tisdag 5 februari 2013

Blomkålssoppa med ost och crème fraiche serverat med briegratinerat valnötsbröd


En soppa önskade sig Mannen i söndags och det fick han. En len och lite syrlig blomkålssoppa med crème fraiche och ost. Mättande och extra gott med några skivor valnötsbröd som brieost fick smälta ner på. Genom att pensla brödet med lite olivolja innan det gratineras med osten så blir det riktigt knaprigt och gott!

Soppan går lika bra att göra med samma mängd broccoli så det är bara att välja!
Gör den med eller utan vitlök.

4 portioner
1 gul lök, grovt hackad
(1 vitlöksklyfta, hackad)
Smörklick
500 g blomkål eller broccoli, i små buketter/bitar
8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl riven lagrad ost
2 dl lätt crème fraiche
Salt och svartpeppar
Örter till garnering

Fräs lök (och vitlök) i en smörklick i en gryta/kastrull tills glansigt och mjukt. Blanda ner blomkål/broccoli och fräs någon minut till. Häll i vatten och buljong. Koka upp och sjud i ca tio minuter, tills blomkål/broccoli blivit mjuk. Mixa till slät konsistens. Ta bort från värmen. Blanda ner osten tills den har smält och blanda sedan ner crème fraiche. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera soppan garnerad med örter, t.ex. rosmarin eller timjan.

Servera med bröd som penslas med olivolja och sedan täcks med skivor av brieost. Gratinera i ugnen på 250 grader i några minuter. Jag valde valnötsbröd från bröddisken men det går lika bra med någon typ av lantbröd eller ciabatta.



Blomkål är gott och vackert. Passar så bra i en soppa!

 

Ost och crème fraiche i soppan - krämigt, salt och gott!



Knaprigt bröd med gratinerad brie - ett kanontillbehör till vilken soppa som helst!


Makaronipuddingen är lagad så det kan jag bocka av. Mot nya mål i köket! Det ska bli något med kött i öl har jag som sagt bestämt. Lite av ett långkok men det ska väl gå även mitt i veckan.

Förut har jag alltid lagat makaronipudding enligt grundreceptet i Vår Kokbok, men sedan Mannerströms kokbok Husmanskonst intog mitt kök så är det hans recept som inspirerar.

Sugen på makaronipudding? Testa gärna min version och du kommer inte ångra dig :-)




14 kommentarer:

  1. Låter toppengott! Älskar blomkål (äter det faktiskt nu till lunch förresten, dock inte i soppa)!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag föredrar blomkål i soppa. Har lite svårt för det i andra former. Tyvärr :-(

      Radera
  2. Blomkålssoppa är en favoritsoppa! Jag skulle ta ur ett par buketter innan jag mixar och sen dela dessa i små små bitar som åker tillbaka i den mixade soppan för lite tuggmotstånd. Potatis- och purjolökssoppa är en annan favorit och t.ex. den färdiga tärnade potatisen du nämnt någon gång smakar säkert även bra i den och blomkålssoppan om den ska bli lite *matigare* eller behöver drygas ut lite för att det ska räcka till en matlåda - då fattas ju det goda gratinerade brödet också...

    Nu ska jag kolla din makaronipudding (igen) och bestämma vilken dag jag ska göra den...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar också potatis- och purjosoppa! Gärna lite potatis i blomkålssoppa också men den här gången körde jag utan och lät osten ta den platsen i stället.

      Om du inte har testat puddingen ännu tycker jag bestämt att du ska göra det :-)

      Radera
  3. Vilka fina bilder! Och grymt recept, ska helt klart prova! Jag älskar nämligen blomkål i alla former som existerar :=)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men tack! Väldigt gott med ost i soppan och crème fraiche i stället för grädde som jag annars gärna använder, eller mjölk...

      Radera
  4. Blomkålsoppa är faktiskt mycket gott, jag har gjort för ett tag sedan men den har ännu inte kommit upp... snart får det vara dags! Alltså du är smörgåsarnas och ostarnas drottning! Du minns väl i somras när du visade mig jordgubbar, varm brie och bröd... mmmm! Så gott och detta låter också himmelskt yum yum yum :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så du har ett recept som ligger och väntar, skynda publicera :-)

      Ha ha, oj. Jag kan i alla fall hålla med om att jag älskar bröd och ost! Och ja, ser fram emot att äta mer av jordgubbar och varm brie på bröd.

      Radera
  5. Soppa är fantastisk mat! Du tar så vackra bilder!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju det, verkligen! Tack snälla :-)

      Radera
  6. Oh lala, så god du får soppan att se ut och säkert också att smaka! Brie på en oljepenslad macka låter ju makalöst gott.
    Ja, den där makaronipuddingen kan man ju gå i god för, ojojoj...

    Kram/
    Anki

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack :-) En vit soppa är ju inte så kul att fota direkt men med lite tillbehör så blir det genast mycket trevligare.

      Makaronipuddingen har också gått runt några varv nu känns det som. Och det är den definitivt värd!

      Kram!

      Radera
  7. Hörde jag "syrlig" ? Men är det inte soppa lite Posh!? Skämt o sido, världsklass som vanligt. Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jäpp! Syrlig. Men inte så pass så att du går igång, tror jag... Lite från crème fraichen. Har en syrlig tomatsås på gång dock som jag tror kan passa herren bättre!

      En tacker för de fina orden!

      Kram!

      Radera