fredag 1 februari 2013

Pizza - vilken dag i veckan som helst och gärna på en fredag!


Trött på tacofredag eller sugen på lite variation? Pizza är ett bra alternativ tycker jag, och funkar faktiskt vilken dag i veckan som helst. Du kan göra det så lätt för dig som möjligt och använda färdig pizzabotten och tomatsås, eller så ökar du insatserna lite grand och gör en del själv. Självklart blir det mer som en riktig pizza om du använder pizzadeg men det är inte så dumt med de färdiga kylda degarna som finns. Du kan även använda tortillabröd som botten, smördeg, tunnbröd och hönökaka. Använda pizzamix eller göra ett besök hos lokala pizzerian och köpa några degklumpar.

En stor fördel med pizza är att det är så lätt att anpassa till var och ens egen smak. Alla kan välja själv vad som ska läggas på pizzan. Om du inte har en baksten att slänga in i ugnen under tillagningen kan du värma upp en oljad plåt att grädda pizzorna på. Tänk på att om du använder färdiga bröd som tortilla, tunnbröd eller hönökaka så ska de inte gräddas så länge, bara så pass att osten smälter och pizzan ser fin ut.

När det gäller tomatsåsen kan du koka ihop en själv eller använd en färdig tomatbaserad sås. Det finns många att välja mellan. Ibland tar jag den allra enklaste, tomatsås helt enkelt, men det finns även smaksatta med t.ex. basilika som också funkar riktigt bra. Undvik helst krossade tomater som sås, det blir lite för vattnigt tycker jag...

På min pizza blev det tomatsås, grovt riven prästost, färska kastanjechampinjoner, grön paprika, körsbärstomater, gul lök, parmaskinka och allra överst lite fint riven parmesanost. Gott! En del toppar med den här typen av skinka efter gräddningen men jag låter gärna kötte tvara med i ugnen hela tiden så att det blir knaprigt och gott.

En pizzadeg som blir klar på drygt en halvtimme. Under tiden den jäser förbereder du toppingen.

Deg till fyra pizzor
50 g färsk jäst
2 tsk socker
1 tsk flingsalt
1/2 dl olivolja
3 dl ljummet vatten
7 dl vetemjöl special

Blanda jäst, socker, salt, olja och fingervarmt vatten (37 grader) i en degbunke. Rör i mjöl, lite i taget, tills du får en fast och elastisk deg. Spara resten av mjölet till utbakning. Jäs pizzadegen i bunken under bakduk i cirka 25 minuter. Dela degen i fyra bitar och baka ut dem med kavel på mjölat bakbord.

Tomatsås-ost-topping. I den ordningen rekommenderar jag. Ca 20 minuter i ugnen på 200 grader om du använder "riktig" pizzadeg. Annars anpassat efter det bröd du använder som pizzabotten.



Toppingen förberedd och klar!



Kastanjechampinjoner smakar lite mer än de vanliga vita...



Det är gott att drälla över lite olivolja på pizzan också.


Allra sist innan ugnen lite finriven parmesan. Eller så flagar du parmesan över när pizzan är gräddad.


Min alldeles egna pizza!


Med det önskar jag god och trevlig helg. Solen ska visst lysa lite på oss dessa dagar. Det ser jag fram emot liksom att spendera dem på landet. Det är tre veckor sedan vi var där sist så nu längtar jag verkligen. Och så ska vi ta med och lufta ett par katter också. Boris och Bojan ska med oss!

Boris!

Bojan!



14 kommentarer:

  1. Det är så underbart gott med pizza! Speciellt en fredagskväll! :)
    Ha en härlig fredag!
    kram
    //Lana
    P.S.
    Katterna är ju såååååå söta! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alla dagar men gärna en fredag :-)

      Trevlig helg!

      Katterna är underbara :-)

      Radera
  2. Hemma hos oss är det pizza som gäller på fredagar! Har precis ätit en god pizza :) Kram och ha en fin helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, fredagspizza i stället för tacos, härligt!

      Kram och trevlig helg till dig!

      Radera
  3. Här kan det också bli pizza vilken kväll som helst, och ikväll är en sån kväll... men det blir alltid färdig för jag gillar bara en enda sort från enda firma... man (jag) kan inte laga allt bäst själv ;-)

    Njut på landet i solen och ha det bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pizza från en äkta pizzabagare är aldrig fel det heller. Ibland ska man låta proffsen göra det de kan bäst :-)

      Tack och trevlig helg till dig också - solen skiner!

      Radera
  4. Åh, gosekissarna! Vi har väl i stort sett lovat barnen att vi ska skaffa katt till sommarlovet. Vi tänkte det är bra att vi är hemma/lediga mycket första tiden. Jag har bott med katter i nästan hela mitt liv, så jag saknar det...
    Allra helst vill jag ha tjocka pizzakanter och luftig botten, men när inte tiden finns att jäsa degar så gör vi pizza med tortillabröd. Har inte fastnat för något av de där pizza-kiten. Men det är gott att baka pizza hemma ibland. Lowe säger att han ska bli pizzabagare som stor så det kanske blr fredagspizza varje fredag längre fram ;-)
    Jag har köpt hem en del nötkött för att testa lite olika långlagade saker, men när ska detta bli av?! När jag väl kommer på det så är tiden knapp. Barnen går ju dessutom från inte alls hungriga till utsvultna på ett par minuter... Jag har inte testat att göra pulled beef, men ätit varianter av detta som varit ljuvlit gott. Du är nog den förste jag sett servera pasta till, men det kan jag tänka mig passar bra.
    Han nu en skön helg. Det ska jag försöka ha. Kramar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är verkligen underbart med katter. Vad roligt att ni ska utöka familjen :-) Blir verkligen avis på er...

      Ha ha, vore inte dumt med en egen pizzabagare i familjen. Ni får väl se om yrkesplanerna byter riktning innan han är arbetsför :-)

      Samma för mig, det förstör ofta när långkok av den extrema sorten, typ över fem timmar, ska göras. Jag ligger liksom steget efter i de fallen... Högrevsgrytan gjorde jag en söndag och frös in. Sedan åt vi den på måndagen en vecka senare.

      Ha en härlig helg du och familjen och kramar tillbaks!

      PS
      Om ni ändå skaffar katt, skaffa två - gärna syskon från samma kull. Varenda veterinär och djurexpert rekommenderar det för alla inblandade och det blir inte mycket extrajobb. Då har de alltid sällskap av varandra när ni inte är hemma och de blir minst lika tillgivna och tyr sig inte bara till varandra. Så gjorde vi och även brorsan. Bara ett tips :-)

      Radera
  5. Mums! Vad gott med pizza! Hemgjord slår ju köpt med hästlängder och det är ju lite kul att göra sitt eget lilla konstverk dessutom! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp! Största fördelen med hemkört är att man lättare kan komponera precis som man vill. Smaken på tomatsås och vilken ost man använder är ju väldigt avgörande och där har ju pizzabutiken sin standard..

      Fin blogg du har, förresten!

      Radera
  6. Vi gör inte pizza så ofta men igår kväll, melodifestivalen till ära, blev det pizza minsann! :) Jag gillar pain de Martins deg... visst den tar några timmar att göra men det är helt klart värt väntan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte så ofta här heller men det är trevlig och enkel matlagning tycker jag. Passar ju kanon till M-festivalen! En deg som kräver några timmar tid blir säkert jättebra och värd väntan som du säger.

      Radera
  7. Vilka söta katter. Sista bilden var häftig!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. De är jättefina och så mysiga. De gillar att sova ihop och då kan det bli lite hur som helst, intrasslat :-)

      Radera