fredag 25 januari 2013

Föda för krassliga dagar, när ingen annan lagar maten åt mig...


En riktig skräpvecka har det varit. Jag har varit riktigt skruttig och har en bit kvar till normalläge men det är bättre i alla fall. En middag för trevliga vänner har fått ställas in och en rolig konferens kunde jag inte vara med på. Istället har jag varit hemma och tyckt synd om mig själv, speciellt som jag har varit gräsänka och lämnad helt åt mitt eget öde. Är det någon gång det inte är roligt att vara gräsänka så är det när man är sjuk och helst av allt vill bli omhändertagen :-(

Föda måste jag ju ha ändå, om inte annat så för att kunna bli bättre så jag har släpat mig ut i köket och slängt ihop helt ok grejer av det som fanns hemma. En vegetarisk pastalåda blev det som jag levde på i två dagar och mellan gröt och smörgåsar blev det även potatiskaka med ägg och stekta tomater. Inte så tokigt när allt kommer omkring!

Vegetarisk pastalåda med ost och tomater
Koka ett par portioner tagliatelle tills den är nästan färdig. Häll av vattnet och blanda med lite smör. Lägg pastan i en smord liten ugnsform och blanda med ganska mycket riven ost som har mycket smak, t.ex. lagrad prästost. Vispa ihop ett par dl mjölk med två ägg, lite salt och peppar. Häll äggstanningen över pastan och toppa med ett par tärnade tomater. Strö över riven ost och ströbröd. Ställ in i ugnen på 200 grader i ungefär 30-40 minuter. Täck över med folie på slutet om ytan blir för mörk. Skär i bitar och hugg in, perfekt tröstmat!



Det var lätt att skära till sig en bit att värma i micron när hungern slog till. För att få jämnare värme på maten, skär maten i skivor och sprid ut på tallriken. Eller ät kall som en tårtbit!




Potatis, ägg och tomater har jag så gott som alltid hemma. Med det är det lätt att slänga ihop en god och mättande rätt. Hade jag haft bacon hade jag stekt på det också. Om jag hade orkat...

Riven potatis saltas och steks i smör till en potatiskaka och serveras med stekta ägg och stekta tomater. That's it!




Inte världens nyttigaste mat kanske men jag orkar inte bry mig särskilt mycket när jag mår skrutt. Snabbt, enkelt och gott ska det vara. Så kanske jag orkar diska undan efter mig också...

Nu ska jag inte tjata om min tråkiga vecka längre utan försöker se fram emot helgen i stället. Det känns bra eftersom Mannen kommer hem och vi ska ta oss till hemstaden där vi har stugan. Fast vi ska inte bo på landet den här gången utan i mammas och pappas hus och ta hand om vår katt Selma medan päronen är bortresta över helgen. Selma bor hos mamma och pappa sedan några år tillbaka då hon är en fullfjädrad utekatt. Med dem kan hon gå in och ut som hon vill hela året. Aldrig att vi skulle stänga in henne i lägenheten och ta ifrån henne det liv hon är van vid. Det skulle bara vara egoistiskt av oss hur mycket vi än saknar henne och vill ha henne hos oss.

Så det blir kattmys, förhoppningsvis matlagning (inte pastalåda eller potatiskaka) och mys med varandra också. Det är inte kattpiss att se fram emot direkt. Så nu avslutar jag veckan på topp!

Trevlig helg!


20 kommentarer:

  1. Låter inte illa hopplockat av en som mår skrutt! Det viktigaste är nästan att slippa massa disk, för DET är man inte sugen på är man är lite febrig och sådär. Hoppas verkligen du hinner bli riktigt pigg nu så du kan njuta av helgen till fullo :) Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. En gör så gott en kan.. När hungern sätter in på allvar känns knäckebröd sådär :-) Nej, tur man har DM men det blir ju alltid lite som måste handjagas när det gäller disk....

      Inte superpigg men det går åt rätt håll. Tack. Detsamma!

      Radera
  2. Inte så dålig mat för en sjukling må jag säga. Mås jag skrutt blir det inget lagat alls.

    Helg är så skönt. Bubblet står på kylning utanför dörren och maten i ugnen. Sedan blir det mys i soffan till Gladiatorerna och galet mycket smågodis. Inte nyttigt det heller.

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, egentligen inte ens så illa om man skulle vara tipp topp!

      Ha ha, en fördel med kylan. Att använda utomhus som kyl- och frysskåp :-) Smågodis får jag i mig tre-fyra bitar sen mår jag illa. Kan ju vara bra. Tyvärr går salt snacks ner desto bättre :-)

      Kram!

      Radera
  3. Har googlat lite... man kan frysa in bacon! Hela paket eller utlagda skivor som man sen kan ta ut ett par av - det är väl en uppiggande information hoppas jag ;-) Krya på dig och se till att du blir riktigt frisk!

    I mina rårakor/raggmunkar har jag också peppar och muskot, det ger en fin smak och en "nationalrätt" i Saarland med riven potatis innehåller dessutom lök och purjo, om du skulle ha det hemma nästa gång du hamnar i en *nödsituation*...

    Ha en bra helg med Mannen och Selma... och glöm veckan som varit ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men Kajomida, visste du inte det redan :-) Inte för att det händer så ofta att jag fryser in bacon, det går liksom åt snabbt ändå men visst har jag gjort det och funkar toppen. Tack!

      Muskot låter spännande! Ibland river jag ner lök också men snabbt, lätt och gott var melodin nu. Lökkorgen var välfylld men fick vara den här gången.

      Tack snälla, en fin helg till dig också. Veckan är snart ett minne blott!

      Radera
  4. Krya på dig!
    Lena från make a head food

    SvaraRadera
  5. Fy! Det var inget roligt. En klen tröst kanske, men alla är ju sjuka nu. På jobbet har vi varit en tapper liten skara som varit friska eller som återhämtat sig. Att vi klarar oss för det mesta jämfört med andra familjer som har dagisbarn tror jag beror på att de går/gått på utedagis. Hoppas du snart mår bättre igen, vännen. Kramar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, fy fasen. Helt "sjukt" nu hur det ser ut med krassligheter. Det kan definitivt ligga något i att utedagis är "friskare" än inomhus. Fast jag vet inte hur det går ihop med att bacillerna sprids lättare i kyla... Eller så har jag missuppfattat det.

      Tack snälla, det går uppåt i alla fall. Kram till dig!

      Radera
  6. Usch, så du tog en tur i sjuklingsträsket du. Men fint att se att det börjar ordna upp sig. Inte alls illa sjuklingsmat får jag säga. Men jag känner igen yngklingskänslan du nämner, men då är sån mat bra mat.

    Håller med om kissen. Är det en utekatt, ska det förbli en utekatt. Vad bra att mamman och pappan kunde ta hand om henne, så är hon nästan kvar hos er.

    Hoppas helgen blir tusen gånger bättre än veckan! Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp! Har träskat för fullt men börjar få fast mark under fötterna igen. Jag gillar ju den här maten annars också men har jag energi så lägger jag den ju gärna på något mer avancerad matlagning, speciellt som jag har matbloggen.

      Selma har det toppen hos mamma och pappa. Hon tyr sig mest till mamma och jag tror att det är för att hon och jag har väldigt lika röster så hon kan låtsas att det är hennes riktiga matte :-)

      Tack snälla och kram tillbaks!

      Radera
  7. Ajamen, inte nu igen kära Lotta! Usch och fi, måtte du snabbt bli bättre och hålla dej så. Kan det varit träningen som varit orsak till det hela?
    Trodde först att du hade lagat till makaronipuddingen när du var sjuk, puh vilket tilltag tänkte vi... Nej, när man är kass är väl inte spisen den fösta platsen man längtar till precis.

    Hoppas nu verkligen att din helg med Selma och kärleken blir så mycket bättre och att du fortsätter må bra,
    kramarna och krya på sej!

    PS. Emmy; Anki hälsar att hon håller med du! DS

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blä, säger jag bara. Helt klart hängde det ihop med träningen. Efter den brakade helvetet löst. Vem f-n säger att det är bra att träna :-) Fast jag måste inse mina begränsningar förstås och ta det i rätt takt.

      Fin helg har vi allihopa, tack så mycket!

      Radera
  8. Hoppas du blir snart piggare! Usch, tråkigt att vara sjuk och trött! :(
    Kramar till dig!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det suger verkligen. Tack och kramar tillbaks!

      Radera
  9. Men usch då, hoppas du piggar på dig snabbt! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Usch och fy. Det är bättre nu. Tack!

      Radera
  10. Ajaj, kära du. Nu har du fått din beskärda del av sjukdom för den här vintern tycker jag. Jag röstar för en framtida sjukdomsfria månader, så det så! :)

    Tycker du har slängt ihop bra mat där du... vet inte om jag hade fixat det så bra, krya på kramar och hoppas nu din vecka slutar på topp! :)

    (Själv har jag haft en riktigt tuff vecka med mycket övertid och nästan ingen tid alls för bloggandet.... så jag förstår dig, kram!)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du jag tror jag röstar med dig. Det blir till att ta hand om sig bättre helt enkelt.

      Det är fascinerande vad man klarar av när hungern sätter in och man är tvungen att lösa det själv. Tack, veckan har definitivt ett bättre slut.

      Ibland räcker inte tiden till för allt man vill men det är bara att gilla läget och göra det bästa av det. Hoppas att nästa vecka blir lugnare på jobbet!

      Ha en skön söndag! Kram!

      Radera