lördag 23 februari 2013

Köttfärssås à la Jansson - när du har köttfärssås över...


Den strimlade potatisen, gul lök och grädde - det är vad som gör detta à la Jansson. Här finns ingen ansjovis och inget ströbröd men man skulle kunna blanda osten på toppen med lite ströbröd. När jag gör köttfärssås gör jag mycket och gör gärna den här gratängen med delar av såsen. Att komma hem och "bara" skala och strimla potatisen, skiva lite lök och sedan blanda med såsen i en form är bekvämt och tacksamt. Bara ugnen som ska användas, spisen får vara i fred. Särskilt vacker mat är det inte men att det blir gott säger väl sig självt :-) Passar mycket bra i matlådan också.

Om du vill att det ska gå ännu fortare att laga till gratängen så skivar du potatisen. Jag strimlar den gärna för av någon anledning tycker jag att det blir godare just i den här rätten. Och så älskar jag när strimlorna som ligger överst blir så där härligt småbrända och frasiga! Tänk på att ju större form, desto mer yta :-) Lägg till mer grönsaker om du vill, t.ex. strimlad paprika i olika färger, majs och/eller purjolök.

4 portioner
Ca 6 dl köttfärssås
8-10 fasta potatisar, skalade och strimlade
Smör
1 gul lök, skivad
Salt och svartpeppar
2 1/2 dl mellangrädde
Ca 2 dl riven ost

Smörj en ugnsform. Sprid ut hälften av potatisstrimlorna. Salta och svartpeppra. Fördela köttfärssåsen ovanpå potatisen och lägg sedan över resten av potatisen. Salta och svartpeppra. Häll över grädden och strö över osten. Gratinera i ugnen på 200 grader i ca 45 minuter tills potatisen är mjuk. På slutet behöver du täcka över gratängen med lite folie så att den inte bränns. Servera med sallad eller några gurkskivor och tomatklyftor. 



Godaste bitarna! De småbrända strimlorna som ligger överst och ute i kanterna. De är mina!

Så blev vi kvar i sta'n då den här helgen. Sovmorgon, frukost och en liten promenad har jag hunnit med. Riktigt skönt ute även om solen som tittade fram i morse tyvärr försvann. Idag ska jag bläddra igenom en massa tidningar som jag inte har hunnit läsa. Förhoppningsvis hittar jag inspiration till både matlagning och inredning. Vår lägenhet är inte riktigt färdiginredd ännu. Lite för mycket tomma väggar och ledig golvyta för att det ska kännas mysigt. Kanske blir det en tur till någon möbelaffär i morgon. Vi borde passa på när vi ändå är i sta'n.

Jaha, inget tips på mellomys här alltså. Ett ord som snart lär får en plats i svenska akademiens ordlista. Kika gärna i min kategori "Tillbehör, smårätter och plock" om du inte redan har bestämt vad som ska avnjutas i kväll. Med eller utan mello...

Trevlig och god kväll - och tack för att du läser!




20 kommentarer:

  1. Vilken bra ide! Det ska provas!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nästan rutin för mig nu. Först köttfärssås och spagetti, sen köttfärssås i gratäng :-)

      Radera
  2. Det här låter ju både mumsigt och enkelt! Vi har ofta burkar med köttfärssås i frysen som blivit över. Detta ska provas! :-) Ha en fin lördagskväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Enkelt och gott, vilket passar många gånger. Lycka till och tack detsamma även om det är söndagskväll nu!

      Radera
  3. Låter som en attans god Jansson, verkligen ett kanoners tips för amrrigt snabbt matintag.
    Låter som du haft en skön slappedag, det ser vi fram mot att ha i morgon. Ikväll hamnar Håkans bröder vid middagsbordet, vi ska tydligen spela spel och höra på mello.

    Klart vi läser, det är ju en av våra favoritsysselsättningar:)
    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gott blir det, även utan ansjovis... Slappedagar är skönt. Batterierna laddas om. Låter hur kul som helst med besök och att få spela spel. Det var länge sen. Snart dags känner jag. Ska bara lura hem lite dåliga förlorare först :-)

      Tack och kramar tillbaks!

      Radera
  4. De småbrända strimlorna... yummie säger jag till dom också!

    Jajamänsan, mello blir det här. Lördagskramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Synd att det blir så lite av dem :-)

      Hoppas du hade en fin lördagskväll.

      Söndagskramar :-)

      Radera
  5. Gratänger med överbliven köttfärssås är gott och väldigt bra vardagsmat, men osäker på lämpligheten i att värma den än en gång i matlåda dagen efter... Köttfärs är ju så känsligt. Men jag är inte så påläst, vet du om det är grönt ljus att värma den tre gånger? Gott gott i vilket fall, kanske är så gott att det inte blir något över ändå :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har lärt mig en del om hållbarhet på mat genom kollegor på jobbet och enligt dem kan man värma upp mat många gånger, bara maten inte är ljummen mer än korta stunder. Det gäller att värma upp snabbt och kyla ner snabbt. Inte låta maten stå framme. Då blir den inte farlig även om man värmer den flera gånger. Däremot så påverkas ju smaken och näringsvärdet sjunker. Men som här, att tredje gången äta köttfärssåsen i en uppvärmd matlåda, funkar och Mannen håller med. Det är han som får alla lådor :-)Fast jag får tjata på honom att värma upp matlådorna ordentligt...

      Radera
  6. Linda Johansson24 februari, 2013

    Jag brukar tänka "ju större yta, desto mer gratinerad ost!" :)
    Det här är inte riktigt samma rätt, men jag tycker potatislasagne är godare än vanlig lasagne med pasta (som blev middag igår). Jag väljer nog alltid potatis framför pasta...

    Jag gör alltid en riktigt stor form med lasagne och igår hade köttfärssåsen tillagats kvällen före. För det mesta hamnar en del lasagne i frysen, men ibland blir det lunch och middag två dagar i rad.
    Hela lasagnen värms ju inte upp mer än en gång, men jag har aldrig blivit magsjuk av att förvara köttfärssås i kylen flera dagar i rad.

    Jag ser till att lasagnen värms ordentligt i micron och det tycks inte vara något problem. Jag har väldigt känslig mage men har aldrig blivit matförgiftad av min egen mat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då tänker vi lika :-) Man skulle ju kunna kalla det här för potatislasagne också men i en lasagne använder inte jag grädde i köttfärssåsen. Om jag måste välja blir det potatis förstås men jag gillar pasta också - framför allt att kunna variera.

      Lasagne är jättebra mat att kunna spara och plocka fram ur kyl eller frys. Se mitt svar till Sara ovan. Det är lugnt att spara maten och värma några gånger - bara man gör rätt med temperaturerna.

      Radera
  7. Direkt när jag såg bilden så hade jag smaken av Jansson "på tungan" - vad konstigt det måste vara när det smakar köttfärs istället för ansjovis ;-) Men tack för receptet ändå, för det är evigheter sedan jag gjorde Jansson!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, ja. Det blir verkligen annorlunda men på ett bra sätt :-) Jansson är jättegott. Det kan man verkligen göra när som helst på året.

      Radera
  8. Spännande kombi! Och håller med helt och hållet - fullkomligen älskar när det är lite bränt och knaprigt på toppen :=) KRAM!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mera bränt och knaprigt :-)

      Kram!

      Radera
  9. Hos oss kallar vi det Carlssons frestelse för vi åt det första gången hos en kompis som då hette Carlsson i efternamn. Jag har även testat att lägga i rå strimlad lövbiff. Inte dumt det heller ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smart! Carlssons frestelse :-)

      Aha, inte tillagat kött alltså - utan att det liksom tillagas med potatisen? Låter spännande. Kul med variationer på temat!

      Radera
  10. Det där är verkligen supergott! Längesedan jag gjorde det nu, så tack för påminnelsen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så gott som standard hos mig. Först spagetti och köttfärssås och sedan detta :-)

      Varsågod!

      Radera