Epitetet HUSMAN + på den här maträtten är inget jag kommit på själv, utan myntat av Mannen efter några tuggor. Helt i hans smak alltså, och även min trots att smaklökarna fortfarande är dämpade av min envisa förkylning. Lite knepigt att smaka av maten med en sån här förkylning...
Här har jag lindat färsbiffar med baconskivor, stekt dem till fin färg och låtit dem puttra färdigt i gräddig tomatsås i ugnen med lite ost ovanpå. Även ett gäng körsbärstomater fick puttra med i pannan och de fick jättefin smak. Till detta pressad potatis som suger upp den goda såsen på ett alldeles utmärkt sätt.
I färssmeten till biffarna blandade jag ner lök som jag stekt i förväg. Oftast blandar jag ner rå finhackad lök men att steka den innan ger en aning mustigare smak. Såsen enklast möjliga, bara att vispa ihop stekskyn i pannan från biffarna med mellangrädde, en burk krossade tomater och lite kryddor. Inga konstigheter alltså. Bara att testa!
I paketet med ekologisk bacon fanns sju skivor (120 g) så det blev sju färsbiffar....
Till sju färsbiffar och såsen behövs:
400 g nötfärs
1 ägg
1 finhackad gul lök, fräst i smör
1/2 tsk soja
Salt, vitpeppar och svartpeppar efter egen smak
En skvätt mellangrädde, ca 1/2 dl
7 baconskivor
Steksmör
4 1/2 dl mellangrädde
1 burk krossade tomater
Salt, vitpeppar och svartpeppar efter egen smak
1 tsk socker
Smakrik riven ost, t.ex lagrad präst eller västerbotten
Körsbärstomater på kvist
Blanda allt till färssmeten och forma avlånga biffar. Linda biffarna med baconskivorna. Stek färsbiffarna i lite smör till fin färg runt om tills de blir nästan färdiga. Lägg upp biffarna i en ugnspanna. Vispa ihop stekskyn i pannan med mellangrädde och krossade tomater. Krydda med salt, vitpeppar, svartpeppar och socker. Låt puttra ihop några minuter. Häll såsen över biffarna och lägg i körsbärstomater. Strö över den rivna osten. Gratinera i ugnen på 225 grader i ca tio minuter tills osten har fått fin färg. Servera med pressad potatis, ris eller pasta.
Att steka löken innan den blandas i färssmeten ger lite annorlunda smak än med rå lök. Trevligt att kunna variera! |
Det blev ett riktigt lyckokast att linda färsbiffarna med bacon. De höll ihop jättebra och fick jättefin rökig smak av baconskivorna. |
Färsbiffarna i pannan med sås, körsbärstomater och lite riven ost. Återstår bara en liten stund i ugnen... |
Gott, gott, gott! Perfekt mat att ha i Mannens matlåda också. Ikväll är jag väldigt populär och det är ju faktiskt inte mer än rätt :-) |
Låter som en rätt som kan varieras i det oändliga nästan. Och allt som lindas in i bacon blir bara så mycket godare, ja kanske med vissa undantag då som t.ex glass och kanelbullar...
SvaraRaderaVisst är det så! Mycket därför jag är tokig i både färsbiffar och allt som blir bättre med lite bacon. Konstigt att jag inte tröttnar heller :-)
RaderaLåter jättegott ! :)
SvaraRaderaTack, det blev det verkligen. Tomatsåsen passar perfekt till - så lätt att göra men ändå så god.
RaderaLåter smaskens..Vilken tur att jag hittade dej,så mycket matglädje här. Ska prova det här till lunch idag..(alltid ledig Onsdag)..bacon ja det är nåt jag alltid har hemma,sätter smak på det mesta..
SvaraRaderaKram på dej
Vad skönt med lediga onsdagar! Ja, bacon ska man alltid ha hemma. Det är verkligen en "favoritkrydda" ...
RaderaKram och ha en bra ledig dag!
Vill bara kika in och tala om att mannen tyckte det var JÄTTEGOTT..Så nu hamnar det receptet på favvolistan..
RaderaKraaam
Shit vad kul! Jag kommer göra det fler gånger jag också :-)
RaderaDet ser verkligen gott ut! Och alldeles perfekt med pressad potatis till.
SvaraRaderaTack... Pressad potatis tar jag gärna till mat med mycket sås. Det suger upp så bra!
RaderaDet här ska jag komma ihåg och laga någon vardag, ser väldigt gott ut och jag tror att det skulle passa alla i familjen :-)
SvaraRaderaPerfekt vardags- och familjemat! Inga konstiga eller starka smaker som kan få barnen att rygga. Som sagt, perfekt i matlåda också :-)
RaderaSpännande kombination och så lätt att lyxa till färsbiffar med bacon och ost
SvaraRaderaJa, det hörs ju liksom direkt. Bacon OCH ost. Det kan bara inte bli fel :-)
Raderava gott det ser ut. Kolla gärna min hemmagjorda chokladask
SvaraRaderawww.mammastartor.blogg.se
Jättefin chokladskapelse du har gjort!
RaderaNu har jag haft detta recept som favorit hur länge som helst. Men i veckan provade jag det. Jättegott!!!
SvaraRaderaJag har länkat till din sida. Hoppas att det är ok?
Visst är det gott! Nu blev jag oxå sugen :-) Jätteroligt att du gillade det o självklart ok med länkning. Tack!
Radera