onsdag 12 december 2012

Tips till nyår! Drinktilltugg, tillbehör och desserter...


När det gäller julmaten har jag inte mycket att bjuda på i mina två små kök. Jag lagar ingen själv utan stoppar i mig den hos mamma och svärmor. Att inte laga julmat själv är absolut inget jag sörjer för köttbullarna, julskinkan och janssons frestelse blir aldrig godare än hos mamma, och rödbetssalladen och korven blir aldrig godare än hos svärmor som har sina rötter i Pargas, Finland. 

Till nyår däremot blir jag mer aktiv i köket. Här är några tips på gott att stoppa i sig till drinken och goda tillbehör till nyårsmiddagen (eller nån annan middag förstås) och så lite desserttips. Det finns mer att kika på i de olika sökkategorierna här ovan.

Hoppas du hittar något som inspirerar till din nyårsmiddag! Att leta, inspireras och planera är en stor del av nöjet, tycker jag i alla fall. Happy hunting :-)









































33 kommentarer:

  1. Vilka fantastiska bilder! Jag blir sugen på att göra allting!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Marja! Mycket gott inne hos dig också såg jag :-)

      Radera
  2. Kan hända det plockas från dig till nyår och kanske även juldagen. För har jag otur, ja det känns så, så ska vi ha massa folk här då. 10 vuxna 10 barn.....

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, oj! Fullt hus i så fall med andra ord :-) The more the merrier, eller ;-)

      Kram!

      Radera
  3. Gaah, vad mycket gott du visar upp! Vill göra typ allt. Nu. Direkt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Behöver inte du vila lite efter förnyår :-) Mycket gott utan kött också!

      Radera
  4. Åh. Ångest! Festmat är det enda jag faktiskt tycker är lite jobbigt och tråkigt att laga... Mest för att jag har sån prestationsångest tror jag :p Och så har det fallit sig så att det blir vi som håller i nyårsfesten i år. Med vegetarianer och hels köret. Men här fick jag ju massor med inspiration :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du måste bara göra Prosciuotto med parmesangratinerad blomkål och broccoli i cambozolagrädde - det är urgott! Gör en utan till vegetarianerna, smakar också bra och det finns säkert något alternativ till prosciutton - om det ens behövs ;-)

      Radera
    2. Kan känna igen det där med lite ångest, fast mest om det är många gäster och kanske folk man inte träffar så ofta. Men vi kör traditionsenlig parmiddag på landet med brorsan och det känns lite mer avslappnat. Knepigt är det när man har olika dieter att tillfredsställa, då är det nästan bäst med en liten buffé. Lycka till!

      Radera
  5. Ah vad mycket godsaker du bjuder på. Nu ska här varken firas jul eller nyår på hemmaplan men god mat kan man minsann äta precis när som helst så jag hugger gärna in på dina recept någon annan dag. De där tunnbrödssnittarna är grymma dem har jag testat. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. God mat när som helst - jag håller med :-) Jag är så avundsjuk på dig och familjen som får åka till sol och värme över jul och nyår!

      Tunnbrödssnittarna gör jag flera gånger om året, perfekta tilltugget varma, ljumma eller kalla.

      Kram!

      Radera
  6. Mycket fina tips, men det bästa är - enligt min mening - prosciuotto med parmesangratinerad blomkål och broccoli i cambozolagrädde som vi redan gjort flera gånger... det ser inte bara bra ut, det smakar lika bra ;-)

    Väntar nu bara på den dagen när jag läser här att du gjort små rårakor/raggmunkar som du sedan toppat med lax - eller bacon ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den rätten är en av mina favoriter också - måste göras snart igen. Den har verkligen vandrat vidare och är en favorit hos svågern också.

      Men har du missat att jag redan gjort rårakor (typ) med bacon? Lax vet du att det aldrig skulle hamna på min potatis :-) Kolla här vetja:

      http://lottakruse.blogspot.se/2011/07/potatiskaka-bacon-agg-och-stekta.html

      Radera
  7. Oh my vilka tips du kommer med och läckra bilder till samtliga tips som grädden på moset. Min favorit måste ändå vara kokosmaränger med passionsfruktscurd, yummie säger jag där! =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. :-) De där kokosmarängerna som (hrm), Mannen gjorde, är verkligen underbara! Tur att jag har min alldeles egna dessertmästare!

      Radera
  8. Oh, vad mycket gott du har lagt ut! Och så snygga bilder är det också! Det vattnas i munnen även om det sent på kvällen! ;) Bäst att gå och lägga sig nu! ;)
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack :-) Ha, ha. Ja, att gå och lägga sig är ett bra sätt att spara in på kalorier!

      Kram!

      Radera
  9. Vilken dreggel-kavalkad! Vid nyår finns det lite mer utrymme för utsvävningar och att testa nya grejer, om man jämför med jul.
    Vill testa allt, men speciellt förtjust blev jag i rödlöken, jalapenon och såklart pärontartletten...

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Till jul är jag gladeligen hänvisad till andras julmat. Testar gärna nytt till nyår även om det innebär vissa risker :-)

      Missa inte gratängen med blomkål, broccoli och cambozolagrädde toppat med knaprig prosciuotto. Ett fantastiskt tillbehör! Pärontarteletterna gjorde Mannen till vår inflyttningsmiddag och de blev sååå goda. Lite tid och tålamod tror jag behövs där :-)

      Kram till dig!

      Radera
  10. Åh tack för massa goda tips, måste nog testa något innan nyår :)


    Lena från make a head food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vassego! Inte behöver man vänta till nyår inte :-)

      Radera
  11. Oh yes, massa gotter som vi kan tänka oss att äta när som, kokosmarängen ligger sedan innan i göra högen.

    Vi har som tradition att fira lite extra på lillejulafton och lillenyårsafton helt för oss själva, kanske vi tar och klipper något från din fina tipsar-lista då. Brukar bli plockmat en av kvällarna så det finns ju en hel del som kan hänga på det bordet då.

    Klart man ska käka maten där den är som godast och själv koncentrera sej på det man gör bäst själv. De gör du helt rätt i!

    Ha en fin luccekväll,
    kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter supermysigt att köra sin egen jul- och nyårsafton, det ska jag kanske införa för mig och Mannen också, så att man får "äga" julen lite mer själv också...

      Desserterna gör Mannen, det gör "jag" helt rätt i :-)

      Detsamma till er och kramar tillbaks!

      Radera
  12. Det var inga dåliga förslag till nyår! Låter smaskigt alltihop! Det är ju så roligt att planera nyårsmenyn så jag börjat lååångt i förväg. Mycket roligare än julmaten :-P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett sant nöje att planera den menyn och liksom inte spara på krutet alls. Nyårsmaten slår julmaten med hästlängder :-)

      Radera
  13. Oj, vad många fina tips! Nu börjar jag längta till nyår! Plockmat och snittar är ju som du vet en favvo ;-)
    Ha en fin helg vännen. Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma här, skulle nästan kunna ta hela nyårsmiddagen som en orgie i plock och snittar :-)

      Detsamma - söndagen kvar!

      Kram!

      Radera
  14. Oj, vad många bra tips! Jag är ju förrättsansvarig på nyår och hjärnverksamheten är i full gång!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förrätten tycker jag nästan är roligast att ta hand om, man kan göra så mycket olika saker. Lycka till!

      Radera
  15. OJ, så mycket gott, kan vi inte göra varje dag till ett firande så att man hinner äta av allt gott?!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker jag absolut. Det mesta av det här har jag inte lagat till särskilda festligheter utan vanliga vardagar. De är ju också värda att firas :-)

      Skön söndag!

      Radera