte huggormar. De ska vänligt men bestämt förpassas någon annanstans!

   Radera
 7. Gudars skymning- det där ser fantastiskt ut (allt förutom den där saken på sista bilden!)!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gott vare! Ormen fick vara, inte mycket kött på den lilla stackaren i alla fall :-)

   Radera
 8. Jag tror snart jag följer grilldoften och letar reda på er lilla stuga. Finns det hjärterum så...
  Vi har tidigare haft mycket huggorm i närheten av tomten eftersom vi bor i skogen. Så en kompis är snäll och fraktar hem igelkottar till oss (som deras hund inte gillar) och det har hjälpt. Även om vi inte ser röken av igelkottarna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då vill det till att ha gott luktsinne - det är ju tyvärr en bit ifrån dig :-) Men du är så välkommen. Jag skruvar ihop en stol till dig också!

   Aha, igelkottar you say! Ingen bra kombo med ormar alltså. Tyvärr dåligt med igelkottar, fast vad vet jag om man ändå inte ser dem...

   Radera
 9. huuu en huggis är inget man vill hitta i trädgården oavsett storlek. Ju mindre desto giftare sägs det ju. Fin bild på huggisen har du lyckats med också, inte helt lätt att fokusera kanske när man vet att den är giftig.
  Din grilltallrik skulle jag dock mer än gärna bjuda in i min trädgård:) Den ser super ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, bort med dem! Har också hört det där med att espingarna är giftigare än när de är vuxna. Och finns det en så finns det säkerligen fler i närheten. När mamma orm föder dem görs det tydligen uppe i ett träd så att de faller ner, bort från mamman så att hon inte ska kunna bli biten. Otacksamma barn!

   Hellre en grilltallrik - alla gånger :-)

   Radera
 10. Mm, tomaterna ser galet goda ut. Och entrecote är ju finfint. Behövs inga Fanny marinader till så fint kött... :) Ormen kan du dock få behålla för dig själv! Men bilden va (som vanligt) väldigt fin. Bra fångat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha fancy - Fanny har inget med detta att göra :)

   Radera
 11. He he... Nä, varken fancy eller rumpmarinad behövs :-) Ormen ska vara glad att vi är såna djurvänner!

  SvaraRadera