måndag 4 februari 2013

Quesadillas - ost och tortillas helt enkelt och väldigt, väldigt gott!


Quesa y tortilla = quesadilla. Ost och tortilla. Enkelt och vansinnigt gott. Som lunch eller kvällsmål. Som goda tilltugg till förslagsvis en iskall Corona med en limeklyfta. Eller egentligen när som helst. Kanske inte Corona då men quesadilla.

Den här gången fyllde jag tortillan med riven cheddarost, gul lök, tomater och färska champinjoner. Mer behövs inte. Mannen frågade om det var kyckling i quesadillan. Det var champinjonerna som ”lurade” honom. ”Jättegott ju!” sa han något förvånad. Det måste alltså inte vara kyckling  i allt :-)

Ett litet tips för att få extra frasiga bröd…. Hetta upp stekpannan, gärna teflon, och dutta i lite olivolja. Lägg i tortillabrödet några sekunder på ena sidan, tills ytan börjar bubbla sig. Vänd sedan och låt andra sidan få samma behandling. Brödet fluffar upp sig, får färg och stänger porerna i brödet så att det inte blir ”saggigt” när fyllningen läggs på.

4 quesadillas – 12 bitar
4 soft tortillabröd (mellanstorleken)
1 påse riven cheddarost (150 g)
1 gul lök, finhackad
Ca 8 champinjoner, skivade
Ca 15 körsbärstomater – gärna blandade sorter, skivade
Olivolja

Istället för att lägga dubbla bröd i pannan med fyllning emellan så föreslår jag att du ”gräddar” ett bröd i taget. När brödet är förgräddat, ta från plattan och lägg på fyllningen. Osten underst och sedan det andra. Inga mängder, det är ingen paj… Ställ sedan på plattan igen, på lite över medelvärme. Fyllningen är helt synlig och när osten har smält viker du ena halvan av brödet över den andra. Ungefär som du skulle vika över en omelett. Samma princip! Se upp bara så att du inte har för hög värme så att brödet bränns.

Flytta quesadillan från pannan till ett skärbräde. Tryck till runt kanterna så att de limmas ihop av osten. Skär i tre bitar. Låt svalna något och hugg sedan in.



Jag tog en liten kartong med blandade tomater till mina quesadillas. Gott och vackert!



"Förgrädda" tortillabröden så blir de extra frasiga och goda! Tar bara några sekunder på varje sida...

 

Den färdigrivna cheddarosten i påse har den där fantastiska orange färgen som skriker "industriproducerad" men vad tusan, passar perfekt i en quesadilla! Använd någon annan ost om du föredrar det, eller blanda. Jag hade i lite riven prästost också från en skalk som skräpade i kylen.



På med fyllningen men ta inte för mycket även om det kan vara svårt att låta bli :-)



När osten har smält är det dags att vika över ena halvan av brödet, som med en omelett.



Gräddat, tilltryckt och skuret. Varje tugga är himmelskt god!

 

Smält ost, varma tomater, matiga champinjoner och lök för lite sting. Mmmm!



Gjorde en variant utan champinjoner också - gick ner alldeles utmärkt det också :-)

Jag hade stora planer på att ha en färdig matsedel för veckan, fram till torsdag. Gick så där. Men den finns i skallen. Mannen har önskat makaronipudding och jag vill göra någon typ av gryta med fläskfilé att äta med ris. Och så vill jag göra något med kött i öl... Vi får väl se vad det blir av dessa funderingar och vad orken räcker till efter jobb, tvätt och förhoppningsvis lite träning.

Önskar dig en bra och god start på veckan!



21 kommentarer:

  1. Vilka famtastiska färger! Och låter otroligt gott! Cheddarost är favoritost! Mums!
    Ska lägga på minnet den här idén! tack tack!
    ha en toppen måndag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den rivna så kallade cheddarosten skulle nog engelsmännen fnysa åt att det ens får stå cheddar på påsen men den funkar verkligen bra här. En rejäl cheddarost att skeda bitar ifrån, det är grejer det, men skulle inte funka lika bra här tror jag...

      Tack detsamma!

      Kram

      Radera
  2. Svar
    1. En absolut favorit på min lista!

      Radera
  3. Quesadillas är en personlig favorit! Går ju att variera i det oändliga dessutom! :-D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma här! Glömmer bort att göra det bara. Men igår satte suget in och oj så gott... Har en variant där jag slänger i salami och chili också. Som sagt, kan varieras hur mycket som helst!

      Radera
  4. Ah me like, perfekta snabbmaten när man inte vet vad man ska hitta på. Så gott och lätt att variera i det oändliga. På sommaren brukar de slängas på griller och bli ett förplock till köttbiten eller vad man nu ska grilla. En favvis är brieost med mangochutney.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt så! På grillen är finfint också. Har gjort nån variant med guacamole. Brie och mango chutney låter galet gott, det ska testas!

      Radera
  5. Tortillias med en het välsmakande köttfärsröra och div. tillbehör är det jag gillat mest hittils, detta mer som en wrap, men quesadillas får det nog bli någon gång - då med kyckling eller så ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tortillabröd kan man göra så mycket gott med. Att ha en massa ost som får smälta ihop med fräscha grönsaker är ett sätt som jag verkligen tycker att du ska testa! Kyckling passar jättebra...

      Radera
  6. :) Den där coronan är verkligen en vattendelare i vårt kök, är det en öl som frun älskar så är det just en kall corona med lime, medan Håkan inte ens tycker att den skulle få kallas öl... vattenskadad är vad den är:)

    Vilket bra tips hur man ska steka på brödet innan, det tar vi till oss tills det är dags att ta quesadillas-oskulden i Mårtenssons kök! Osten känns verkligen amerikansk, men visst är det väldigt tacksam just när det ska bli så där perfekt smält. Man vill ju nästan inte ens veta vad som är i den:)

    Kött i öl låter väldigt intressant, det håller vi lite extra utkik efter!
    Ha en riktigt fin vecka du också och tack så jättemycket för dina Stockholmstips, de kommer med all säkerhet att komma till stor användning!

    Kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, jag kan förstå Håkan där. Corona är ju väldigt lättdrucket men vid vissa tillfällen tycker jag att det är så gott och läskande. Så han får säga vad han vill. Skål, Anki :-)

      Det blir verkligen skillnad när man steker på brödet lite först, så frasigt! Skulle aldrig använda den sortens ost till något annat!

      Makaronipuddingen är avklarad. Siktet inställt på öl och kött!

      Vad bra att tipsen kan komma till användning - hoppas ni får det toppen oavsett var ni hamnar.

      Kramar!

      Radera
  7. Ja ja ja! Jag tröttnar aldrig på quesadillas med olika fyllningar. Har du testat västerbottenost och kantareller? Det spelar nästan ingen roll vad som stoppas i det blir ändå galet gott. En sommar grillade vi dem med en fyllning av ajvar relish, potatisbitar, majs och något mer. Bara fantasin sätter gränser!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! Västerbottenost och kantareller har jag kört i tunnbröd, nästan samma men ändå inte. Men gott! Å, potatis har jag inte testat, låter toppen. Såg du Kaksmulans tips? Brie och mango chutney! Fast du skulle väl välja en mindre mesig ost då förstås ;-)

      Radera
  8. Jepp, quesadillas är ju galet gott. Jag har inte ätit det för sista gången kan jag bara säga.

    Träna ska jag göra i morgon, Zumba fitness blir det då. Ska bli såå kul och spännande!

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kommer att bli MÅNGA fler quesadillas i mina da'r hoppas jag verkligen! Zumba har jag bara praktiserat genom att titta på reklam för det på TV :-) Det ser kul ut och har hört att det är det också, och jobbigt. Lycka till!

      Kram!

      Radera
  9. Quesadillas är något som vi inte gör ofta.... måste göras oftare helt enkelt! Dina ser ljuvligt goda ut mmmm, jag är mätt nu men vill ändå nafsa i dessa läckerbitar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ofta är ett bra intervall för quesadillas :-)

      Radera
  10. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  11. Hej Lotta,
    Och vilket trevligt recept! Initierat, bra bilder samt djävligt bra tips med en gnutta humor. Klockan är 14.00 typ på påskafton och tänkte överraska med quesadillas till min son 15år. Ja när han vaknar alltså. Hormoner och finnar styr.
    Ska pröva att förvärma vilket låter strålande. Såg den där mästerkockstjejen och Myllimäki göra samma sak i tv och du slår dem med hästlängder.
    Och kul att du även avslöjar lantis-Lotta. Gulligt. Skärbräde? Norra småland eller södra norrland? Som söderkis skall jag leta upp ett skärbräde och göra kul "frukost" till grabben.
    Keep up the good work! Strålande recept+bilder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Halloj Hedfisk! Hoppas maten gick hem hos sonen, oavsett klockslag :-) Tack för positiva kommentarer som alltid sporrar. Lantis-Lotta på helgerna och storstad i veckorna är det som gäller :-) Ett schysst skärbräde är bra att ha, både för beredning och servering så satsa på det! Tack, jag kör på! Hälsar Lotta på Söder om Söder

      Radera