söndag 16 december 2012

Potatis- och skinkgratäng med tre sorters ost


Här har vi en jättegod potatis- och skinkgratäng med tre sorters ost - utan grädde! Men sluta inte läsa för det, det blir gott ändå :-) Riven potatis och strimlad purjolök i botten. Ovanpå det skinklindad mozzarella, smulad fetaost och riven västerbottenost. Ett gäng körsbärstomater och några skvättar olivolja. In i ugnen 20 minuter och sedan är det klart. För den som känner att en gratäng tarvar grädde så är det bara att hälla på en skvätt av det också. Det kan ju inte bli sämre, tänker jag.

Det är viktigt att använda fast potatis, att skölja den och krama ur så mycket av stärkelsen som möjligt. Annars klibbar det ihop och ser riktigt tråkigt ut. Gratängen blir ganska tunn så den påminner faktiskt lite grand om pizza fast med potatisbotten i stället för brödbotten. Jättegod att äta kall i småbitar dagen efter, eller ljummen efter en stund i ugnen.

Tips!
Spara receptet och gör det med julskinkan som brukar bli över. Skinkmackor i all ära men till och med jag tröttnar på det efter ett tag. Det blir säkert en massa ost över också från julbordet att gratinera med, gräddost och cheddar till exempel. Det måste ju inte vara just de här ostsorterna.  Fast kryddost skulle jag nog inte riva över... Servera med brysselkål :-)

4 portioner
Drygt 1 kg fast potatis - skalad och grovt riven
1 stor purjolök, strimlad
Salt och svartpeppar
12 skivor rökt skinka
1 rulle mozzarella i skivor
1 pkt fetaost, smulad
Ca 100 g riven västerbottenost
8 körsbärstomater, halverade
Smör och olivolja

Lägg ut bakplåtspapper på en ugnsplåt med kant. Skölj snabbt av den rivna potatisen med kallt vatten. Krama ur vattnet för att bli av med stärkelse. Stek potatisrivet i en klick smör och olivolja i ungefär fem minuter så att det får lite färg och blir nästan klart. Krydda med salt och svartpeppar. Fräs purjostrimlorna i smör och olivolja, salta lätt. Blanda potatis och purjo och lägg i botten på plåten.

Linda skinkan runt mozzarellaskivorna och lägg dem ovanpå potatis och purjo. Sen på med körsbärstomaterna i halvor. Grovriv mozzarella som eventuellt blir över och lägg på tillsammans med smulad fetaost och riven västerbottenost. Mal över svartpeppar och ringla till sist lite olivolja på alltihop. Gratinera i ugnen på 225 grader (200 i varmluft) i ca 20 minuter tills osten har smält och fått fin färg. Skär i bitar och servera med t.ex. gurkskivor och tomat.


Att steka i både smör och olja hör jag varenda kock prata om så då kan det ju inte vara fel? Det ska ha att göra med olika temperaturtåligheter, att kombinationen ger bästa smak och stekresultat...

Potatis och purjo på plats i botten, mozzarellan är lindad med skinka, tomaterna väntar på sitt öde och några småbitar mozzarella toppar det hela. Men lite till har vi kvar att lägga på...

Smulad fetaost ska det vara på också. Så fin och god sälta den ger! Och så en ostsort till...

Riven västerbotten sist ut, eller sist på! Många av mina favoriter i den här rätten: potatis, purjo, ost och tomat. Jag visste att det bara inte kunde bli fel :-)

Efter en stund i ugnen blir gratängen så här fin! Bara att skära till sig en rejäl bit och hugga in.

Inte mycket mat lagad den här veckan. Så blir det ibland. Speciellt när orsaken är återfall i förkylningsträsket. Både jag och Mannen har hostat, svalt genom onda halsar och vandrat upp och ner i feberdalarna. Ork och lust i botten... Då är det inte roligt att ha en matblogg. Men krafterna är på väg tillbaka nu. Det går att sova hela natten utan att hosta eller grina illa av att knappt kunna svälja.

Idag hoppas jag orka ta mig till affären och handla. Det får bli en promenad och ingen biltur. Bilen står där den står tills den skottas fram. Igen. Vi har fått ännu mer snö och nu är den dessutom tung av tövädret. Tyckte det var mer än lagom den snö som redan låg. Men men. Det kunde varit värre...

Önskar dig en skön söndag och tredje advent!


24 kommentarer:

  1. Era stackare som åkt på förkylning. Men ni är inte ensamma, tycker att varenda en snörvlar och hostar och harklar. Jag har klarat mig hela hösten faktiskt... tackar cyklingen för det. Får se hur kroppen reagerar på 11 dagars julledighet nu :)
    Fin gratäng, om jag hade orkat hade jag genast sprungit iväg till affären och handlat ingredienserna, men just nu vill jag bara sitta i soffan och slösurfa (cause i'm worth it!).
    Krya på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte kul alls. I två omgångar efter varann också. Det är som att det har gått i spinn men nu peppar peppar får det vara nog! Motion och sömn är det bästa för immunförsvaret så cyklingen kan absolut bidra. Akta dig med ledigheten bara :-)

      Tycker verkligen att du är värd att bara ta det lugnt i soffan. Nu fattar jag hur du orkar med allt, du håller dig frisk! Men som sagt, upp med fötterna nu och slöa järnet. Såna dagar är riktigt härliga ibland.

      Enjoy!

      Radera
  2. Allt med ost är gott och att dessutom använda flera olika sorter... du vinner! Mums mums mums, det kan inte bli annat än gott... vill jag testa men utan skinka naturligtvis.

    Ja, sjukstuga har vi också haft som du har sett... inte har man lust att stå och laga avancerat när man är krasslig. Hoppas att ni är på bättringsväg, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, mest ost vinner :-) Riktigt gott att blanda och skinkan behöver man ju faktiskt inte. Egentligen...

      Är på G igen så jag hoppas kunna bjuda på mer gott i veckan!

      Tack och kram!

      Radera
  3. Hu, ni dras fortfarande med feber och förkylningsskiten alltså? Den kan bli långdragen om man har otur! Hoppas den ger med sig snart så ni blir pigga till jul!

    Tre sorters ost alltså... Det kan ju bara bli bra :)

    Ha en lugn och skön söndagskväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev bättre ett tag men sen fick vi en dos av skolbaciller tror jag och så var vi tillbaks i träsket igen, eller skiten som du så vackert kallar det :-) Men bättre igen så nu tar vi nya tag!

      Exakt, ost, ost och ost. Då blir det inte annat än bra :-)

      Tack, detsamma!

      Radera
  4. Vilket spännande recept! Och så gott det låter också! :)
    Ha en fin och mysig tredje advent!
    Kramar
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Riktigt god mumsa-i-sig-mat, helt klart. Lätt och snabbt fixat också. Tack och detsamma till dig!

      Radera
  5. Steker i både olja och smör gör vi alltid och det har väl något med temperaturer att göra, precis som du skriver. Fast oftast blir det rapsolja i järnet.

    Tre sorters ostar i och vi är på tåget, ost kan man bara inte få för mycket av. Då gör det väl inte så mycket att det inte finns grädde med i bilden...

    Men förkylning igen, fasen vad det är tråkigt! Håkan propsar på att vi ska skriva att "Köp nu en nässköljare för 17!" :) Den använder han varje dag och har inte varit förkyld sen dagen den flyttade in.

    Nej, vad hade G varit utan Ugglas tolking, helt otroligt att det kunde blivit något helt annat än vad det till sist blev ändå. Den dialekten och de visdomsorden glömmer man förmodligen aldrig:)

    Krya nu på er båda två,
    kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rapsen är bra, inte alltid det blir bäst med olivolja. Smör och rapsolja färdigblandat i plastflaska blir det oftast. Ost regerar! Det är ju inte så länge sedan ni gjorde den där grymma rätten med fyra (!) sorters ost, så ni vet ju vad det handlar om :-)

      Kanske skulle man önska en nässköljare av tomten? Jag har nedsatt immunglobulin av den sort som ska skydda mina slemhinnor i kroppen så jag är lite osäker på hur näsans slemhinnor skulle må av det. Men man kan väl säkert prova i alla fall... Hade jag kanske kunnat tänka på liiiite tidigare :-)

      Tack, vi mår mycket bättre nu!

      Kramar tillbaks!

      Radera
  6. Det här blir jag sugen på direkt! Byter ostarna kanske ;-) Och hoppar över tomaterna... Fint recept som inspirerar till egna "kreationer"!

    Hoppas ni kryar på er nu!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Perfekt rätt att variera ostar till! Fast inte kryddost va? Tomaterna kan man självklart skippa, kanske någon annan grönsak i formen. Broccoli funkar ju jättebra med ost. Håller med, bra rätt att inspireras av att göra egna varianter. Lycka till!

      Radera
  7. Smält ost, lite smält ost och lägg på MEEEER OST ! Jag älskar det. Söndag nu och jag blir sjukt sugen på denna gratäng.
    Längtar efter ett Internet där man kan teleportera saker. Då hade jag väl fått en bit?
    Trevlig Söndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ost, ost och ost! Vad gjorde jag utan ost i maten, så tråkigt det skulle bli :-) Det vore nåt du att kunna teleportera. Då skulle jag teleportera mig till ditt kök nån halvtimme innan bästa burgaren är klar i ditt kök - med alla tillbehör. För jag vill ju hinna sippa i mig en kall öl innan maten är klar :-) Klart du hade fått en bit om det hade varit möjligt!

      Detsamma!

      Radera
  8. Stackars er! Hoppas ni blir friska till jul!
    Skinkgratäng blir det nog av julskinkan efter jul. Låter gott att riva potatisen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, det är bättre nu så det är bara att hålla tummarna att det inte fortsätter så... Bra sätt att använda skinkan på, och potatis. Lite potatis kan nog också bli över som man kokat till sill och nubbe :-)

      Radera
  9. Spännande med olika ostar i gratängen:)
    Kry på er

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bara att köra på med de sorter man gillar. Tack, Milla!

      Radera
  10. Gott, jag lagar inte mycket mat just nu, blir mest bak av någon anledning... Hoppas din helg var bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket gott och enkelt. Jag bakar inte alls jag. Ändå sätter det sig på baken :-) Förutom skräpväder så helt ok helg. Hoppas detsamma för dig!

      Radera
  11. Sluta läsa?! Trots min kärlek till grädde tycker jag det låter och ser supergott ut!
    Förkylda igen? Jag tror bestämt ni dricker för lite kryddig glögg. Riv ned en massa ingefära i något varmt och ha i lite honung. Hoppas ni snart mår bättre annars får vi skicka ett hotbrev till de där bacilluskerna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det KAN faktiskt funka utan grädde ibland, tänka sig :-) De har gått runt mellan oss, tror jag, de sabla bacillerna. Vi har taskig motståndskraft när de kommer från syskonbarn...

      Ont i magen eller frisk av glögg? Hm, svårt. Tror jag röstar på ett hotbrev i stället :-)

      Radera
  12. Den där Potatis- och skinkgratäng skulle sitta fint i min matlåda :) Ser jättegod ut,

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är perfekt i matlådan! Och på tallriken hemma :-)

      Radera