tisdag 19 februari 2013

Idiotsäkra morots- och äppelmuffins (jag klarade ju av det...)


Du som hänger här ibland eller ofta vet att jag inte är direkt känd för att baka. Det tilltalar mig inte och jag är riktigt usel på det. Kanske därför det inte tilltalar mig :-) Men. Muffins borde jag väl ändå klara av, tänkte jag när jag ville dra ihop något att ha som mellanmål. Och det gjorde jag! Faktiskt! 

Dessa morots- och äppelmuffins är i alla fall semi-nyttiga och mättar snabbt när blodsockret dalar på eftermiddagen eller mellan frukost och lunch. De är inte särskilt vackra men jag hoppas att det är tillåtet att göra muffins utan att toppa dem med frosting, silverkulor, kristyrblommor, flaggor och strössel. Eller?

Jag fick ihop 12 mellanstora muffins av smeten. Gör du färre så antar jag att tillagningstiden ökar respektive minskar om du gör fler. Men jag är ingen expert! I receptet stod det att moroten skulle finrivas. Tjena. Det blev ju bara en enda sörja av det, så jag rev på grova sidan av järnet. Funkade bra!

Goda och saftiga muffins om än något "tunga". Men det beror ju på fyllningen. Antar jag... Jag kan faktiskt tänka mig att baka muffins fler gånger, såna här matiga varianter. Bara att jaga rätt på recept för sånt här experimenterar jag inte fram. Det ligger långt utanför min bekvämlighetszon. Det här receptet är taget från boken "Muffins" av Johan Åkerberg.

12 morots- och äppelmuffins
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1/2 tsk salt
2 ägg
1 1/2 dl råsocker (hittar inte råsocker i butiken utan använder rörsocker - kanske är samma?)
1 finrivet äpple med skal, jag använde Granny Smith
1 morot, riven
2 dl turkisk yoghurt
3 msk smör, smält

Sätt ugnen på 200 grader. Sikta ihop mjöl, bakpulver, kanel och salt i en bunke. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda med äpple, morot, yoghurt och smält smör. Blanda sedan ner de torra ingredienserna till en smet. Fördela smeten i smord muffinsplåt eller i pappersformar. Grädda i mitten av ugnen 20-30 minuter tills muffinsarna (heter det så i plural?) är genomgräddade. Låt svalna och toppa eventuellt med yoghurt blandad med rivet äpple, lite currypulver och en gnutta salt.




Men! De här ser väl helt OK ut eller? Jag smörade inte hålen i plåten utan la ner pappersformar i stället. Gick jättebra! Ska erkänna att jag var tvungen att ta ut en muffins och dela på mitten för att kolla status. Vågade inte lita på bara det yttre, jag har så lite erfarenhet. Och det var bra det för de behövde mer tid för att bli klara.



Tada! De ser visserligen riktigt tråkiga ut men de smakar gott och mättar fint!



Jag klickade på lite yoghurt men inte blev det snyggare för det. Inte godare heller...



Och inte blev det så himla stökigt på köksbänken heller, trots att mjöl var inblandat. Anar jag en viss mersmak? Ja, jag tror faktiskt det!

Om du har ett bra recept på matiga muffins får du jättegärna tipsa en försiktigt entusiastisk Lotta!



30 kommentarer:

  1. Vad är det vi ser?! Lotta bakar! ;)
    Jag tycker man kan knö ner det mesta i muffins, i matvarianten: ost såklart, soltorkade tomater, oliver, salami...
    Jag brukar också testdela en muffins för att se om de är klara. Det är det som är så praktiskt med muffins, att det liksom inte märks att man provsmakat som det gör i en stor kaka...
    kram på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, än är inte undrens tid förbi :-) Muffins var ju faktiskt ganska behändigt att fixa till så ja, det kan nog bli mer av den varan. Tack för tips på ingredienser!

      Då var jag inte helt fel ute med att testdela en muffins i alla fall. Skönt att kunna säkerställa att det verkligen är klart.

      Kram tedaj!

      Radera
  2. Heja Lotta! Ser jättebra ut och smakar säkert också så.

    Väntar nu med spänning på dina första matmuffins med bacon och ost eller en läcker köttfärsröra ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, tack! De smakade riktigt bra faktiskt och var perfekta som mellanmål.

      Klart det blir något med bacon och ost, det måste ju funka :-)

      Radera
  3. Strimlad rökt skinka, strimlad babyspenat, soltorkade tomater och riven parmesan. Jättegott till soppa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, det låter jättegott ihop i en muffins! Och till soppa förstås. Har inte provat matmuffins som tillbehör till soppa förut. Det får det bli ändring på!

      Radera
  4. De ser härliga ut!
    Chèvre, spenat och soltorkade tomater är en favorit hos oss.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Hanna :-) Jag behöver all uppmuntran jag kan få...

      Låter gott om jag får tag på mild chèvre. Tack för tipset!

      Det verkar som att spenat och soltorkade tomater är poppis i muffins. Tänk så lite jag visste :-)

      Radera
  5. Både låter goda och ser fina ut! Den hemma hos oss som är en hejare på att baka muffins är Lowe. Jag talar om vilka mått som är vilka och han pytsar i allt. Sedan vet jag inte vad han gör för de blir toppiga och fina till skillnad från mina som hellre brukar vilja vara platta eller med en grop i mitten :-O

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad härligt med en muffinsexpert! Han måste ha magiska fingrar om han får till dem så där. Jag är helt chockad över att mina muffins inte blev som du beskrev, platta eller helt ihopsjunkna. Så har det blivit när jag provat förut, för länge sen...

      Om det funkar för mig så finns det hopp för oss alla :-)

      Radera
  6. De ser riktigt goda ut!! Perfekt med muffins som mättar lite bättre än vanliga;)
    Trevlig dag önskar jag dig
    Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Victoria :-) Hellre matiga än söta för min del.

      Tack detsamma, onsdag blir det då!

      God natt!

      Radera
  7. Haha...du är rolig du!! Muffins gillar jag bäst utan lull-lull. Kan bli så himla sött. Slängde min muffinsplåt vid flytten och måste köpa en ny. Går inte att baka muffins utan. Ett tips är att sätta formarna i plåten. Tycker de ser fina och goda ut! Bra jobbat! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. :-)

      Då är vi två, det kan bli för mycket av det goda helt enkelt, om man gillar sött vill säga.

      Aj, då. Muffinsplåt måste man ju ha! Min har rest över Atlanten, köpte den när vi bodde i USA för väldigt många år sen. Det här är allra första gången jag använt den :-)

      Japp, jag gjorde faktiskt så. Formar i plåthålen så att säga. Tänk att jag kom på det alldeles själv!

      Tack, tack!

      Radera
  8. Jag tycker de ser finfina ut! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket! Nu känner jag mig stärkt i min muffinsgärning :-)

      Kram tillbaka!

      Radera
  9. Men, yes! Du kan nog och de är fina och låter mycket goda också! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack :-) Det finns hopp om mig också!

      Kram!

      Radera

  10. De där muffinsen ser riktigt goda ut :)

    Hoppas du får en fortsatt fin Onsdag

    / Jenny
    http://www.femme.se/jennysmatblogg/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Jenny! Lite blodad tand får jag allt :-)

      Tack detsamma!

      Radera
  11. Men gott! De ser jättefina och saftiga ut! Äppelmuffins och morotsmuffins varför sig har jag bakat många gånger, men aldrig kombinerat de två. Måste absolut prova! Perfekt med mellanmålsmuffins!

    SvaraRadera
    Svar
    1. De blev jättegoda, om än något "tunga".

      Prova :-)

      Radera
  12. Du är ju duktig Lotta! Trodde inte du kunde baka... ;) Skämt åsido, tycker det låter som en spännande kombo med morot och äpple, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Jag kan baka - jag är inte rädd" :-)

      Nej, jag är verkligen inte duktig. Det här var enkelt tack och lov. Men med lite övning kanske det kan bli något av mig också så småningom.

      Fatet är en stor Matteustallrik och del av en samling vi fick i bröllopspresent. Jag älskar färgen!

      Radera
  13. Hm det låter som om du underskattar dig själv! Med det här lyckade resultatet i bagaget tycker jag du ska våga dig på fler utmaningar i baksvängen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för uppmuntran, Kjersti! Jag får ta det gradvis och öka avancemangsgraden i så fall. Jag har verkligen inte motsvarigheten till gröna fingrar när det gäller bakning :-)

      Radera
  14. Men herrejisses, undrens tid äro icke förbi! Det ger hopp för framtiden, underbart. Fast har du verkligen kollat med muffinsmaffian så det är okej att visa upp muffinsarna utan fluffelifluff på toppen? Men med den där yoghurtklicken på så ser dom kanske genom fingrarna... :)

    Tycker absolut att du ska utveckal bakningen, det hade säkert gått hur bra som helst med bakpulverbörd också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det känns skönt att spränga lite vallar men fisken har jag fortfarande kvar :-) Sschh! Säg inget till maffian! Tror inte att yoghurt kan mäta sig med kristyr :-)

      Jo, jag får nog sprida mina vingar lite till. De flesta som är duktiga på att baka säger framför allt att man måste våga och inte vara rädd för att misslyckas...

      Radera